Μουσικη

Les Négresses Vertes και πάλι στην Αθήνα, μετά από 28 χρόνια

Το γαλλικό γκρουπ με τις πολυ-εθνικές επιρροές επιστρέφει για μία «ακουστική πανκ» συναυλία στο Gagarin 205

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 736
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Les Négresses Vertes
Les Négresses Vertes © Luc Manago - Hans Lucas

Les Négresses Vertes: Συνέντευξη με αφορμή τη συναυλία στο Gagarin 205 με χορηγό επικοινωνίας τον Athens Voice Radio 102.5

Όταν πρωτογνωρίσαμε τις «Πράσινες Νέγρες» είχαμε ήδη ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της μουσικής στις έθνικ επιρροές και θέλαμε κάτι καινούργιο αλλά με έναν, ας πούμε, παλιό τρόπο. Οι Négresses Vertes δημιούργησαν σχεδόν ένα δικό τους είδος, ένα ξέφρενο, κεφάτο πανκ παιγμένο α λα γαλλικά, σαν σε καμπαρέ, με τσιγγάνικη διάθεση, μεσογειακό ταπεραμέντο, αφρικανική σκόνη, τη συνείδηση των προαστίων και άψογο στιλ στα κοστούμια τους, ένα killer look με αέρα τζαζ κλαμπ.

Les Négresses Vertes - Zobi La Mouche (Official Music Video)

Με ονομασία – αναφορά στο περιβόητο έργο «Η πράσινη κυρία» του Vladimir Grigoryevich Tretchikoff, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα του 20ού αιώνα και δίνοντας μία αρτίστικη πλευρά στο προφίλ τους, έκαναν παράλληλα και ένα σχόλιο εναντίον του ρατσισμού. Κάτι που τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλείς, ανατρεπτικούς και ζωηρούς. Στη συναυλία τους στο Ρόδον, πριν 28 χρόνια, έκαναν μία εκρηκτική εμφάνιση με κομμάτια όπως Zobi la mouche, Voila l’été, Sous le soleil de bodega, Face à la mer, που ακόμα παίζονται και ξεσηκώνουν ραδιόφωνα, πάρτι σε ποτάμια και θάλασσες, το καινούργιο κοινό στις μεγάλες πόλεις που τους γνωρίζει σαν μία παρακαταθήκη από το παρελθόν που ποτέ δεν άλλαξε. Και τώρα, ενώ είμαστε έτοιμοι να ξαναζήσουμε εκείνη τη βραδιά του 1992, στείλαμε στον Stefane Mellino, κιθαρίστα και βασικό τραγουδιστή του γκρουπ, μερικές ερωτήσεις.

Les Négresses Vertes - Sous le Soleil de Bodega (Clip Officiel)

Είμαι σίγουρος ότι σας έχουν ρωτήσει πολλές φορές αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ: Γιατί «Vertes»;
Vertes σημαίνει πράσινο, και το πράσινο σημαίνει ελπίδα. Κρατήστε την ελπίδα με τη μουσική των Négresses Vertes. Δώσαμε στο γκρουπ το όνομα «Πράσινες Νέγρες» για να δείξουμε τη σουρεαλιστική άποψη της μπάντας σε θέματα όπως ο ρατσισμός.

Les Négresses Vertes - Face à La Mer (avec Khaled) - 21/11/1992 - L'Album des Négresses Vertes

Μπορείτε να μου δώσετε ένα τοπ-10 των πιο χαρακτηριστικών πραγμάτων που περιγράφουν τους Les Négresses Vertes;
Οι Négresses Vertes θα μπορούσαν να είναι μία γέφυρα ανάμεσα στην Αλγερία, το Μέμφις, τη Σεβίλλη, το Παρίσι, με επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Clash, οι The Beat, ο Khaled, ο Camaron, οι The meters, η Edith Piaf… ή πόλεις όπως το Λονδίνο και η Ρώμη…

