- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα Αφανέρωτα: Η Σουσάνα Τρυφιάτη παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ
Τα θέματα των τραγουδιών, η ηχογράφηση και η σημασία των live εμφανίσεων
Τα Αφανέρωτα: Η Σουσάνα Τρυφιάτη μιλά στην ATHENS VOICE για το λαϊκό τραγούδι, τον νέο της δίσκο και τα σχέδιά της.
Μια νέα και πολλά υποσχόμενη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού. Μια λαϊκή λυρική φωνή που ξεχωρίζει. Η Σουσάνα Τρυφιάτη ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία οδηγούμενη από τις μουσικές ρίζες της οικογένειάς της. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και θεωρίας της μουσικής, σπούδασε Μουσική, Σχολική Ψυχολογία και Μαθησιακές Διαταραχές και είναι διπλωματούχος μονωδίας και κλασσικού τραγουδιού από το ωδείο Αθηνών.
Γιατί επέλεξε το λαϊκό τραγούδι; «Η λαϊκή μουσική μας, περιέχει μια αλήθεια. Έχω μεγαλώσει ακούγοντας πολλά είδη αλλά ιδιαίτερα την ελληνική μουσική οπότε για μένα ήταν κάτι το οποίο βγήκε πολύ αβίαστα. Δηλαδή να αγαπήσω τη λαϊκή και γενικότερα τη δημοτική μας μουσική. Το ελληνικό στοιχείο υπήρχε στη ζωή μου από νεαρή ηλικία. Μεγάλωσα σε μια μουσική οικογένεια, η μουσική ήταν πολύ βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου», μας λέει η Σουσάνα Τρυφιάτη.
Και στη μέχρι τώρα πορεία της στο τραγούδι που μετρά αρκετά χρόνια, έχει συνεργαστεί στις εμφανίσεις της με σημαντικά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου: τον Κώστα Μακεδόνα, τον Θοδωρή Κοτονιά, τον Στέλιο Διονυσίου, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο κ.α.
Τώρα, η ερμηνεύτρια συστήνεται δισκογραφικά με το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο «Τα Αφανέρωτα» που κυκλοφορεί από την εταιρεία Μικρός Ήρως. Πρόκειται για μια δισκογραφική δουλειά σε μουσική και στίχους του -επίσης νέου- τραγουδοποιού, Μίλτου Σελητσανιώτη. Ο δίσκος περιέχει δέκα τραγούδια: εννέα με ελληνικούς στίχους και ένα με ισπανικούς που προέρχεται από ποίημα του Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ και μελοποίησε ο Μίλτος Σελητσανιώτης.
Ποια είναι λοιπόν τα θέματα των τραγουδιών; «Όλα τα κομμάτια είναι σχεδόν βιωματικά. Πολλά από τα τραγούδια περιέχουν θέματα και ιστορίες, είτε από δικές μου εμπειρίες ή του Μίλτου. Μερικά τραγούδια προϋπήρχαν πριν τον γνωρίσω και πολλά δημιουργήθηκαν αφού γνωριστήκαμε. Κάναμε παρέα, μοιραζόμασταν πιο προσωπικά μας θέματα, ο Μίλτος επηρεάστηκε από την καθημερινότητά μου κι έτσι υπάρχουν στίχοι που αφορούν καταστάσεις εκείνης της χρονικής περιόδου της ζωής μου», εξηγεί. Πρόλογο αυτού του άλμπουμ αποτελεί το τραγούδι «Ποιος» που αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και ακούστηκε πολύ στο ραδιόφωνο.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πώς όμως δημιουργήθηκε; «Η ηχογράφηση διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο και πραγματοποιήθηκε πριν την καραντίνα. Το άλμπουμ βγήκε τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όμως δεν προλάβαμε να το επικοινωνήσουμε στον κόσμο γιατί μπήκαμε σε lockdown. Η προγραμματισμένη ημερομηνία παρουσίασης του δίσκου ήταν η 5η Απριλίου, όμως βρισκόμασταν ήδη σε καραντίνα και δεν έγινε ποτέ. “Τα Αφανέρωτα” είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος από την άποψη ότι περιέχει λαϊκά αλλά και λίγο πιο έθνικ τραγούδια καθώς ακούγονται και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Τη μουσική ηχογράφησαν 17 διαφορετικοί μουσικοί και όλες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο της Antart, τα παλιά στούντιο της Finos Films. Ένας πολύ σπουδαίος χώρος».
Όσο για τα επόμενα σχέδια, η μουσικός τονίζει την επιθυμία της να τραγουδήσει πολύ σύντομα τα τραγούδια μπροστά σε κοινό. «Είναι μεγάλη μου ανάγκη. Να μπορώ να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια, να βλέπω τις αντιδράσεις τους. Αυτή είναι η ανάγκη του κάθε καλλιτέχνη, όπως και η δική μου. Είναι αλλιώς να κοιτάς τον κόσμο όταν τραγουδάς και να λες “αυτό αρέσει, αξίζει να το ξαναπώ”. Οπότε περιμένω να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, να ανοίξουν οι χώροι και να μπορέσω να τραγουδήσω ζωντανά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα το συγκρότημα Wolf Alice κέρδισε το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος
Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της δημόσιας εικόνας της έπαιξε και το podcast Miss Me
Οι ραπ πιονέροι της Native Tongues επιστρέφουν με ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ
Ροκ, πορτογαλικά fados, κλασικά ακούσματα και έθνικ
Ένα πολύ μεγάλο όνομα της παγκόσμιας soul σκηνής
Στο πλαίσιο της «Roll With The Punches» Tour
Reunion για το δημοφιλές ελληνικό hip hop συγκρότημα
Υπάρχουν άλλα 5.000 τραγούδια
Ποια δισκοπωλεία υπάρχουν σήμερα στο Λονδίνο και τι θα βρεις σε καθένα από αυτά
Η DJ και δημιουργός μιλά για το OCD, το coming out, τις «Μεταμορφώσεις» και την ανάγκη να βγάλει έναν δίσκο με τους δικούς της όρους
Θρήνος στη hip-hop σκηνή για την απώλεια του ανθρώπου που έχτισε την αυτοκρατορία του θρυλικού συγκροτήματος
Τι είπε για το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των διαγωνιζόμενων
Ο Γιώργος Καπής μάς βάζει στην τροχιά του debut album «Mono», με το νέο single στο οποίο συμμετέχουν οι Turboflow3000 και το βιντεοκλίπ που τα σκάει ανάποδα
Τρία νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή
Ο τραγουδιστής επιστρέφει στο φεστιβάλ τον ερχόμενο Ιούλιο
Μια playlist με τα αγαπημένα της τραγούδια
Μια ματιά στο δημοφιλές groove metal συγκρότημα εν αναμονή της εμφάνισής του στο Release Athens 2026
Πρωτοπόρος τρομπονίστας και συνθέτης, μετέτρεψε τη λάτιν μουσική σε παγκόσμιο φαινόμενο
Ο νικητής του ελληνικού τελικού ανεβαίνει στα στοιχήματα και ετοιμάζεται για τη Βιέννη
Οι Turboflow 3000 μιλούν στην ATHENS VOICE για τον τρόπο που δουλεύουν, συνεργάζονται και γράφουν τη δική τους ιστορία πάνω στη σκηνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.