Μουσικη

Προκόπης Δούκας: Όλα τα «Πρωινά» του Kosmos

10+1 στίχοι για μία από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την πιο πετυχημένη της ζωής του, στο Kosmos Radio 93.6 fm

4628-666073.jpg
Προκόπης Δούκας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προκόπης Δούκας

Ο Προκόπης Δούκας γράφει για την ραδιοφωνική εκπομπή του «Breakfast στον κόσμο» στο Kosmos Radio 93.6 fm

When my soul was in the lost and found, you came along to claim it (Aretha Franklin - «You Make Me Feel Like A Natural Woman»)
Η ψυχή και το αυτί του ανθρώπου το πρωί είναι ντελικάτα. Θέλουν να τα πάρεις από το χεράκι και να τους φερθείς με προσοχή και τρυφερότητα. Να αλλάξεις τη χημεία του εγκεφάλου και να του δώσεις την ενέργεια της ημέρας. Αυτό δεν γίνεται με απότομη εισβολή του ρυθμού «για να ξυπνήσουμε», ούτε με playlist της μονοτονίας. Γίνεται μόνο με προσωπική συνταγή και μουσικό κέντημα.

Aretha Franklin - (You Make Me Feel Like) A Natural Woman [1967]

Ain’t there one damn song that can make me break down and cry? (David Bowie - «Young Americans»)
Το πρώτο μυστικό της εκπομπής είναι η απουσία εκπτώσεων. Προτιμώ να επαναλάβω ένα αριστουργηματικό κομμάτι, που σου προκαλεί ανατριχίλες, παρά να πειραματιστώ με κάτι που δεν είναι πρώτης κατηγορίας, για χάρη της ποικιλίας. Διαβάζω και μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα, αλλά αποφεύγω αυτά που δεν θα μείνουν στη μνήμη κανενός. Δεν χρειαζόμαστε την αδιάφορη μουσική, δεν θα πάθουμε τίποτα αν πεθάνουμε χωρίς να την ακούσουμε ποτέ.

David Bowie- Young Americans

There’s a band playing on the radio (Roxy Music - «Oh Yeah»)
Το ραδιόφωνο είναι μαγικό μέσο. Πρέπει να φαντάζεσαι τα τοπία που μπορεί να βλέπει ο ακροατής εκείνη τη στιγμή και τι αίσθηση του προκαλεί η μουσική. Κάθε βράδυ καταδύομαι σε μια δισκοθήκη 40 χρόνων, που περιέχει εγγυημένες εμπειρίες. Και κάθε πρωί κουβαλάω βινύλια και cd, κόντρα στην εποχή. Έχουν άλλωστε καλύτερο ήχο, που υποσυνείδητα το αυτί αντιλαμβάνεται. Αυτό είναι και το δεύτερο μυστικό. Το τρίτο, που δεν είναι μυστικό, είναι τα παθιασμένα αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες.

Roxy Music - Oh Yeah (On The Radio) Live on TOTP

Where is the life that I recognize? (Duran Duran - «Ordinary World»)
Η ιδέα πριν από 8 χρόνια ήταν απλή, αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει: Τι χρειάζεται στο πρωινό prime time ο ακροατής; Αισθητική απόλαυση και λίγο ακόνισμα του μυαλού. Μια στοιχειώδη κανονικότητα, σε δύσκολους καιρούς. Ραδιοφωνικότητα, να «ακούς» τη μουσική και να μην πατάς τους στίχους. Ενημέρωση για το στίγμα της ημέρας, με σύντομα σχόλια – κι όχι με πρωτογενές ρεπορτάζ (συνεντεύξεις κ.λπ.), που αναγκαστικά εκτοπίζει τη μουσική. Και για κάτι παραπάνω, μια revue de presse, άρθρα που επενδύονται με ωραία ορχηστρικά jazz κομμάτια, τα οποία λόγω διάρκειας και δυσκολίας δεν θα ακούγονταν ποτέ στο ραδιόφωνο.

Duran Duran - Ordinary World (Official Music Video)

Gimme your heart, make it real, or else forget about it (Carlos Santana - «Smooth»)
Η συνταγή ξεσήκωσε σάλο. Πώς τολμάς και μιλάς για πολιτική σε μουσικό σταθμό; Και μάλιστα στην ΕΡΤ; Μα υπάρχει ζωή χωρίς πολιτική, ειδικά στην εποχή μας; Όλως τυχαίως, η αντίρρηση προερχόταν πάντα από αυτούς που δεν ανέχονταν την άλλη άποψη. Που νόμιζαν ότι η δημοσιογραφία στο κρατικό μέσο πρέπει να είναι διαφορετική από το ιδιωτικό (πού το γράφει αυτό;) και είχαν εθιστεί στην αυτολογοκρισία. Που δεν πίστευαν στην ελευθερία του λόγου και στη διττή υπόσταση ενός δημοσιογράφου που είναι και μουσικός παραγωγός. Τους ενοχλούσε που τους μιλούσε ο εαυτός μου. Αυτό όμως ήταν και η επιτυχία.