Les Négresses Vertes
Les Négresses Vertes © Luc Manago - Hans Lucas

Πώς ήταν η εναλλακτική μουσική σκηνή στο Παρίσι όταν σχηματίστηκαν οι Négresses Vertes, πίσω στο 1987, και πώς άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια;
Η εναλλακτική μουσική σκηνή στο Παρίσι το 1987 ήταν η αρχή μιας νέας μουσικής ενέργειας, που ζούσε την ύπαρξή της χωρίς κανένα κόμπλεξ και υπερασπίζοντας το δικό της τρόπο στο να είσαι καλλιτέχνης ή να έχεις συγκρότημα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, αυτό το κίνημα εξαφανίστηκε εξαιτίας των δισκογραφικών εταιρειών που δεν τους ενδιαφέρει πλέον αυτό. Σήμερα έχουν διακόψει κάθε καλλιτεχνική εξέλιξη και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο τρόπος να πλουτίσουν ακόμα πιο γρήγορα.

Εσείς πώς εξελιχθήκατε σαν γκρουπ από το 1987 μέχρι σήμερα;
Είναι γνωστό ότι είχαμε μία διάρκεια από το 1987 μέχρι το 2001 οπότε και κάναμε μία διακοπή για 17 χρόνια. Τώρα έχουμε επανέλθει και γιορτάζουμε το πρώτο μας άλμπουμ, το Mlah. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο καθένας μας ασχολήθηκε με τα δικά του, προσωπικά μουσικά πρότζεκτ ή δουλεύαμε για άλλους καλλιτέχνες. Όλες αυτές οι εμπειρίες έχουν κάνει την μπάντα ακόμα πιο δυνατή σήμερα.

Πώς επηρέασε το Παρίσι το μουσικό σας στιλ;
Ζούσαμε όλοι στο Παρίσι και μερικοί από εμάς ήμασταν γέννημα θρέμμα Παριζιάνοι.

Είσαστε περισσότερο ethnic ή πανκ;
Ίσως το πανκ να ήταν το χρώμα του Παρισιού εκείνη την περίοδο αλλά οι μουσικές επιρροές του κάθε μέλους του γκρουπ ήταν έθνικ. Δεν μπορούμε να διαλέξουμε απόλυτα ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Είμαστε, ταυτόχρονα, ένα μιξ από ροκ, πάνκ, μεσογειακό μουσικό στιλ και γαλλικό τραγούδι chanson. Στο παρελθόν, ο βρετανικός τύπος μάς είχε χαρακτηρίσει «gitans du rock» (τσιγγάνους του ροκ), παγκόσμιο ροκ ή και ακουστικό πανκ, αυτά που πραγματικά είμαστε...

Πιστεύετε ότι η world music έχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα έτσι όπως γίνεται σήμερα; Και είναι αυτό το μήνυμα το ίδιο που ήταν και πίσω στα 80ς;
Είναι εντελώς το ίδιο πράγμα και σήμερα. World music είναι οτιδήποτε δεν προέρχεται από την Αγγλία ή την Αμερική ή αποτελείται από αρκετά διαφορετικά μουσικά στιλ.

Πιστεύετε ότι είστε πιο πολιτικοποιημένοι στη μουσική σας και ως γκρουπ σήμερα;
Δεν είμαστε πολιτικοποιημένοι με την έννοια ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν έχουν συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Είμαστε ελεύθεροι, ανεξάρτητοι στις ιδέες μας. Το μόνο μήνυμα που περνάμε, βρίσκεται στα τραγούδια μας.

Ποιοι ακριβώς είναι οι οπαδοί σας; Το έχετε βρει ποτέ;
Οι οπαδοί μας είναι κυρίως κόσμος που μας ήξερε από τις συναυλίες μας, τις περιοδείες μας, τα τραγούδια και τους δίσκους μας. Τώρα που είμαστε πάλι πίσω στη σκηνή, βλέπουμε τους ίδιους και μερικές φορές και τα παιδιά τους μαζί. Οι Négresses Vertes τώρα πια είναι μία multi-generation μπάντα.

