Μουσικη

Tittenhurst Park: Ο παράξενος δεσμός που ενώνει τους Black Sabbath με τον John Lennon

Η ιστορική έπαυλη και η παράξενη συγκυρία

Γιώργος Γεωργίου
Γιώργος Γεωργίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tittenhurst Park: Η ιστορία του ιστορικού σπιτιού που έζησε ο John Lennon με τη Yoko Ono, τα στούντιο που δημιουργήθηκαν και η σύνδεση με τους Black Sabbath.
Ο John Lennon με τη σύζυγό του Yoko Ono στο σπίτι τους, Tittenhurst Park, κοντά στο Ascot, Berkshire, Ιούλιος 1971 © Michael Putland/Getty Images/Ideal Image

Tittenhurst Park: Η ιστορία του ιστορικού σπιτιού που έζησε ο John Lennon με τη Yoko Ono, τα στούντιο που δημιουργήθηκαν και η σύνδεση με τους Black Sabbath.

Το Tittenhurst Park είναι ένα διατηρητέο γεωργιανό εξοχικό σπίτι δευτέρου βαθμού σε ένα κτήμα 72 στρεμμάτων, έξω από την οδό London Road στο Beggar’s Bush, κοντά στο Ascot και πάνω από τα σύνορα της ενορίας στο Sunningdale, στην αγγλική κομητεία Berkshire. Ήταν το περίφημο σπίτι των μουσικών John Lennon και Yoko Ono από τα τέλη του καλοκαιριού του 1969 έως τον Αύγουστο του 1971, και στη συνέχεια το σπίτι του Ringo Starr και της οικογένειάς του από το 1973 έως το 1988. Το σημερινό σπίτι χρονολογείται από το 1737, αν και οι προσόψεις του υπολογίζονται περίπου στο 1830.

Tittenhurst Park: Η ιστορία του ιστορικού σπιτιού που έζησε ο John Lennon με τη Yoko Ono, τα στούντιο που δημιουργήθηκαν και η σύνδεση με τους Black Sabbath.
Tittenhurst Park, Μάιος 1969 © Chris Ware/Keystone Features/Getty Images/Ideal Image

Ο John Lennon αγόρασε το ακίνητο μετά την πώληση του παλιού του σπιτιού, στο Weybridge του Σάρεϊ, που είχε με την πρώτη του σύζυγο Cynthia Lennon, κυρίως λόγω της ομοιότητάς του με το Calderstones House στο Λίβερπουλ, όπου είχε περάσει χρόνο σαν παιδί. Το αγόρασε για 150.000 λίρες από την κατοχή του Ron Blindell, που το είχε αγοράσει από τον Peter Cadbury το 1964. Το κτήμα περιλεάμβανε κήπους, ένα εξοχικό σπίτι, και εξοχικές κατοικίες για υπηρετικό προσωπικό. Αυτός και η Ono ξόδεψαν τα διπλάσια χρήματα σε ανακαινίσεις, μεταμορφώνοντας το εσωτερικό του σπιτιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, παραγγέλνοντας ένα σετ χειροποίητων ασιατικών χαλιών, ενώ εγκατέστησαν μια τεχνητή λίμνη χωρίς τη σχετική άδεια, η οποία ήταν ορατή από το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας.

Το Ascot Sound Studios (ASS) ήταν ένα στούντιο ηχογράφησης που χτίστηκε από τους John Lennon και Yoko Ono το 1970, στις εγκαταστάσεις του Tittenhurst Park. Ο Lennon κατασκεύασε το στούντιο, το οποίο περιείχε οκτώ κανάλια ηχογράφησης με ταινία μιας ίντσας και μια κονσόλα μίξης δεκαέξι καναλιών, έτσι ώστε αυτός και η Ono να μπορούν να ηχογραφούν χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν χρόνο στο στούντιο στο Abbey Road ή σε άλλη τοποθεσία. Ο Lennon ηχογράφησε μεγάλο μέρος του άλμπουμ του 1971 “Imagine” στο ASS, με συμπαραγωγούς τον Phil Spector και την Ono.

