Έλληνες hip hop καλλιτέχνες σε αφίσα για τη δράση αιμοδοσίας "5 λεπτά"
Μουσικη

Έχεις 5 λεπτά; H δράση αιμοδοσίας της hip hop κολεκτίβας NuFlow

15 καλλιτέχνες της ελληνικής hip hop σκηνής μιλούν στην ATHENS VOICE για τη συμμετοχική πράξη αλληλεγγύης #5lepta στα Σπουδαία Events και το κοινό τους άλμπουμ
daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνέντευξη: 15 καλλιτέχνες της ελληνικής hip hop σκηνής μιλούν στην ATHENS VOICE για το κάλεσμα αιμοδοσίας και τη δράση #5lepta στα Σπουδαία Events

«Η νέα γενιά δημιουργών είναι εδώ, διανέμει δωρεάν τη μουσική της και σκοπεύει να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για όλους» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους στα Σπουδαία Events. Νέες και νέοι καλλιτέχνες του ανερχόμενου hip hop κύματος στην Ελλάδα, που αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της εποχής και όπως σημειώνουν «ανάμεσα στις ανάγκες για συντροφικότητα, για κοινωνικότητα και ανθρώπινη επαφή, για ελευθερία κινήσεων, υπάρχουν κάποιοι που αναζητούν την ανάσα τους για ζωή».

Hip hop που δεν αναπαράγει τα αφόρητα κλισέ για σαμπάνιες και «γκάνια», που δεν γίνεται αντίλαλος προπαγάνδας αλλά μεγάφωνο αφύπνισης και σε καλεί, εάν σου επιτρέπεται, να γίνεις αιμοδότης. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν εντείνει την έλλειψη αίματος στα νοσοκομεία. Με το μεγαλύτερο ποσοστό των τακτικών αιμοδοτών να έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του λόγω lockdown και την πλειονότητα του κόσμου να έχει στρέψει την προσοχή του αλλού, η προσφορά αίματος έχει μειωθεί δραματικά. Εμείς αναγνωρίσαμε το πρόβλημα και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να λάβουμε δράση ως Σπουδαία Events» σημειώνει η hip hop κολεκτίβα NuFlow για την κινηματική δράση που λέγεται #5lepta.

Οι Beanie, Sykroc, Mr. Evnus, Expend Flow, One F, Jay, X aire C, Μυστήριος Τύπος, Home Alοne, El Perro, Dier, Κρύβων, A.T.M., Beatz, Restive, Skale, SeventyFour74 και Λάγνης συνεργάστηκαν και συνέθεσαν το soundtrack της διαδρομής ενός νέου μέχρι το κέντρο αιμοδοσίας και πίσω. Ο δίσκος αυτός δίνει τον ρυθμό που θα ηχεί στα ακουστικά αγοριών και κοριτσιών, πατώντας το play τη στιγμή που φεύγουν από το σπίτι τους και όσο είναι στον δρόμο προς το να γίνουν αφανείς ήρωες για κάποιον που τους χρειάζεται, εξηγούν οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Η συλλογή είναι διαθέσιμη για streaming από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Πρωτοστατώντας οργανωτικά στη δράση #5lepta, o Χρήστος Πανοηλίας, ιδρυτής της πλατφόρμας Σπουδαία Events και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο άλμπουμ 5lepta εξηγούν στην ATHENS VOICE πώς στήθηκε η ελπιδοφόρος κίνηση, ποια είναι τα δικά τους 5 λεπτά που τους άλλαξαν τη ζωή και τι κάνουν στη δική τους. Μακάρι το 2021 να δούμε κι άλλες τέτοιες προσπάθειες…

