Η Αλιεία της Σελήνης και η Πανσέληνος του Χιονιού
Ένα βίντεο με μουσική επένδυση με έργα από τον κύκλο έργων (digital album) Thanassis Dritsas-A portrait in three colors
ICE MOON: Το βίντεο που δημιούργησε ο Θανάσης Δρίτσας με αφορμή την Πανσέληνο του Χιονιού 2021
Η «Πανσέληνος του Χιονιού», το ολόγιομο φεγγάρι του Φλεβάρη, ονομάζεται έτσι, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και του πάγου που κατά κανόνα εμφανίζεται αυτόν τον μήνα και πήρε το όνομά της από τους Ινδιάνους, τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Επίσης είχε χαρακτηριστεί ως «Πανσέληνος της Πείνας», διότι οι κυνηγοί είχαν δυσκολίες να προσεγγίσουν τα θηράματα τους λόγω του χιονιού και της παγωνιάς, καθώς και «Πανσέληνος της Αρκούδας», γιατί τα ζώα αυτά έβγαιναν εκείνες τις ημέρες σε αναζήτηση τροφής.
Μέσα στην απελπισία του εγκλεισμού στα πλαίσια της παρατεταμένης περιόδου lockdown λόγω Covid-19 η θέα της πανσελήνου του χιονιού φέρνει παράλληλα μιαν ελπίδα αφού αποτελεί προάγγελο της επερχόμενης άνοιξης. Πανσέληνο θα έχουμε λοιπόν απόψε, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 10:17 τη νύχτα.
Η Πανσέληνος για εμένα μοιάζει με ρολόι που οι δείκτες του μετρούν τον χρόνο των ψυχών. Οι ποιητές προσεγγίζουν όπως φαίνεται πολύ βαθύτερα την ουσία του φεγγαρόφωτος σε σχέση με τους φυσικούς, τους αστρονόμους, τους επιστήμονες των ουρανίων σωμάτων. Ο αγαπημένος μου, αείμνηστος, Αργύρης Χιόνης προσκαλεί απόψε τους φεγγαροψαράδες του Φλεβάρη να αλιεύσουν την πανσέληνο του χιονιού. Παραθέτω ένα ποίημα του σχετικό με το θέμα αυτό που ανήκει στη συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Ο Ακίνητος Δρομέας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη:
«Για την αλιεία της Σελήνης, απαιτείται απεριόριστη επιμονή και υπομονή, αλλά και αντοχή, κυρίως, στη σίγουρη αποτυχία. Οι φεγγαροψαράδες, οπλισμένοι με απόχη ή αγκίστρι (ή ακόμα με κουβά όταν ψαρεύουν σε πηγάδι), κάθονται, συνήθως, στην όχθη λίμνης γαλανής και περιμένουνε να εμφανιστεί μες στα νερά η σελήνη. Αρχίζει τότε η αλιεία που τελειώνει μόνο με το φως της μέρας, όταν η σελήνη αποσύρεται στο σκοτεινό βυθό, Βέβαια, οι απόχες ανασύρονται κενές, τ’ αγκίστρια αδάγκωτα, αλλά οι ταγμένοι φεγγαροψαράδες δεν το βάζουν κάτω κι εγκαταλείπουν τον αγώνα μόνον όταν αδειάζει η σελήνη και κρύβεται για να γεμίσει. Λένε πως, αν δολώσεις το αγκίστρι με αστέρι, σίγουρα θα έχεις στο τηγάνι σου φεγγάρι. Πώς όμως να ψαρέψεις ένα αστέρι, αφού τ’ αστέρια, ως γνωστόν, δεν καθρεφτίζονται στις λίμνες».
Με αφορμή την Πανσέληνο του Χιονιού 2021 δημιούργησα το ακόλουθο βίντεο με τίτλο «ICE MOON» και μουσική επένδυση με έργα από τον κύκλο έργων μου (digital album) Thanassis Dritsas-A portrait in three colors (Protasis Music 2019). Ερμηνεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Μιρέλλα Τυλλιανάκη (πιάνο) και Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο). Το βίντεο είναι αφιερωμένο στους «Φεγγαροψαράδες» της σκοτεινής αυτής περιόδου lockdown που κανείς δεν μπορεί να τους απογορεύσει να ονειρευτούν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη στιγμή που μετονομάστηκε σε «Τραμπ -Κένεντι» πολλοί καλλιτέχνες έχουν αποσύρει τη συμμετοχή τους
Φτάνουν και ξεπερνούν τις 500 λίρες
Δύο ιδανικά support για τον αγαπημένο Αυστραλό
H καριέρα του δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτό το είδος μουσικής
Ένα πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό φεστιβάλ, όπως ακριβώς το ραδιόφωνο της Στέγης
Με το νέο του άλμπουμ Britpop, γίνεται ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα No1 άλμπουμ στην ιστορία
Φαβορί μέχρι ώρας ο Akylas, με το «Ferto» να ξεπερνάει τις 1.000.000 προβολές
Τι δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες
Από τους μύθους του Χατζιδάκι στη «συνομιλία» Μπετόβεν και Προκόφιεφ
Συμμετείχε στα σπουδαιότερα άλμπουμ των Γερμανών
Μετά τον πόλεμο με τον γιο της
Οι κριτικές από την Αυστραλία μιλάνε ήδη για μία από τις καλύτερες περιόδους του γκρουπ
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Ποιες χώρες δίνουν «μάχη» για την πρωτιά
Ιστορική διάκριση για τη διάσημη τραγουδοποιό - Πλαισιώνει κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας μουσικής
Ο σπουδαίος κιθαρίστας της τζαζ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 115 χρόνια
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπερνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.