- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Cayetano είναι, για πολλούς αλλά και για μένα, που έχω την τύχη να είμαι και φίλος του αδερφικός, ο καλύτερος έλληνας μουσικός παραγωγός και ένας από τους «τιμιότερους» στην Ευρώπη. Ο «Έλληνας Bonobo» και καλύτερος dj μαζί με τον Βlend για το 2013, 20 χρόνια τώρα γράφει κομμάτια και κάνει δίσκους που θα τους ακούμε για ακόμα τόσα και περισσότερα χρόνια. Από το 1995 μέχρι το 1999 έγραφε για τοπικές σαλονικιώτικες μπάντες, αργότερα ήρθαν τα χρόνια της Βαρκελώνης και από το 2001 και μετά όλοι τον ξέρουμε σαν Cayetano σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Δυσκολότερο πράγμα από το να κρατάς χαρακτήρα ως μουσικός και παραγωγός σε μια τόσο μακροχρόνια πορεία δεν υπάρχει, κι όμως ο Cayetano «βαστάει» γερά στις μελωδίες του, στις ρυθμικές μπόσες του, στα τζαζ περάσματα και στα beats του, ζώντας παράλληλα με το σήμερα και κάνοντας πάντα βήματα μπροστά.

Καλλιτέχνης και άνθρωπος ονειροπόλος, οραματιστής, καινοτόμος και «ψείρας» με ό,τι έχει σχέση με το project Cayetano, από τα καλώδια που χρησιμοποιεί στα μηχανήματά του έως και την κατασκευή του ίδιου του του site. Δεν ξεχνώ τις συνευρέσεις μας στο στούντιο της Sala Sonora στις Συκιές την εποχή που έβγαινε το «Focused» και τον ενθουσιασμό του για τα κομμάτια του δίσκου και την αγωνία του να πάει καλά. Το «Focused» τελικά αποτελεί έναν κλασικό δίσκο που παίχτηκε και ακόμα παίζεται στα ραδιόφωνα του Λος Άντζελες αλλά και στα μπαρ της Βιέννης και της Ρώμης.

Η ολική αναγνώριση έρχεται με τον επόμενο δίσκο του, «Up and Down», με τον Loopa Scava, που κυκλοφορεί στην αυστριακή Etage Noir. Αιθέρια γυναικεία φωνητικά, nu jazz, trip hop και κλασικές Cayetano μελωδίες τον κάνουν best seller και κομμάτια του μπαίνουν στις γνωστότερες συλλογές ανά τα δισκάδικα του πλανήτη. Όλοι οι djs χρωστούν πολλά στον Caye, μιας και πολλές φορές και σε στιγμές αμηχανίας κομμάτια του έχουν σώσει τα σετ τους.

Το 2009 κυκλοφορεί και πάλι στην Etage Noir το «Big Fall» με σινγκλ το «Doppelganger», ένα α λα Massive Attack σκοτεινό κομμάτι με τη φωνή του Κοζαλία και το ταξίδι συνεχίζεται. Το «Back Ηοme», το 2010, αποτελεί και την επιστροφή του στα ελληνικά labels, και δη στο ρόστερ της Klik Records. Το «Fairy Tales», μια γλυκιά bossa cumbia, ξεχωρίζει με την πρώτη και αποτελεί το πιο επιτυχημένο του σινγκλ μέχρι και σήμερα.

Το 2012 κυκλοφορεί από το παρακλάδι της Klik Records, την Pale Sound Records, και για πρώτη φορά σε βινύλιο, το τελευταίο του άλμπουμ «Once Sometime», που είναι και το πιο οργανικό και πολυσυλλεκτικό του, μια και ακούμε εδώ όλες τις επιρροές του, με τη βοήθεια στα φωνητικά του Godfather της ελληνικής funk soul σκηνής, George Perin.

Από την ψυχεδέλεια και τον Μπόουι μέχρι τις roots μουσικές του Studio One και από το p funk των Parliament μέχρι τα πρώτα οργισμένα πολιτικοποιημένα hip hop και τον Gil Scott Heron. Αλησμόνητα μου έχουν μείνει τα djλικια μας στον «Άνεμο» στη Σάνη, στο Πήλιο στο Χόρτο παρέα με μια μακαρονάδα που ακόμα θυμόμαστε, τα καθιερωμένα δεκαπενταυγουστιάτικα πάρτι στη «Xελώνα» και στο «Κόχη», αλλά και ένα από τα πρώτα σετ του τότε άγνωστου Parov Stelar που μαζί οργανώσαμε. Αλλά και οι ατέλειωτες και μακροχρόνιες skype συζητήσεις μας για τη μουσική (τι άλλο) και τους δίσκους και, βέβαια, όταν μου έρχονται τα καινούργια του κομμάτια κάθε τόσο και περιμένει να ακούσει την άποψή μου.

Έτσι μου ήρθε και αυτό το μαγικό καλοκαιρινό ρεμίξ του στο «Almost Home» του Μοby, ένα από τα βράδια που μιλούσαμε για ώρες. Ο Cayetano είναι ένα είδος μουσικής από μόνος του, και μοιάζει να περπατάει σε έναν δρόμο που φτιάχτηκε γι' αυτόν από αυτόν, και περπατάει καλά πάνω σε αυτόν τον μοναδικό και χρωματιστό δρόμο, όπως λέει και ο James Andrew. Ο καινούργιος του δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος και αυτό το ρεμίξ του είναι δώρο για όλους όσοι τον στηρίζουν με την αγάπη τους τόσα χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις υποψηφιότητες περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Pulp
Το έργο του Μπέρνσταϊν, βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Βολταίρου, ανεβαίνει σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση σε μορφή δραματοποιημένης συναυλίας
Ο μαέστρος μιλάει για την πολιτική σάτιρα του Βολταίρου και τη μουσική ιδιοφυΐα του Μπέρνστάιν, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου στο ελληνικό κοινό
Δύο θρύλοι του heavy metal βάζουν φωτιά στο συναυλιακό καλοκαίρι
Υπάρχει και κάνει την πόλη ενθουσιαστική
Γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως ως ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Oregon
Είχε κατακτήσει τον διαγωνισμό μία φορά
Αποκαλύφθηκαν και τα 28 τραγούδια του Sing for Greece 2026
Με κοντά στις 300.000 προβολές μέσα σε 48 ώρες
Ακούστε και τα 28 τραγούδια
Αποκαλύφθηκαν τα 14 τραγούδια του πρώτου ημιτελικού του Sing for Greece 2026
Ακούστε τα ολόκληρα για πρώτη φορά
Στις 20 Ιανουαρίου, μια βραδιά στο Θέατρο Ολύμπια με έργα των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Τζορτζ Γκέρσουιν και Αντονίν Ντβορζάκ
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσείο Γουλανδρή Σύγχρονης Τέχνης, το Half Note, την ΕΒΕ και το Ίδρυμα Θεοχαράκη
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από έρευνα
H οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα το 2027
Το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026, στις 17:00 στην ΕΡΤ1
Το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανού ποπ σταρ κυκλοφορεί στις 6 Μαρτίου
65 χρόνια πορείας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε μια ζωή γεμάτη από ελληνικό τραγούδι
Ο Σπαρτιάτης ράπερ αποκάλυψε τις πρώτες ρίμες από τα νέα του τραγούδια με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ του Απόστολου Ζυγούρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.