eggrafo5-15.jpg
Μουσικη

Η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου γιορτάζει τα 40 της χρόνια στο Ηρώδειο

Στην πολυαναμενόμενη εμφάνισή της θα έχει στο πόντιουμ τον κορεάτη αρχιμουσικό Μιουνγκ-Γουν Τσουνγκ
62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο Ηρώδειο μια μεγαλειώδη συναυλία με τη Filarmonica della Scala και τον Μιουνγκ-Γουν Τσουνγκ στο πόντιουμ.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μεγαλειώδη συναυλία, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, η οποία γιορτάζει φέτος τα 40 της χρόνια στις παγκόσμιες σκηνές! Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, με τον περίφημο αρχιμουσικό Myung-Whun Chung στο πόντιουμ η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τρία εμβληματικά έργα από το κλασικό και οπερατικό ρεπερτόριο. 

Ο Myung-Whun Chung είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους μαέστρους στον κόσμο και συμπράττει με τη Filarmonica della Scala από το 1989. Ο νοτιοκορεάτης μαέστρος πάντα περιέγραφε τον εαυτό του ως φίλο της ορχήστρας. Με περισσότερες από εκατό συναυλίες και πολλές περιοδείες, είναι ένας από τους πιο συχνά προσκεκλημένους μαέστρους στο πόντιουμ της Φιλαρμονικής και ένας από τους πιο δημοφιλείς στο κοινό.

Orchestra Filarmonica della Scala

40 χρόνια εμφανίσεων υπό την μπαγκέτα των πιο εμβληματικών μαέστρων της εποχής μας

Το 1982 ο θρυλικός μαέστρος Claudio Abbado ίδρυσε την Filarmonica della Scala μαζί με μουσικούς της La Scala, ακολουθώντας το πρότυπο της Φιλαρμονικής της Βιέννης, με στόχο να αναπτύξει το συμφωνικό ρεπερτόριο στο πλαίσιο της οπερατικής παράδοσης του θεάτρου La Scala.

Με τον Riccardo Muti, όμως, που διετέλεσε διευθυντής της από το 1987 έως το 2005, η Ορχήστρα αναπτύχθηκε καλλιτεχνικά και εμφανίστηκε στις πιο αναγνωρισμένες διεθνείς αίθουσες συναυλιών. Μαζί του η Filarmonica della Scala διαμόρφωσε τη δική της ταυτότητα ως προς το ύφος και το ηχόχρωμα.

Μεταξύ 2006 και 2012 ο Daniel Barenboim διηύθυνε τη Filarmonica della Scala σε 47 συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων της σεζόν 2007/2008 με τον Lang Lang, 2008/2009 με τον Radu Lupu, σε παγκόσμιες τουρνέ στην Αθήνα, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Κωνσταντινούπολη, Λουγκάνο, Λουξεμβούργο, Παρίσι και Βισμπάντεν. Επίσης, ο Daniel Barenboim διετέλεσε μαέστρος Musicale della Scala από το 2011 έως το 2015.

Από τον Νοέμβριο του 2015 ο Riccardo Chailly είναι διευθυντής μαέστρος της Filarmonica della Scala, με την οποία σχεδίασε αμέσως ένα πλήρες ημερολόγιο διεθνών περιοδειών και ηχογραφήσεων. Σήμερα, η Filarmonica della Scala είναι σίγουρα ένα νεανικό σε ηλικία σύνολο σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ορχήστρες αιώνων, αλλά αυτές οι τέσσερις δεκαετίες μαρτυρούν έναν εξαιρετικό πλούτο, όπου οι μεγαλύτεροι μαέστροι και σολίστ της εποχής μας, από τον Claudio Abbado μέχρι τον Carlo Maria Giulini, τον Riccardo Muti, τον Daniel Barenboim και πολλοί άλλοι, ανέβηκαν στο βάθρο στη Σκάλα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας μια εξαιρετική διαδοχή τόπων και προσώπων.

Στη σκηνή του υποβλητικού Ρωμαϊκού Ωδείου θα ακούσουμε:

  • Rossini: Ιταλίδα στο Αλγέρι (Eισαγωγή)

Η κωμική όπερα Η Ιταλίδα στο Αλγέρι (ή Η Ιταλιάνα στο Αλγέρι) του Gioacchino Rossini (1792-1868), ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάιο του 1813 στο Σαν Μπενεντέτο της Βενετίας. Το λυρικό έργο του ιταλού μουσουργού κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς αναδείκνυε τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στις αρχές του 19ου αιώνα. Η δημοφιλέστατη Εισαγωγή της, με την εντυπωσιακή ενορχήστρωση και τις αναγνωρίσιμες λαμπερές μελωδίες της, έχει αγαπηθεί από τους θεατές και περιλαμβάνεται συχνά στο ρεπερτόριο πολλών ορχηστρικών συνόλων και αρχιμουσικών.

