Μουσικη

Εmika

Ema στο Dancefloor

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 475
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64246-142343.jpg

Ema Jolly. Μουσικός, περφόρμερ, μέλος της Νinja Τune. Βρετανίδα τσέχικης καταγωγής μεγάλωσε μουσικά στο Μπρίστολ πριν εγκατασταθεί στο Βερολίνο. Κλασική παιδεία, πιάνο, μουσικές σπουδές, ένα ήσυχο ντεμπούτο κι ένα δυνατό δεύτερο άλμπουμ με τίτλο DVA που ετοίμασε στο διαμέρισμά της στο Βερολίνο. Τοποθετεί τον ήχο της κάπου μεταξύ μιας φουτουριστικής εξιστόρησης και ατμόσφαιρας club με κλασικές επιρροές. Μαζί με τη Λονδρέζα Ikonika και την Καναδή παραγωγό του Radio 1 B.Traits είναι οι headliners του πρώτου Girlllz United Festival, που θα τρέξει στο Votanikos Live Stage μαζί με την εγχώρια δυναμική των δικών μας κοριτσιών…

Τι καινούργιο φέρνει το DVA; Είναι όλος ο κόσμος μου. Έγραψα, ηχογράφησα και έκανα την παραγωγή σε όλα τα κομμάτια του κόσμου. Ξεκίνησα τη διαδικασία αυτή ενώ περιόδευα για το ντεμπούτο άλμπουμ ταξιδεύοντας από την Αμερική στη Ρωσία, από την Αγγλία στην Κίνα, από την Πολωνία στη Γαλλία και πάει λέγοντας. Οι τόσο διαφορετικές εμπειρίες και επαφές που είχα στις χώρες αυτές μετουσιώθηκαν στη μουσική μου. Μετά όταν εισήλθα στη δημιουργική μου ζώνη στο Βερολίνο δούλεψα άυπνη για μέρες. DVA σημαίνει τον αριθμό 2 στα Τσέχικα. Είμαι μισή Τσέχα, μισή Αγγλίδα. Μεγαλώνοντας έμαθα από την οικογένειά μου πράγματα κι από την Ανατολική και τη Δυτική ευρωπαϊκή οπτική.

n

Πώς ήταν το vibe στο Μπρίστολ, όταν μεγάλωνες εκεί; Bρώμικα, βροχερά, υγρά και πολύ διασκεδαστικά. Δεν υπήρχε ακόμη όνομα στο dubstep, και οι νυχτερινές έξοδοι στα clubs σε γέμιζαν με μουσικές ιδέες. Έβγαινα μόνη μου μόνο και μόνο για να συντονιστώ με τη μουσική. Μου λείπει αυτό σήμερα. To καινούργιο στα clubs. Σταδιακά τα τελευταία 10 χρόνια στα clubs έγιναν όλα τόσο pro με τόσο mainstream μουσική. Η οικονομική απληστία έχει διώξει κάθε δημιουργική διάθεση.

Πώς επηρέασε η ίδια η πόλη τη δημιουργία του trip hop; Έχω την αίσθηση ότι το trip hop γεννήθηκε από τις καρδιές των μουσικών που την έφτιαξαν. Όλοι τους με ξεκάθαρο όραμα και ικανότητα να εκφράσουν συναισθήματα έξω από τα προφανή στεγανά της ποπ μουσικής. Καλλιτέχνες που ρούφηξαν τη στιγμή και κάπως έτσι συχνά γεννιέται η μουσική.

Σχετίζεται η dubstep με το trip hop; Όχι ακριβώς. Το dubstep προερχόταν πάντα περισσότερο από το dub, την drum & bass και το jungle.

n

Aν το θεωρήσουμε σαν το πιο πρόσφατο νέο γένος που δημιουργήθηκε, πώς βλέπεις την εξέλιξή του; Nομίζω ότι διαλύθηκε από μια μεγάλη ομάδα άπληστων ανθρώπων. Είναι λυπηρό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να συνεργαστούν ώστε να συνεχίζουν να το εξελίσσουν εστιασμένοι στις ρίζες του και στους λόγους που δημιουργήθηκε εκ πρωτης.

Πώς επιδρά η κλασική σου παιδεία στη σύνθεση; H αντίληψή μου για την κλασική μουσική προέρχεται από το θαυμασμό μου για αυτή. Η κλασική μουσική είναι το θεμέλιο όλης της δυτικής μουσικής, όπως την γνωρίζουμε. Είναι αδύνατο να ξεφύγει από την επιρροή αυτή. Ακόμα κι αν προσπαθήσει κανείς να δημιουργήσει κάτι «νέο» είναι αναπόφευκτο να συνθεθεί με κλασικές ιδέες και κόνσεπτ.

Πώς σου φάνηκε το «Professional» του Weeknd; Moυ άρεσε, πολύ καλή δουλειά στη διασκευή του τραγουδιού μου.

Τι ακολουθεί; Ανεβάζω μια σειρά με DJ mix στο soundcloud. [soundcloud.com/emika] Aκολουθεί ένα κόνσεπτ που αποκαλύπτεται όσο τα κατεβάζεις ένα ένα. Όλα κολάνε μεταξύ τους και θα γίνουν ένα 24ωρο από μιξαρισμένη Emika. Aν ψήνεσαι με σκοτεινά, σέξι, trippy beats με vibes από βαρύ μπάσο, τότε η σειρά αυτή είναι για σένα. Ολοκλήρωσα ακόμη μια συνεργασία παραγωγής και σχεδιασμού ήχου με την εταιρεία Native Instruments που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Και φυσικά καινούργια μουσική.

n

Τρία πράγματα που δεν ξέρουμε για σένα. Σπούδασα Creative Music Technology στο πανεπιστημιο του Bath.

Ποτέ δεν έχω κάνει συμβιβασμούς σε ότι σχετίζεται με τη μουσική μου και το κοινό. Το να γράφω μουσική είναι κάτι πολύ ξεχωριστό που με συνδέει με την ίδια τη ζωή και ποτέ δεν θα το πάρω σαν δεδομένο.

Ένα σημερινό ή all time classic top-5.

1. «Adagio for strings» του Barber

2. Όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του Shostakovich

3. «Piano Concertos 2 & 3» του Rachmaninov

4.«Moonlight Sontata» του Beethoven

5. «Piano Nocturnes» του Chopin

Info:

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ LIVE STAGE, Iερά Οδός 72, 2103473835. Μαζί με τις Ikonika, Nalyssa Green, Violet Louise, Berlin Brides, Katrin The Thrill, Evie Kourtidou στο Φεστιβάλ Girlllz United. Στις 29/3.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