Tittenhurst Park: Η ιστορία του ιστορικού σπιτιού που έζησε ο John Lennon με τη Yoko Ono, τα στούντιο που δημιουργήθηκαν και η σύνδεση με τους Black Sabbath.
O Elton John στα Ascot Sound Studios, στο Tittenhurst Park, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του «Born to Boogie», 21 Μαρτίου 1972 © Estate Of Keith Morris/Redferns/Getty Images/Ideal Image

Αποφασίζοντας να μείνει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Lennon πούλησε το Tittenhurst Park στον πρώην σύντροφό του Ringo Starr, ο οποίος αγόρασε το ακίνητο στις 18 Σεπτεμβρίου 1973. Ο Starr μετονόμασε το στούντιο σε “Startling Studios” και έκανε την εγκατάσταση διαθέσιμη για χρήση και για άλλους μουσικούς. Μέρη της ταινίας των T. Rex “Born to Boogie” γυρίστηκαν εκεί, ενώ το σπίτι έζησε επίσης μια επίσκεψη από τον cult folk μουσικό Nick Drake. Οι Judas Priest σχεδίαζαν να ηχογραφήσουν το άλμπουμ τους “British Steel” στα Startling Studios, αλλά τελικά βρήκαν το ίδιο το σπίτι πιο κατάλληλο και μετέφεραν τον εξοπλισμό της ηχογράφησης εκεί. Εκεί έγινε επίσης η τελική μίξη του live άλμπουμ τους, “Unleashed in the East”.

Tittenhurst Park: Η ιστορία του ιστορικού σπιτιού που έζησε ο John Lennon με τη Yoko Ono, τα στούντιο που δημιουργήθηκαν και η σύνδεση με τους Black Sabbath.
Οι Judas Priest ποζάρουν στα Startling Studios στο Tittenhurst Park, Berkshire, Φεβρουάριος 1980 © Fin Costello/Redferns

Όσο και αν φαίνεται απίθανο, και οι Black Sabbath βρέθηκαν να ηχογραφούν εκεί. Η συγκυρία ήταν από την αρχή περίεργη, καθώς η μπάντα βρέθηκε εκεί λίγο μετά τη δολοφονία του John Lennon. Το σπίτι ήταν ακριβώς το ίδιο, σαν να μην το είχε αφήσει ποτέ. Στο ίδιο δωμάτιο με το λευκό πιάνο, όπου γυρίστηκε το βίντεο του “Imagine”, ηχογράφησαν το “Mob Rules”, στο ίδιο στούντιο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον μηχανικό του Lennon.

IMAGINE. (Ultimate Mix, 2020) - John Lennon & The Plastic Ono Band (with the Flux Fiddlers) HD

Το τραγούδι προοριζόταν για την ταινία “Heavy Metal”, και τους ζήτησαν και μια εισαγωγή. Έτσι προέκυψε το “5150”, από ένα θέμα του Geezer Butler στο μπάσο και την προσθήκη της κιθάρας από τον Tony Iommi, και τα ανάλογα εφέ, που ήθελαν να συνδυαστεί με τη σκηνή στην οποία βάδιζαν τα τέρατα. Χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του Lennon, που βρισκόταν ακόμα εκεί, συγκεκριμένα ο Iommi έγραψε με έναν Vox AC 30, και ο Butler με έναν ενισχυτή μπάσου που βρήκε εκεί. Όταν στη συνέχεια, ηχογράφησαν κανονικά όλο το άλμπουμ στο Record Plant του Λος Άντζελες, o Martin Birch τους ζήτησε μια νέα ηχογράφηση του τραγουδιού, πράγμα που στιγμιαία τους απογοήτευσε, καθώς τους άρεσε η ενέργεια και η ατμόσφαιρα εκείνης της πρώτης ηχογράφησης. Έτσι κατέληξαν με δυο διαφορετικές ηχογραφήσεις του “Mob Rules”.

The Mob Rules

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1988, ο Ringo Starr πούλησε το Tittenhurst για πέντε εκατομμύρια λίρες στον σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan, πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρώην ηγεμόνα του Αμπού Ντάμπι.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο soundcheck.network

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