Μουσικη

«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του 21ου αιώνα για το ’21

Ένα έργο στο οποίο η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία και το δικό μας παρόν

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 808
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του Γιώργου Κουρουπού & της Ιουλίτας Ηλιοπούλου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
© Έφη Γούση

«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του Γιώργου Κουρουπού & της Ιουλίτας Ηλιοπούλου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα μπορούσαμε σήμερα να «βυθιστούμε» στη δίνη των ιδεών και των γεγονότων της εθνεγερσίας; Μ’ ένα πνεύμα βιωματικής συνάντησης της ιστορικής, γενέθλιας για το ελληνικό κράτος, στιγμής με το δικό μας παρόν προσέγγισαν ο Γιώργος Κουρουπός και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Απαντώντας στην επετειακή ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο γνωστός συνθέτης και η ποιήτρια, η οποία υπογράφει το λιμπρέτο, δημιούργησαν την όπερα «Ελπίς Πατρίδος», που ετοιμάζεται να συναντήσει το κοινό για πρώτη φορά την Τετάρτη 8 και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Ένα έργο στο οποίο η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία, με τον τίτλο του να παραπέμπει στην πρώιμη «Ωδή» (1819) του Ανδρέα Κάλβου.

«Ελπίς Πατρίδος»: Η υπόθεση

Αφετηρία της δράσης, η εποχή μας και πρωταγωνιστής, ένας ερευνητής, ο Πέτρος, ο οποίος μελετά τα κείμενα των αρχών του 19ου αιώνα που επεδίωκαν να αφυπνίσουν το σκλαβωμένο γένος των Ελλήνων. Απορροφημένος από τη μελέτη του, μετατίθεται νοερά στην εποχή για την οποία διαβάζει…

Το νοητό ταξίδι του στο παρελθόν θα τον φέρει κοντά στον Ρήγα, την περίοδο που τυπωνόταν η Χάρτα, αλλά και κοντά στην οικογένεια του φίλου του, Ανδρέα. Η γνωριμία με την οικογένεια –ο πατέρας της οποίας είναι μέλος της Φιλικής Εταιρείας– θα οδηγήσει τον Πέτρο στις ιδέες του Διαφωτισμού για την αυτοδιάθεση των λαών, καθώς και στην αφύπνιση του έρωτα, χάρη στην κόρη της οικογένειας, τη Λευθερίνα.

Ο ίδιος θα βρεθεί να μετέχει σε πολλά ιστορικά γεγονότα, από τον όρκο των Φιλικών μέχρι το ξέσπασμα της Επανάστασης –που παρουσιάζεται με την «Καντάτα του Αγώνα»–, και διασταυρώνεται έτσι με εμβληματικά πρόσωπα: τον Παπαφλέσσα, τον Καποδίστρια, τους Φιλικούς, τους ήρωες αγωνιστές. 

Απώλειες και νίκες θα οδηγήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, στην Πρώτη Εθνοσυνέλευση, αλλά και στη συνέχιση του Αγώνα, που βρίσκει τον Πέτρο έτοιμο να συμμετάσχει ενεργά στην ένοπλη δράση, αποχαιρετώντας τη Λευθερίνα, με την υπόσχεση μιας ελεύθερης ζωής. Είναι η στιγμή που ο ήρωας επιστρέφει στο σήμερα και μαζί του επιστρέφει το διαρκές ιδανικό της ελευθερίας.

«Ελπίς Πατρίδος»: Η όπερα του Γιώργου Κουρουπού & της Ιουλίτας Ηλιοπούλου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
© Έφη Γούση

«Ελπίς Πατρίδος»: Οι συντελεστές

Τις παραστάσεις του «Ελπίς Πατρίδος» σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, έχοντας τη συνδρομη της Νίκης Ψυχογιού στα σκηνικά και τα κοστούμια, της Χριστίνας Θανάσουλα στους φωτισμούς και μια λαμπρή ομάδα τραγουδιστών επί σκηνής. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι βαρύτονοι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Μιχάλης Ψύρρας, οι μεσόφωνοι Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη και Άρτεμις Μπόγρη, οι μπάσοι Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς και οι τενόροι Βασίλης Καβάγιας και Γιάννης Καλύβας. Την προετοιμασία των τραγουδιστών έχει αναλάβει ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. Τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Μίλτο Λογιάδη, ενώ λαμβάνει μέρος και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικες

Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου (18:00-19:00), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, διοργανώνεται συζήτηση με την Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Γιώργο Κουρουπό με θέμα «Η συγγραφή ενός λιμπρέτου για όπερα: αλληλεπίδραση λόγου και μουσικής». Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (ηλεκτρονική κράτηση).

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»
Τετάρτη 8/12 και Παρασκευή 10/12, 20:00

Εισιτήρια: 21072 82 333, megaron.gr
Τιμές εισιτηρίων: €9-€50

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