  • Beethoven: Συμφωνία αρ. 2

Ο Ludwig van Beethoven (1770-1827) διηύθυνε για πρώτη φορά τη Δεύτερη Συμφωνία σε ρε μείζονα, έργο 36 τον Απρίλιο του 1803 στο Theater an der Wien. To έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για τον συνθέτη, το καλοκαίρι του 1802, όταν παρουσιάστηκε αιφνιδίως σημαντική επιδείνωση της ακοής του, γεγονός που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχολογική του κατάσταση. Ωστόσο, η άσχημη διάθεση του Beethoven δεν έχει επηρεάσει το ύφος της Συμφωνίας αρ. 2, η οποία ακτινοβολεί αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον.

  • Dvořák: Συμφωνία αρ. 9, «Του Νέου Κόσμου»

Η Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Antonín Dvořák (1841-1904) είναι ένα έργο ιστορικής σημασίας, τόσο για τη βορειοαμερικανική όσο και για τη βοημική-τσεχική μουσική. Ο Dvořák τη συνέθεσε το 1893, ενόσω βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, όπου είχε προσκληθεί, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του καθηγητή και καλλιτεχνικού διευθυντή του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Ωδείου Μουσικής της πόλης. Ήταν παραγγελία της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, με αφορμή τα 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. H πρώτη της παρουσίαση, την ίδια χρονιά, στο Carnegie Hall σημείωσε τεράστια επιτυχία, με το ακροατήριο να χειροκροτεί παρατεταμένα πριν την έναρξη του κάθε μέρους. Σύντομα, η Ενάτη Συμφωνία ταξίδεψε στην Ευρώπη (Λονδίνο, Πράγα, Βιέννη, Άμστερνταμ, Ρωσία, Μιλάνο και αλλού), όπου γνώρισε ευρύτατη απήχηση.

Ο μαέστρος Myung-Whun Chung 

Μια από τις χαρές όταν παρακολουθεί κάποιος συναυλίες της Filarmonica della Scala είναι η ευκαιρία να ακούσει την Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση μιας μικρής και πιστής οικογένειας προσκεκλημένων μαέστρων. Οι Valery Gergiev, Daniele Gatti και Fabio Luisi είναι μόνο μερικοί από τους τακτικούς επισκέπτες που τη διευθύνουν.

Ωστόσο, όταν ο Myung-Whun Chung είναι στο πόντιουμ η Ορχήστρα απογειώνεται! Η χημεία που έχουν οι μουσικοί και οι σολίστ με αυτόν τον μαέστρο είναι μοναδική, τόσο στο συμφωνικό όσο και στο οπερατικό ρεπερτόριο. Δεν είναι άδικο, λοιπόν, που το κοινό και οι κριτικοί νιώθουν ότι ο μαέστρος Myung-Whun Chung απογειώνει την ερμηνεία της Filarmonica della Scala.

Ο διεθνής νοτιοκορεάτης μαέστρος Myung-Whun Chung έχει διατελέσει Music Director στην Opéra de Paris-Bastille από 1989 μέχρι το 1994. Από το 1997 μέχρι το 2005, ήταν Principal Conductor της Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia στη Ρώμη. Επίσης έγινε Principal Guest Conductor στην Staatskapelle Dresden την καλλιτεχνική περίοδο 2012/13.

Εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου με ορχήστρες όπως η Royal Concertgebouw Amsterdam, Berlin Philharmonic, Vienna Philharmonic, Tokyo Philharmonic Orchestra κ.α.

26/6 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου στο Ηρώδειο

Info

Αίθουσα: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Διοργάνωση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ημερομηνία: Κυριακή 26.06.2022, 21:00

Εισιτήρια: 
Διακεκριμμένη: €80, Α’ Ζώνη: €65, Β’ Ζώνη: €55, Γ’ Ζώνη: €45, Δ’ Ζώνη: €35 (εκπτωτικά: €28), Ε’ Ζώνη: €30 (εκπτωτικά: €24), ΣΤ’ Ζώνη: €20 (εκπτωτικά: €16), Ζ’ Ζώνη: €20 (εκπτωτικά: €16), Ζώνη ΑμεΑ: €5 (ΑμεΑ, ΑμεΑ Αμαξίδιο, ΑμεΑ Συνοδός). Εκπτωτικά εισιτήρια για: φοιτητές, νέους έως 25 ετών, ανέργους, άτομα άνω των 65 ετών, πολύτεκνους.

Δειτε περισσοτερα