Μουσικη

Dr. Dre: Απαγορεύτηκε στην ακροδεξιά Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν η χρήση της μουσικής του

Ο διάσημος ράπερ κέρδισε τη διαμάχη με την υπέρμαχο του Τραμπ και διακινήτρια θεωριών συνομωσίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Dr. Dre μπλοκάρει τη χρήση της μουσικής του από τη ρεπουμπλικανή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν - Είχε ενσωματώσει το τραγούδι «Still D.R.E.» σε πολιτικό της μήνυμα

Ο Dr. Dre εμπόδισε επιτυχώς την εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο από τη Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, από το να χρησιμοποιήσει τη μουσική του σε οποιοδήποτε πλαίσιο για την πολιτική της καριέρα, αφού χρησιμοποίησε την επιτυχία του «Still D.R.E.», από το 1999, για να επενδύσει ηχητικά ένα προωθητικό βίντεο.

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν δύο λεπτών, που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιανουαρίου με τη λεζάντα, «Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε… και δεν μπορούν να σταματήσουν αυτό που έρχεται», η ακροδεξιά βουλευτής της Τζόρτζια βγαίνει από το γραφείο της σε αργή κίνηση, υπό τις γνωστές πρώτες νότες του τραγουδιού, στο οποίο συμμετέχει ο Snoop Dogg.

Το Billboard αναφέρει ότι οι δικηγόροι της Γκριν αναγνώρισαν επισήμως μια επιστολή παύσης και παραίτησης που εστάλη από τον δικηγόρο του μουσικού, Χάουαρντ Ε. Κινγκ, στις 9 Ιανουαρίου, αλλά δεν αναγνώρισαν καμία αδικοπραγία.

«Εκ μέρους της βουλευτού Γκριν, σας ενημερώνουμε ότι καμία περαιτέρω χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων του κ. Γιανγκ δεν θα γίνει από πολιτική επιτροπή ή μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχει» ανέφερε.

Οι δικηγόροι της Γκριν είπαν ότι η απάντησή τους δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως «παραδοχή οποιουδήποτε γεγονότος ή παραίτηση από οποιοδήποτε δικαίωμα ή υπεράσπιση», προβλέποντας την πιθανότητα ο Dre να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Γκριν.

Dr. Dre - Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν: Το χρονικό της διαμάχης

Η αρχική επιστολή του δικηγόρου του διάσημου ράπερ κατηγορούσε τη Γκριν ότι «εκμεταλλεύεται άδικα το τραγούδι μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει τη διχαστική πολιτική της ατζέντα».

Συνέχισε: «Ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών λέει πολλά πράγματα, αλλά ένα από τα πράγματα που λέει είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τραγούδι κάποιου άλλου για τις προωθητικές ενέργειες της πολιτικής εκστρατείας σας, εκτός εάν λάβετε άδεια από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού, ένα βήμα που απέφυγες να κάνεις».

Στις 10 Ιανουαρίου, ο Dr. Dre είπε στο TMZ: «Δεν δίνω άδεια χρήσης της μουσικής μου σε πολιτικούς, ειδικά σε κάποιον τόσο διχαστικό και μισαλλόδοξο όπως αυτή».

Η Γκριν, μια σκληροπυρηνική σύμμαχος του Τραμπ που έχει προωθήσει μια σειρά από αντισημιτικές απόψεις, ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας και ζητήματα της ατζέντας της λευκής υπεροχής, εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2020. Συμβατό με τις απόψεις της, το επίμαχο βίντεο ξεκινά με μια λεζάντα που γράφει: «Υπάρχουν δύο φύλα, αρσενικό και θηλυκό!»

Το βίντεο αφαιρέθηκε σχεδόν αμέσως από το Twitter ως απάντηση σε μια αναφορά από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η δεικτική απάντηση της Γκριν στην απομάκρυνσή του, που έγινε στο Twitter και κοινοποιήθηκε στο TMZ, ανέφερε: «Αν και εκτιμώ τη μελωδία, δεν θα επικροτούσα ποτέ τους στίχους σας για βία κατά των γυναικών και των αστυνομικών και την εξύμνηση της ζωής των τραμπούκων και των ναρκωτικών».

(Με πληροφορίες του Guardian)