Χρήστος Πανοηλίας
Χρήστος Πανοηλίας, ιδρυτής της πλατφόρμας Σπουδαία Events

Χρήστος Πανοηλίας: Η ατάκα του Θανάση Τριαρίδη που έκανε την αρχή

Όλα ξεκίνησαν το 2014 όταν ένας γνωστός μου με κάλεσε ένα βράδυ. Δεν είχαμε ιδιαίτερη οικειότητα και κάπως απόρησα με το τηλέφωνό του. Μου ζήτησε συγνώμη για το θάρρος και με κάποια ντροπή μου είπε πως έψαχνε επειγόντως αίμα γιατί αγαπημένο συγγενικό του πρόσωπο ήταν στο νοσοκομείο και έπρεπε άμεσα να βρεθούν αιμοδότες. Τον καθησύχασα, και όπως του υποσχέθηκα την επόμενη ημέρα το πρωί πήγα στο Τζάνειο και έδωσα αίμα. Σκεπτόμουν σε όλη τη διαδρομή σε τι στρες πρέπει να ήταν αυτός ο άνθρωπος για να καλεί ανθρώπους που δεν είναι φίλοι του για να σώσει έναν άνθρωπο. Κανένας μας δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Αποφάσισα και έγινα εθελοντής αιμοδότης και έκτοτε προσπαθώ να διατηρώ μία σταθερότητα στις επισκέψεις μου, περίπου δύο φορές τον χρόνο.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο, ένας φίλος μου, μου πρότεινε να δούμε μια θεατρική παράσταση με θέμα τα παιδιά στα ορφανοτροφεία της Αφρικής. Τελείωσε η παράσταση, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης έμεινε για να συζητήσει με το κοινό. Σήκωσα το χέρι και του είπα: «Συγχαρητήρια κύριε Τριαρίδη. Εξαιρετική παράσταση, αλλά... ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; Τι να κάνω για τα παιδιά στην Αφρική;» και εκείνος τότε μου είπε: «Να δώσεις αίμα. Βοήθησε έναν άνθρωπο, κάτι είναι και αυτό». Στην αρχή απόρησα, μετά λέω κάτι θα ξέρει για να το λέει.

Μιας και είμαι στα hip hop μονοπάτια καιρό, με βρήκαν δυο πιτσιρικάδες φοβεροί, ο Νίκος Πετρόπουλος (aka Μυστήριος Τύπος) και o Σταμάτης Αρβανιτίδης (aka Restive) και μου λένε «θέλουμε να κάνουμε μία μουσική συλλογή για καλό σκοπό, εσύ που είσαι σε αυτά τα διοργανωτικά, έχεις καμιά καλή ιδέα;» Θυμήθηκα τον Θανάση Τριαρίδη τότε. «Ναι παιδιά, θα την κάνουμε για να ενισχύσουμε την εθελοντική αιμοδοσία». Ήρθε στην παρέα και η Ζωή Εσκιτζοπούλου και σε 20 ημέρες κάναμε καλύτερη δουλειά και από δισκογραφική εταιρία. Στήσαμε μανιφέστο, αξίες, όραμα, προσκαλέσαμε καλλιτέχνες, δημιουργήσαμε δομές και διαδικασίες, εικαστικά και συμβόλαια, τα πάντα.

Το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 20 νέοι καλλιτέχνες να συνεργαστούν σε ένα πολύ άμορφο κλίμα για να παράξουν μία μουσική συλλογή που κυκλοφόρησε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, για να κυκλοφορήσουμε στους νέους ακροατές της hip hop μουσικής, ένα μήνυμα ανθρωπιάς και προσφοράς.

Έχω στο inbox μου, μία κοινή συζήτηση με 16 οργισμένους ράπερ, που αντί να λένε για π)&Τ@%€ς, αλυσίδες και ναρκωτικά, στέλνει καρδούλες ο ένας στον άλλο και λένε ευχαριστώ στην ομάδα και πόσο όμορφα νιώθουν που συμμετείχαν από κοινού σε κάτι τόσο σπουδαίο.

Ολοκληρώνοντας καταλήγω πως ήταν η έκκληση ενός αγνώστου και η σκληρότητα του κόσμου μας, αλλά και η καλή διάθεση των νέων καλλιτεχνών που με ώθησαν στην επιμέλεια και οργάνωση αυτής της ιδέας. Η σκέψη πως μέσα από αυτό μπορούν να σωθούν ζωές, προσωπικά με συγκλονίζει. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη και ανιδιοτελής προσφορά μπορούν να κάνουν αυτό τον κόσμο καλύτερο και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται μόνο #5lepta.

Χρήστος Πανοηλίας
Χρήστος Πανοηλίας, ιδρυτής της πλατφόρμας Σπουδαία Events

Χρήστος Πανοηλίας, ιδρυτής της πλατφόρμας Σπουδαία Events

Ο ράπερ Anser
Anser

Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά λεπτά στη ζωή σας: Οι καλλιτέχνες της hip hop κολεκτίβας NuFlow απαντούν

Anser

«Πραγματικά δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα όταν ήμουν πάνω στη σκηνή του κατάμεστου Piraeus Academy και τραγουδήσαμε περίπου 2.500 άνθρωποι μαζί το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς. Το να γνωρίζω πως η μουσική μου και οι στίχοι μου άγγιξαν ουσιαστικά τους συνανθρώπους μου, είναι συγκινητικό και πραγματικά αξέχαστο κάθε φορά».

