Μουσικη

Το NitroRadio 102.5 παίζει δυνατά.

Σταθμός που ανήκει στους εργαζόμενους. Το πείραμα που πέτυχε.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 475
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64250-142352.jpg

Το NitroRadio είναι ραδιόφωνο που αγαπήθηκε αλλά και είχε και αυτό την άτυχη εξέλιξη πολλών αγαπημένων ραδιοσταθμών – έκλεισε. Ή μάλλον όχι. Το Nitro πέρασε στη διαχείριση των εργαζομένων του και το πείραμα φαίνεται να πέτυχε. Πώς το κατάφεραν; Τις εξηγήσεις μας έδωσαν ο Δημήτρης Ντάφης, ως διαχειριστής του φορέα (εταιρείας) που έχουν συστήσει οι εργαζόμενοι και οι Νίκος Δημόπουλος, Γιάννης Παγκαλιάς και Χριστίνα Γιαννοπούλου.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκίνησε το Nitro Radio – από την εποχή του Κωστόπουλου;

Πώς θα χαρακτηρίζατε το προφίλ του σταθμού τότε; O ραδιοφωνικός σταθμός Nitro Radio 102.5 ιδρύθηκε το 1995 και πλαισιώθηκε από τους εργαζομένους που αποχώρησαν μαζί με τον Π. Κωστόπουλο από τον τότε Κλικ FM 88 και τις επιχειρήσεις Τερζόπουλου. Ακόμη και σήμερα στο δυναμικό του σταθμού ανήκουν εργαζόμενοι από την εποχή του Κλικ FM, συνεπώς έχει ακόμα λίγο DNA από την εποχή του Κλικ. Ο σταθμός όπως ήταν αναμενόμενο εντάχθηκε στη φιλοσοφία της ΙΜΑΚΟ και του περιοδικού Nitro που πρωτοκυκλοφόρησε εκείνη την εποχή.

Ποια ήταν τα highlights του Nitro Radio και ποιες οι «άτυχες» στιγμές του;

Η πιο «άτυχη» στιγμή στη ζωή του NitroRadio αναμφισβήτητα ήταν τότε που σταμάτησε το ζωντανό του πρόγραμμα, ήταν σαν ο σταθμός να «έπεσε σε κώμα»… Ύστερα από ένα χρόνο ο σταθμός «ζωντάνεψε» και πάλι, αυτό είναι το μεγαλύτερο highlight του Νitro radio και το ζούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε δευτερόλεπτο μαζί με τους ακροατές μας αυτό το «ξανά μαζί». Το Νitro radio έχει κοινό απόλυτα πιστό και ταυτισμένο μαζί του! Από τον Δεκέμβριο του 2013, όπου έγινε η επανεκκίνηση, το «restart» του σταθμού, όλη η ομάδα ζούμε και απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές καθημερινά σε επίπεδο επικοινωνίας με τον κόσμο που μας αντιμετωπίζει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Όλη αυτή η χαρά των ακροατών έρχεται σε εμάς γενναιόδωρα με λόγια και μηνύματα και αποτελεί εκτός από highlight την κινητήριο δύναμη για να συνεχίζουμε…

Πότε και πώς άρχισαν τα προβλήματα;

Τα προβλήματα άρχισαν στην ΙΜΑΚΟ από το 2009-2010 με καθυστερήσεις πληρωμών. Στη συνέχεια άρχισαν οι αναστολές εκδόσεων, οι πωλήσεις τίτλων κ.λπ. Σταδιακά οι δυσκολίες γίνονταν όλο και περισσότερες έως τον Φεβρουάριο του 2012, που η ΙΜΑΚΟ κηρύσσει πτώχευση και κλείνει. Το NitroRadio102.5 είχε μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία, έτσι ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, έχοντας ακόμα έσοδα από διαφημιστικά προγράμματα. Την άνοιξη του 2012 ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία πλειστηριασμών με το ποσό των 3.000.000 και τελείωσε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν ο NitroRadio εκπλειστηριάστηκε σε εταιρεία συμφερόντων του κ Γ. Πολίτη, σημερινού ιδιοκτήτη και των άλλων δυο πρώην Ρ/Σ της ΙΜΑΚΟ (Sfera & Derti), αντί του ποσού των 20.000 ευρώ! Από τότε άρχισαν τα πραγματικά δύσκολα, ο σταθμός εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Παρότι δεν εξέπεμπε κανονικό πρόγραμμα από τον Οκτώβριο 2012 (λόγω απεργίας του προσωπικού, αφού όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο του 2012), η νέα ιδιοκτησία δεν έκανε καμία ενέργεια ώστε να ξεκινήσει πάλι εκπομπές. Δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση για το μέλλον του Ρ/Σ, σιγά-σιγά κοβόταν το τηλέφωνο, το νερό και τέλος το ηλεκτρικό ρεύμα! Εκεί ήταν που αντί να τα παρατήσουμε πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο, λειτουργούσαμε το σταθμό με γεννήτρια και συνεχίσαμε τη φύλαξη των εγκαταστάσεων σε 24ωρη βάση, βάζοντας μάλιστα το βράδυ διπλές βάρδιες ηχοληπτών για λόγους ασφαλείας. Φαντάσου την εικόνα ενός ή δύο ατόμων σε ένα αχανές εγκαταλελειμμένο σκοτεινό κτίριο, κάτι σαν σκηνικό από το Doom.