Santana - Smooth ft. Rob Thomas (Official Video)

You keep deliberately deceiving me (Etta James - «Damn Your Eyes»)
Είναι εντυπωσιακό πόσο οι άνθρωποι θέλουν σώνει και καλά να σου αλλάξουν την άποψη ή να σου την απαγορεύσουν, αντί να ακούσουν κάτι διαφορετικό. Αμέτρητες φορές έχω ακούσει όλων των ειδών «επιχειρήματα», που δεν θα εκστομίζονταν καν, αν οι απόψεις που άκουγαν τους έβρισκαν σύμφωνους. Όλοι για να κρύψουν τα πραγματικά τους κίνητρα. Γενικώς, τώρα έχουν ηρεμήσει, αλλά η δεκαετία της αντισυστημικής πλάνης έκανε μεγάλη ζημιά, μαζί με την ανελεύθερη μας παράδοση. Ναι, θα είχα ίσως ένα άλλο, μεγαλύτερο κοινό, αν ήμουν πιο βουβός και ξενέρωτος. Θα είχε και λιγότερη νοστιμιά, όμως.

Etta James. Damn Your Eyes.

It’s about faith, it’s about trust (Sade - «Nothing Can Come Between Us»)
Κάθε πρωί παρουσιάζω μετριοπαθείς απόψεις από την κεντροαριστερά ως την κεντροδεξιά, με έμφαση στη σοσιαλδημοκρατία, αφού εκεί ανήκω. Επειδή όμως στηλιτεύω τον λαϊκισμό σε όλο το πολιτικό φάσμα, οι βασικοί του εκπρόσωποι προσπαθούν να μου κολλήσουν τη ρετσινιά του δεξιού ή του ακραίου. Τις προοδευτικές μου απόψεις κάνουν ότι δεν τις ακούν. Επειδή στην εκπομπή δεν έχω υποστηρίξει ποτέ κανένα κόμμα εξουσίας, με αφορίζουν τελικά ως «μέρος του συστήματος». Κάτι σαν τους οπαδούς του Τραμπ.

Sade - Nothing Can Come Between Us - Official - 1988

Communication is the problem to the answer (10cc - «The Things We Do For Love»)
Ο ακροατής διψάει για επικοινωνία, θα ήθελε και το ραδιόφωνο να είναι αμφίδρομο μέσο, αλλά αυτό δεν γίνεται από τη φύση του. Απαντάω σε όλους όσοι στέλνουν mail. Πολλοί εμψυχώνουν, άλλοι θέλουν απλώς τον καυγά. Τηλέφωνο δεν σηκώνω, είναι αδύνατο στη διάρκεια της εκπομπής, με τόση δουλειά. Οι περισσότεροι θέλουν απλώς να πουν την άποψη τους, για λόγους ψυχολογικούς, αλλά θα βαρεθούν να κάτσουν να γράψουν.

10cc - The Things We Do For Love

All your perfect imperfections (John Legend - «All Οf Me»)
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να συντονίσεις το ραδιοφωνικό λόγο, να πεις όσα θέλεις να πεις στο διάστημα ανάμεσα στα κομμάτια, να εκφραστείς αυθόρμητα, αλλά προσεκτικά και σωστά. Η δίωρη αυτή performance είναι πολύ κουραστική, σου ρουφάει όλη την ενέργεια. Πολλές φορές ακούω τη φωνή μου ή την απόδοση μου μετά και δεν μου αρέσει.

John Legend - All of Me (Official Video)

Please be stronger than your past (George Michael - «Cowboys Αnd Angels»)
Η εκπομπή είναι πρωτίστως φεμινιστική, κόντρα σε κάθε αρτηριοσκλήρωση και συντηρητισμό. Το μήνυμα της είναι η επικράτηση της ποιότητας, της αξιοκρατίας, του ορθολογισμού, της μετριοπάθειας, των πραγματικά προοδευτικών πολιτικών, της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η απόρριψη όσων μας κρατάνε πίσω, σε μια ανατολίτικη καθυστέρηση. Αυτό θα ήθελα να είναι το δικό μου λιθαράκι, στο άνοιγμα του 21ου αιώνα.

Cowboys and Angels - George Michael

You do something to me, somewhere deep inside (Paul Weller - «You Do Something Τo Me»)
H αίσθηση ότι μπορείς να μιλάς στην ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων, να τους αλλάζεις τη διάθεση, να τους εμπλουτίζεις τη σκέψη, είναι συγκλονιστική. Ειδικά όταν βρίσκονται σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Paul Weller - You Do Something To Me (Official Video)


Info: Kosmos 93,6 & 107, 8-10πμ καθημερινά, από Δευτέρα ως Παρασκευή

Προκόπης Δούκας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