Ο Anser, ίσως από τους πιο δημοφιλείς ράπερ στην Ελλάδα, κατάγεται και ζει στην Σπάρτη. Καλλιτέχνης με πορεία πολλών ετών στο χώρο, είναι μέλος του συγκροτήματος Flowjob. Δεν ράπαρε στη συλλογή #5lepta αλλά τη στήριξε δημιουργώντας το λογότυπο. 

Ο ράπερ Anser
Anser

Anser

instagramstory2pink.png

«Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

instagramstory2pink.png

«Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ο ράπερ Beanie
Beanie

Beanie

«Τα πιο σημαντικά 5 λεπτά της ζωής μου... Δεν νομίζω ότι μπορώ ακόμα να προσδιορίσω 5 συγκεκριμένα λεπτά ως τα πιο σημαντικά. Έχουν υπάρξει πολλές αισθητές στιγμές στη ζωή μου μέχρι τώρα, θετικές και αρνητικές. Θα έλεγα πως η πιο σημαντική είναι όταν χρειάστηκε να δώσω αιμοπετάλια για έναν φίλο μου ο οποίος είχε μόλις βγει από δύο σοβαρές και δυστυχώς αποτυχημένες επεμβάσεις».

Ο Beanie (Παναγιώτης) ασχολείται με τη μουσική παραγωγή τα τελευταία τρία χρόνια. Ταυτόχρονα σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής στο ΠΑΔΑ και σκοπεύει να προχωρήσει τις σπουδές του στην ηχοληψία και στη μουσική.

Ο ράπερ Beanie
Beanie

Beanie

Ο ράπερ Dier
Dier

Dier

«Τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου ήταν ίσως εκείνα τα 5 λεπτά που έκατσα μόνος μου μέσα στο δωμάτιο τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου αναθεώρησα κάποια πράγματα στη ζωή μου και έβαλα κάποιους στόχους που κρατάω ακόμα και πιστεύω ότι μπορούν να με κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο».

«Είμαι ο Χρήστος και είμαι 20 ετών. Μεγαλωμένος στη γειτονιά μου το Γουδί, όπου από εδώ ξεκινάνε όλα για εμένα. Περίπου 7-8 χρόνια ακροατής της rap, στην οποία με τράβηξε από τη πρώτη στιγμή η αμεσότητα της και η δυνατότητα της να παντρεύει διαφορετικά είδη μουσικής. Ανήκω στους Criminal Mics και έχω την τύχη να μοιράζομαι τις σκέψεις με τον πολύ καλό μου φίλο και «συνεργάτη» Γρηγόρη. Νιώθω πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε ένα τέτοιο project (#5lepta) που υπενθυμίζει την αξία της αλληλεγγύης και ταυτόχρονα το πόσο εύκολο και απλό είναι να την προσφέρουμε και να την κάνουμε πράξη. Μείνετε άνθρωποι!

Ο ράπερ Dier
Dier

Dier

O ράπερ El Perro
El Perro

El Perro

«Τα σημαντικότερα 5 λεπτά της ζωής μου, νομίζω ότι βγαίνουν αθροιστικά αν βάλω κάτω τις στιγμές που μπόρεσα κι εξέφρασα κάτι που πραγματικά νιώθω, σε κάποιον που πραγματικά θα ήθελα να μιλήσω».

«Το όνομά μου είναι Ιερεμίας aka El Perro. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει και δεν μου είναι πολύ εύκολο να μιλάω για τον εαυτό μου για αυτό και τις περισσότερες φορές αφήνω τη μουσική μου να το κάνει».

O ράπερ El Perro
El Perro

El Perro

Ο ράπερ Expend Flow
Expend Flow

Expend Flow

«Τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου ήταν όταν είδα τον πατέρα μου μετά το χειρουργείο καρδιάς, να μου χαμογελάει και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μου».

Ο Expend Flow ασχολείται με το ραπ από το 2010. Έκανε τις πρώτες προσπάθειες στο freestyle και μετά ξεκίνησε να γράφει. Ο λόγος ήταν πως ήθελε να εξωτερικεύσει όσα ένιωθε και τον προβλημάτιζαν στο κόσμο, με απλές λέξεις και ειλικρίνεια.

