Μουσικη

Electric Litany & Alan Parsons

Ο μπασίστας του γκρουπ Άλεξ Δεληγιαννίδης αφηγείται...

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 475
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64242-142339.jpg

Πώς είναι να ανταποκρίνεται στη δουλειά σου ένας τύπος που μπήκε στο στούντιο με τους Beatles και τους Pink Floyd; Τι σημαίνει να συνεργάζεσαι μαζί του ακόμη και εξ αποστάσεως; Ακόμη κι αν η τεχνολογία δεν κάνει πια απαραίτητη τη φυσική παρουσία; Ζητήσαμε από τους Electric Litany να μας γράψουν ένα σημείωμα γι’ αυτή την αναπάντεχη συνάντηση με ένα μυθικό παραγωγό και ο μπασίστας του γκρουπ Άλεξ Δεληγιαννίδης αφηγείται...

«Σε πολύ πρώιμο στάδιο και σχεδόν παράλληλα με τη σύνθεση του υλικού για το δεύτερο δίσκο, αρχίσαμε να συζητάμε το ενδεχόμενο να προσεγγίσουμε έναν παραγωγό χωρίς απαραίτητα να διακρίνουμε ξεκάθαρα το ρόλο του στο δίσκο. Πιο πολύ είχε να κάνει με το να γίνει γνωστή η παρουσία μας ως μπάντα, με ένα ρομαντικό τρόπο, σε άτομα που εκτιμούσαμε για τη δουλειά και την προσφορά τους.

Έτσι, ένα από τα e-mails που στείλαμε πήγε και στον Alan Parsons. Η θετική ανταπόκριση, αλλά και τα σχόλια του Parsons για τη δουλειά μας, ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς. Ακολούθησαν αρκετά skype meetings, mails, αλλά και μια συνάντηση στο Λονδίνο. Όλα μάς έδειχναν ότι παρότι συνομιλούσαμε με μια φιγούρα που σίγουρα έχει συνηθίσει σε διαφορετικά μεγέθη και έχοντας βιώσει το music industry για πολλές δεκαετίες και με άλλα νούμερα και προϋποθέσεις, κατάφερε να διατηρήσει την έννοια της μουσικής και της τέχνης γενικότερα ατόφια.

Τελικά δεν καταφέραμε να έχουμε τη φυσική του παρουσία στο στούντιο, αλλά τη διαδικτυακή, με τη βοήθεια ενός software που ο ίδιος μας πρότεινε (περαιτέρω λεπτομέρειες επ’ αυτού σε άρθρο του BBC: www.bbc.com/news/business-26256502) καθ’ όλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έγινε στο Foel Studio (www.foelstudio.co.uk) τον Φεβρουάριο του ’13, με αρκετό χιόνι και πυρετό για κάποιους από εμάς. Το Foel ανήκει στο συμπαθέστατο Dave Anderson (πρώην μπασίστα των Hawkwind) και βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά στην επαρχία της Ουαλίας. Υπάρχει και μια φωτογραφία στο FB του studio με το “Alan Parsons channel” στην παλιά Trident 80B κονσόλα που γράφτηκε το “Enduring Days”. Ένα άλλο μέρος του δίσκου ηχογραφήθηκε σε δυο-τρία άλλα studios, η μίξη έγινε σε ένα άλλο στο Λονδίνο και το mastering στο Abbey Road. Σε γενικές γραμμές ήταν μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι καταφέραμε να εξωτερικεύσουμε τους ήχους που ταλαιπωρούσαν τα κεφάλια μας.

Με τον Alan Parsons ξανασυναντηθήκαμε όταν μας κάλεσε να του ανοίξουμε τέσσερις από τις συναυλίες του ευρωπαϊκού του tour σε Γερμανία και Αυστρία. Σε ένα πολύ πιο χαλαρό κλίμα από τη διαδικασία των ηχογραφήσεων, πειραματιστήκαμε live με το καινούργιο υλικό πριν την κυκλοφορία του και ίσως κλέψαμε λίγο ακόμα από την εμπειρία του σε συναυλιακα/εκτός studio δεδομένα».

Ο δίσκος των Electric Litany «Enduring days will overcome» κυκλοφορεί από την Inner Ear.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