Έχετε παίξει ποτέ σε αφρικανικές και αραβικές χώρες; Και ποιο ήταν το πιο ασυνήθιστο, παράξενο ή επικίνδυνο πράγμα που σας έχει συμβεί στις περιοδείες σας;
Έχουμε παίξει μόνο μία φορά στη Βηρυτό το 1992, τρεις μήνες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο εκεί. Παίξαμε με ένα παλιό ηχητικό σύστημα του 1975. Για εμάς ήταν καταπληκτικό να βλέπουμε και να νιώθουμε όλη εκείνη την ενέργεια του κόσμου εκεί που ποτέ δεν είχαν ζήσει την ειρήνη, ποτέ δεν είχαν δει συναυλία, ζώντας σε ερείπια και είχαν όλη αυτή την όρεξη να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, να χαρούν τη ζωή και τη μουσική. Είναι κάτι που θα το θυμόμαστε για πάντα.

Σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε καινούργιο υλικό σύντομα;
Δεν θα το έλεγα, για την ώρα. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την περιοδεία. Παίζουμε συνέχεια από τον Φεβρουάριο του 2018 και θα συνεχίσουμε μέχρι το 2021... Αλλά επειδή είμαστε και μουσικοί, νιώθουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στην έμπνευση. Οπότε, θα δούμε...

Les Négresses Vertes - Les Amants d'un Jour - 21/11/1992 - L'Album des Négresses Vertes

Μια και είσαστε ένα πραγματικά «μεσογειακό» συγκρότημα, υπάρχουν καθόλου ελληνικά στοιχεία στη μουσική σας;
Σαν μεσογειακό συγκρότημα έχουμε πολλές επιρροές και η ελληνική μουσική είναι μέρος αυτών, όπως και η ισπανική, η ιταλική και η γαλλική.

Πώς διατηρείτε αυτή τη δύναμη και την ενέργεια που χαρακτηρίζει τη μουσική και τα live σας; Υπάρχει κάποιο μυστικό; Νιώθετε την ίδια ενέργεια που είχατε και πίσω, στις αρχές σας;
Το μυστικό μας είναι τα τραγούδια που είναι γεμάτα ατόφια ενέργεια. Αυτή η ενέργεια μάς έκανε να επιστρέψουμε στη σκηνή και να παίξουμε τα τραγούδια του άλμπουμ Mlah που είναι γεμάτα από το πνεύμα των Negresses Vertes, να παίζουμε πανκ μουσική με ακουστικές κιθάρες και ακορντεόν.

Η τωρινή σύνθεση των Négresses Vertes;
Jean-Marie Paulus: Μπάσο, κύρια φωνητικά
Stefane Mellino: Κιθάρα, κύρια φωνητικά
Iza Mellino: Κρουστά, backing vocal
Matthieu Paulus: μπόνι, κύρια φωνητικά
Mich Ochowiak: Τρομπέτα, backing vocal
François Cizzko Tousch: Ακορνετεόν, backing vocal
Matthieu Rabaté: Ντραμς

Έχετε μετρήσει ποτέ πόσες διαφορετικές εθνικότητες έχουν υπάρξει μέλη των Négresses Vertes;
Όχι, να σου πω την αλήθεια. Είμαστε όλοι Γάλλοι. Το να είσαι Γάλλος σημαίνει να έχεις καταγωγή ιταλική, πολωνική, γερμανική, αλγερινή, όλα μαζί ταυτόχρονα.

Τι να περιμένουμε στην εμφάνισή σας στην Αθήνα;
Χαιρόμαστε πολύ που θα ξαναπαίξουμε στην Αθήνα, 28 χρόνια μετά. Θα δώσουμε τα πάντα σε αυτή τη συναυλία.


Info
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, οι Les Négresses Vertes επιστρέφουν στην Αθήνα για να γιορτάσουν στο Gagarin 205, την 30ή επέτειο του Mlah, με χορηγό επικοινωνίας τον Athens Voice Radio 102.5. Συντονιστείτε καθημερινά στον σταθμό της Αθήνας για να κερδίσετε προσκλήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