Ο ράπερ Expend Flow
Expend Flow

Expend Flow

Ο ράπερ Home Alone
Home Alone

Home Alone

«Τα πιο σημαντικά 5 λεπτά της ζωής μου ήταν όταν κατάλαβα ότι μια καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο η μονάχα ένα καταφατικό νεύμα προς έναν άγνωστο η φίλο μπορεί να του σώσει την ζωή. Το αντίθετο μπορεί να την τελειώσει. Τόσο λεπτή είναι η γραμμή».

«Είμαι ο Κέβιν Πάνης αλλιώς Home Alone. Γεννημένος στην Αλβανία και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη. Ο λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με την ραπ μουσική ήταν καθαρά από ανάγκη για έκφραση. Το ραπ, συγκεκριμένα το γράψιμο έχει γίνει πλέον η ψυχοθεραπεία μου, βγάζω από μέσα μου ότι με προβληματίζει, απασχολεί ή με πονά. Έχω βγάλει ένα EP τεσσάρων κομματιών με τίτλο "The Marionette Comes Alive" και μερικά ακόμα singles. Αλλά τα καλύτερα έρχονται».

Ο ράπερ Home Alone
Home Alone

Home Alone

Jay
Jay

Jay

«Μου είναι δύσκολο να διαλέξω τα πιο σημαντικά πεντάλεπτα της ζωής μου, θα διαλέξω ένα από τα πιο σημαντικά «χιπχοπικά» πεντάλεπτα. Όταν το 2009 ήρθε να με πάρει ένα φιλαράκι μου να πάμε στο Hip Hop φεστιβάλ των Γιαννιτσών. Για εμένα ήταν η πρώτη φορά. Δεν είχα ξαναβρεθεί σε παρόμοια  εκδήλωση έως τότε. Στο τέλος του προγράμματος αφήσαν τα μικρόφωνα ανοιχτά, τότε βρήκα πάτημα να ανέβω πρώτη φορά στην σκηνή, έστω για ένα freestyle, έστω για πέντε λεπτά, αλλά είναι πέντε λεπτά που δύσκολα θα ξεχαστούν». 

«Ονομάζομαι Δημήτρης Εγγονίδης ή όπως υπογράφω τη μουσική μου, Jay. Είμαι 27 ετών και ζω στο Μάνδαλο, ένα μικρό χωριό του Ν. Πέλλας. Έχω σπουδάσει γεωπονία στο Δ.Π.Θ. και εργάζομαι στον κλάδο αυτό τα τελευταία 3 χρόνια αλλά αγαπώ και ασχολούμαι με τα στοιχεία της hip hop κουλτούρας από τα μαθητικά χρόνια του Γυμνασίου. Ξεκίνησα κάνοντας απαράδεκτα γκράφιτι αλλά αυτό κράτησε μέχρι να πάρω τον πρώτο μου Η/Υ, στον οποίο άρχισα να γράφω τη μουσική μου».

Jay
Jay

Jay

Nebo
Nebo

Nebo

«Τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου ήταν όταν μου ανακοίνωσαν στο νοσοκομείο ότι γλύτωσα από πνευμονική εμβολή. Αυτά τα 5 λεπτά ήταν η αιτία για να δω τη ζωή μου με άλλο μάτι και να γίνω ο άνθρωπος που είμαι σήμερα».

Ο Nebo ή αλλιώς Χρήστος Νεμποτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. To 2010 μαζί με τον Phazer δημιούργησαν το γκρουπ Ntelirio Team με την οποία έκαναν αμέτρητα lives. Η αγάπη του για την κινηματογραφία τον οδήγησε να δημιουργήσει τη NeboVision το 2016 που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μουσικών και άλλων υψηλής ποιότητας βίντεο.

Nebo
Nebo

Nebo

One F
One F

One F

«Θα ήθελα να αναφερθώ στα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου όσον αφορά στη μουσική και αυτά ήταν όταν όλη η οικογένειά μου μαζεύτηκε στο σαλόνι του σπιτιού για να ακούσει το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησα».

«Με λένε Τάσο μα κάποιοι με φωνάζουν One F. Είμαι 24 χρονών, γράφω στίχους από πολύ μικρή ηλικία, όμως πλέον αισθάνομαι πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ ώστε να δραστηριοποιηθώ στον χώρο της μουσικής. Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε δράσεις που έχουν σκοπό την κινητοποίηση για βοήθεια προς όσους το έχουν ανάγκη».

