Μουσικη

Oι New Order κυκλοφόρησαν t-shirt Blue Monday με ισχυρό μήνυμα για την ψυχική υγεία

Η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου «βαφτίστηκε» από το διάσημο τραγούδι τους

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

New Order: Κυκλοφόρησαν t-shirt Blue Monday με αφορμή την επέτειο, για την ενίσχυση οργάνωσης ψυχικής υγείας - Τι είπαν για το τραγικό τέλος του Ίαν Κέρτις.

Οι New Order κυκλοφόρησαν ένα νέο μπλουζάκι με θέμα τη Blue Monday, για να υποστηρίξουν τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας CALM.

Το νέο μερτσεντάιζ του ιστορικού βρετανικού σχήματος είναι έργο του εμβληματικού γραφίστα της Factory Records, Πίτερ Σάβιλ, και βασίζεται στο πρωτότυπο σχέδιο για το θρυλικό κομμάτι της μπάντας, από το 1983.

Η κυκλοφορία του t-shirt εναρμονίζεται με τη σημερινή ημερομηνία, 16 Ιανουαρίου, ημέρα που είναι γνωστή ως Blue Monday, η οποία θεωρείται ευρέως ως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Το 100% των εσόδων από το t-shirt θα διατεθεί στο CALM (Campaign Against Living Miserably) και είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από σήμερα, έως τις 17 Φεβρουαρίου.

New Order: Μας τιμά που χρησιμοποιούμε το Blue Monday για να βοηθήσουμε στην ευαισθητοποίηση

Οι ίδιοι οι New Order είπαν για το μπλουζάκι: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε πρεσβευτές του CALM και μας τιμά που χρησιμοποιούμε το Blue Monday για να βοηθήσουμε στην ευαισθητοποίηση για το λαμπρό έργο που κάνουν για να υποστηρίξουν εκατομμύρια ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία».

Ο Σάβιλ πρόσθεσε: «Είναι κάπως παιγνιώδες να λανσάρεται ένα αναμνηστικό μπλουζάκι Blue Monday τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Αλλά τελικά θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και τα χρήματα για το σημαντικό έργο του CALM. Είτε έχετε μια Μπλε Δευτέρα, Τρίτη ή Πέμπτη, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι το CALM είναι εκεί για εσάς κάθε μέρα, αν δυσκολεύεστε».

Σχετικά με τη σύνδεση με τους New Order, ο διευθύνων σύμβουλος της CALM δήλωσε: «Το Blue Monday ακούγεται συνεχώς από το 1983, από γενιές ακροατών μουσικής. Από τον πρώτο ρυθμό της εισαγωγής, μέχρι ίσως το πιο εμβληματικό εξώφυλλο όλων των εποχών, εκατομμύρια άνθρωποι παρασύρονται αμέσως σε αυτό που δικαίως έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια στη βρετανική μουσική ιστορία - ενώ ο αξέχαστος εναρκτήριος στίχος “Πώς αισθάνεσαι;”, ταιριάζει απόλυτα στην υποστηρικτική φιλοσοφία του CALM.

Οι New Order μιλούν για την κατάθλιψη και τα τελευταία χρόνια του Ίαν Κέρτις

Νωρίτερα φέτος, ο Μπέρναρντ Σάμνερ και ο Στίβεν Μόρις των New Order εμφανίστηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο για να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και την πρόληψη των αυτοκτονιών στην 42η επέτειο από τον θάνατο του συναδέλφου τους των Joy Division, Ίαν Κέρτις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Σάμνερ θυμήθηκε τα τελευταία χρόνια του Ίαν Κέρτις και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να εντοπίσει κανείς τα σημάδια της κατάθλιψης.

«Αρχικά, δεν πιστεύαμε ότι είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας – νομίζαμε ότι είχε πρόβλημα με επιληψία», είπε ο Σάμνερ, περιγράφοντας τον ιδιοφυή τραγουδιστή και στιχουργό ως έναν «κανονικό» και «ευτυχισμένο τύπο». «Οι στίχοι του ήταν λίγο στη σκοτεινή πλευρά, για να το θέσω ήπια, αλλά όταν ο Ίαν ήταν μαζί μας καθημερινά και στις πρόβες, γελούσε πολύ.

O Σάμνερ συνέχισε εξηγώντας πώς η στάση απέναντι στην κατάθλιψη και την κατάρριψη του στίγματος που περιβάλλει την ψυχική υγεία έχουν προχωρήσει πολύ από τον θάνατο του Κέρτις.

«Μας έλεγαν εκείνο τον καιρό ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν μια κραυγή για βοήθεια, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα», είπε. «Είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

(Με πληροφορίες του ΝΜΕ)