Πώς αποφασίστηκε η δράση για τη σημερινή μορφή του σταθμού;

Και ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την απόφαση; Τον Φεβρουάριο του 2013 ψηφίστηκε από τη Bουλή το αρ. 32 του Νόμου 4109/2013, που προέβλεπε ότι εφόσον οι εργαζόμενοι ενός Ρ/Σ είναι απλήρωτοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να αιτηθούν στο ΕΣΡ την αυτοδιαχείριση της συχνότητας. Έτσι ομόφωνα οι εργαζόμενοι του NitroRadio έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο ΕΣΡ, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 75/15.07.2013, και στη συνέχεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου ιδρύθηκε εταιρεία. Βρήκαμε νέο χώρο για να στεγάσουμε τα studio και τα γραφεία του σταθμού και καταθέσαμε το φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Τύπου (Α.Π. 20394/29.10.2012).

Η σημερινή ιδιοκτησιακή και εμπορική ταυτότητα του σταθμού ποια είναι;

Πληρώνονται οι παραγωγοί και οι τεχνικοί και πώς εξασφαλίζονται τα έξοδα του σταθμού; Στην Εταιρεία που ιδρύσαμε μετέχουν με το ίδιο ποσοστό (1/16) όλοι οι εργαζόμενοι, είναι δηλαδή ταυτόχρονα εργαζόμενοι και μέτοχοι. Το αρχικό κεφάλαιο το διαθέσαμε μόνοι μας με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να δανειστούμε ή να βάλουμε κάποιο χρηματοδότη εκτός των 16. Από την αρχή του 2014, που ξεκινήσαμε και εμπορικά να εκμεταλλευόμαστε το σταθμό, έχουν αρχίσει να έρχονται και τα πρώτα έσοδα, οπότε πιστεύουμε ότι σε λίγο καιρό θα μπορέσουμε να πληρωνόμαστε και σαν εργαζόμενοι του σταθμού.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του σταθμού;

Στο πρόγραμμα του σταθμού μάς έχουν βοηθήσει πολύ κάνοντας την υπέρβασή τους και οι πρώην συνάδελφοι από την εποχή της ΙΜΑΚΟ, ο Βαγγέλης Χαρισόπουλος & η Μαριλού Ρεπαπή (καθημερινά 08.00-10.00), αλλά και η Mάγκυ Χαραλαμπίδου (καθημερινά 19.00-22.00). Νέα προσθήκη στο πρόγραμμα είναι καθημερινά 22.00-00.00 ο Κώστας Παπαζέτης, η Μαρία Φραγκάκη (καθημερινά 10.00-13.00) και στο δελτίο ειδήσεων ο Πάνος Λάκατζης, ενώ από πλευράς μετόχων είναι η Χριστίνα Γιαννοπούλου (καθημερινά 16.00-19.00), ο Γιάννης Παγκαλιάς (καθημερινά 13.00-16.00), ο Νίκος Δημοπουλος (καθημερινά 00.00-02.00) και το Σάββατο ο Χρήστος Αντωνίου (22.00-01.00). Όπως και στους άλλους τομείς έτσι και σε αυτόν της μουσικής έχει φτιαχτεί ομάδα που επιμελείται το πιο ζωτικό κομμάτι του σταθμού με επικεφαλής τον Νίκο Δημόπουλο.

Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν μέλλον;  Έχετε βάλει κάποια χρονικά όρια σε αυτή την προσπάθεια;

Γενικά, τι περιμένετε από το μέλλον; Σίγουρα είναι κάτι νέο και πρωτόγνωρο , ίσως είναι και η λύση σε πολλές περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες «απέτυχαν» ηθελημένα ή όχι, άλλωστε οι εποχές πια έχουν αλλάξει και όλοι ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους δουλειάς. Αυτό που σίγουρα δεν περιμένουμε είναι να γίνουμε πλούσιοι, αλλά να καταφέρουμε να κάνουμε το σταθμό βιώσιμο και να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Χρονικά όρια δεν έχουμε βάλει, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουμε το σταθμό και να σταθούμε ισάξια απέναντι στους άλλους σταθμούς των αθηναϊκών fm. Σε αυτό το εγχείρημα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι όλοι μας πρώτα από όλα αγαπάμε το ραδιόφωνο. Επιπλέον έχουμε την τύχη να δουλεύουμε και να είμαστε ιδιοκτήτες στο μέσο που αγαπάμε.

Πείτε μου έναν καλό λόγο για να σας ακούμε (χαμόγελο).

Ο βασικός λόγος για να ακούς ένα μουσικό σταθμό είναι η μουσική του, άρα θέλουμε να μας ακούτε για τη μουσική που παίζουμε. Ζούμε την κάθε μέρα, όπως όλοι οι ακροατές! Θέλουμε να μας ακούνε επειδή θα ξέρουν ότι θα ακούσουν όχι μόνο καλή μουσική, αλλά την κατάλληλη μουσική την κατάλληλη ώρα! Δεν αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια χιτάκια, αλλά δεν έχουμε και παρωπίδες! Αν κάτι μας αρέσει και μας ταιριάζει θα το παίξουμε! Δουλεύουμε πολύ ώστε να ανακαλύψουμε νέες μουσικές να προτείνουμε καλλιτέχνες πριν ακόμα γίνουν ευρύτερα γνωστοί, αλλά και να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές παραγωγές που ταιριάζουν στο ύφος του σταθμού, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τις μουσικές που αγαπήσαμε στο NitroRadio όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, ο σταθμός μόλις έκλεισε τα 18 του χρόνια, είναι πια ενήλικας! Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα ραδιόφωνο που οι ακροατές του θα τον ακούνε όλη τη μέρα, αποτελώντας «Το soundtrack της ζωής τους».


Info: www.athensnitroradio.grwww.facebook.com/NitroRadio102.5

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