One F
One F

One F

Painciler
Painciler

Painciler

«Τα πιο σημαντικά 5 λεπτά της ζωής μου. Τα πιο σημαντικά 5 λεπτά της ζωής μου είναι κάθε πρωί όταν ξυπνάω, έτοιμος να συνεχίσω το ταξίδι που ξεκίνησα κάνοντας αυτό που πραγματικά αγαπώ».

«Είμαι ο Γιώργος/Painciler, 20 ετών, γεννημένος στην Αθήνα όπου ζω μέχρι και σήμερα, ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σχέδιο πιο ενεργά από τα 17 μου. Πλέον ασχολούμαι με το σχέδιο και τις γραφιστικές τέχνες ενώ παράλληλα εργάζομαι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στον χώρο του tattoo».

Painciler
Painciler

Painciler

Skale
Skale

Skale

«5 λεπτά που πάντα αποδεικνύονται χρήσιμα και σημαντικά για εμένα αποτελούν αυτά που αφιερώνω ώστε να μπω νοητά στη θέση κάποιου άλλου στην προσπάθειά μου να κατανοήσω τις σκέψεις και τη συμπεριφορά τους, ή ακόμα και να τα δικαιολογήσω. Έτσι αποκτώ διαφορετικές οπτικές γωνίες επί θεμάτων και καταστάσεων και αποφεύγω να προβώ σε βιαστικά συμπεράσματα και χαρακτηρισμούς».

O Skale, κατά κόσμον Σίμος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη, ωστόσο η ζωή (ή μάλλον οι βάσεις των ΑΕΙ) τον έφεραν στην Κρήτη την οποία και δεν μπόρεσε ακολούθως να αποχωριστεί. Έτσι, τώρα δηλώνει μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου. Το ραπ για αυτόν δεν αποτέλει τόσο ένα χόμπι ή ενδιαφέρον, όσο μία βαλβίδα αποσυμπίεσης καθώς και μία δημιουργική διέξοδο. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει δύο προσωπικούς δίσκους («Ενσάρκωση της αυτοκαταστροφής»-2015, «Αναζητώντας το θαυματουργό» -2017) καθώς και ένα EP με τον φίλο του Μυστήριο Τύπο («19 Χρόνια Κάθειρξη»). Είναι πιστός ακόλουθος του Τηγανίτη, της αυτοοργανωμένης ομάδας του Ηρακλείου, και μόνιμο απωθημένο του είναι να μάθει να μαγειρεύει και να σταματήσει να ξεχνάει παντού τα πράγματά του.

Skale
Skale

Skale

Ο ράπερ Sykroc
Sykroc

Sykroc

«Τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου μπορώ να πω ότι ήταν όταν βγήκε η απόφαση της Χρυσής Αυγής και είχε κριθεί ένοχη. Υπήρχε αμέτρητος κόσμος και όταν βγήκαν τα αποτελέσματα όλοι πανηγυρίσαμε σαν ένα. Από τις πιο συγκινητικές και υπερήφανες μέρες της ζωής μου».

Ο Τάσος «Sykroc» Βουλγαρίδης γεννημένος και μεγαλωμένος στα δυτικά της Αθήνας είχε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για την μουσική χωρίς βέβαια να το επιδιώκει ούτε καν σαν χόμπι. Ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τις παραγωγές  στις αρχές του 2019 και έπειτα μπήκε στο συγκρότημα Tropeau Roman ως DJ. Κατέχει στην συλλογή του techno αλλά και hip hop παραγωγές και από τα τέλη του 2019 έχει παίξει σε αρκετά hip hop lives.

Ο ράπερ Sykroc
Sykroc

Sykroc

H ράπερ X aire C
X aire C

X aire C

«Μου πήρε αρκετή ώρα να σκεφτώ τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου είναι η αλήθεια, αλλά δεν πήγα πολύ μακριά τελικά, γιατί πριν λίγες μέρες έμαθα πως θα γίνω θεία και τα πρώτα πέντε λεπτά αυτής της συνειδητοποίησης είναι σίγουρα τα πιο  σημαντικά της ζωής μου».

«Είμαι η Χριστίνα ή X aire C και σπουδάζω στην Κέρκυρα όπου και άρχισα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο του hip hop. Μεγάλωσα στην Κορινθία και θυμάμαι από νωρίς την ανησυχία μου για τα πράγματα γύρω μου. Λίγο rock, λίγο έντεχνο, λίγο lowbap στις επιρροές μου σαν παιδί, για να φτάσω στο σήμερα και να βρω μέσω του rap τον τρόπο να εκφράσω την ανησυχία μου».

H ράπερ X aire C
X aire C

X aire C

Ο ράπερ Λάγνης
Λάγνης

Λάγνης

«Τα 5 πιο σημαντικά λεπτά της ζωής μου είναι σκορπισμένα σε διάφορες στιγμές μέσα στη ζωή μου. Έχουν όλες οι στιγμές όμως ένα κοινό σημείο. Την απόλυτη στο εδώ και το τώρα παρουσία μου στο τώρα, την καθαρή συνείδηση χωρίς οποιαδήποτε διάσπαση από παρελθόν ή μέλλον και τη σύνδεση με οποιοδήποτε τρόπο με τη Ζωή».

Ο Χρήστος Πανοηλίας είναι ένας άνθρωπος με πολλές ιδιότητες και τίτλους. Του αρέσει να αυτοχαρακτηρίζεται ως δημιουργός ή πολυεργαλείο. Μια μυστήρια μίξη του χαλαρός και αγχώδης! Δουλειά του και χόμπι του είναι να κάνει πράγματα να συμβαίνουν. Αγαπάει τους ανθρώπους και τα ζώα, όχι πάντα με αυτή τη σειρά.

Ο ράπερ Λάγνης
Λάγνης

Λάγνης

Ο ράπερ Μυστήριος Τύπος
Μυστήριος Τύπος

Μυστήριος Τύπος

«Κατά τη διάρκεια συμμετοχής μου σε διανομή τροφίμων σε αστέγους γυρνάγαμε σε στενά του κέντρου της Αθήνας με σακούλες στα χέρια. Πετυχαίνουμε δύο άστεγους να περπατάμε, και τους προσφέρω ευγενικά τις σακούλες με τα τρόφιμα και τα κρύα νερά-αναψυκτικά που κουβαλούσα. Αυτοί με κοίταξαν παραξενευμένοι και ευγνώμονες ταυτόχρονα, λέγοντάς μου “Ποιος θεός σας στέλνει; Μόλις ζητούσαμε ένα ποτήρι νερό σε μαγαζιά και δεν μας δίνανε! Ποιος θεός σας στέλνει;”. Εκείνα τα 5 λεπτά, κατάλαβα πως κάτι πολύ εύκολο και απλό για κάποιον, μπορεί να αποτελεί θεϊκή παρέμβαση για κάποιον άλλον».

Ο Μυστήριος Τύπος δεν φοράει κουκούλα, ούτε καμπαρντίνα με σηκωμένο γιακά. Στην πραγματικότητα, είναι ο τύπος που συνδέει τη μυστήρια ενέργεια της έμπνευσης με την από καρδιάς έκφραση. Επίσης, είναι ο τελειομανής, ο λάτρης του λογοπαιγνίου και ο δεν-κάθεται-σε-ησυχία. Ναι, αυτός ο τύπος.

Ο ράπερ Μυστήριος Τύπος
Μυστήριος Τύπος

Μυστήριος Τύπος

#5lepta: Εάν σου επιτρέπεται, γίνε αιμοδότης  

Ενημερώσου σχετικά με τις ημερομηνίες και τα κέντρα που θα διεξάγονται αιμοδοσίες κοντά στην περιοχή σου. Επιπροσθέτως, μάθε ποια είναι τα βασικά κριτήρια καταλληλότητας αιμοδοτών. Μην ξεχάσεις την ταυτότητά σου και να φας κάτι ελαφρύ στις τρεις ώρες πριν δώσεις αίμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες μπορείς να επισκεφθείς τη σελίδα του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) https://ekea.gr/ ή να επικοινωνήσεις μαζί τους στο (+30) 213 214 6700.

Εάν δεν σου επιτρέπεται, στήριξε την κίνηση #5lepta αλλιώς

Για σένα που θες να μας υποστηρίξεις αλλά δεν μπορείς να γίνεις αιμοδότης να ξέρεις ότι οποιαδήποτε κοινοποίηση του έργου μας στα social media μαζί με το χαρακτηριστικό hashtag #5lepta θα θεωρηθεί ανεκτίμητη βοήθεια. Επιπροσθέτως, μπορείς να ακολουθήσεις την κολεκτίβα Nu Flow στο Instagram: @nuflowgr.

Ακούστε τη συλλογή #5lepta της hip hop κολεκτίβας NuFlow

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα