Μουσικη

Αυτή η συνεργασία γεμίζει την Αθήνα με μουσική

Από τις 2 Φεβρουαρίου οι μέρες μας γίνονται πιο μουσικές

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
coverdiapolitismiki_orhistra_enallaktikis_skinis_els_foto_k._drakoti.jpg
Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ © Κ. Δρακότη

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και το Ωδείο Αθηνών συνεργάζονται και πραγματοποιούν 8 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο

Οι μουσικές μας εξορμήσεις αποκτούν πλέον νέο νόημα και γι’ αυτό μπορούμε να ευχαριστούμε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Ωδείον Αθηνών. Μία συνεργασία έχει γεννηθεί ανάμεσά του και θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου, με την πρώτη από μία σειρά από κοινού μουσικών εκδηλώσεων τους, με ελεύθερη είσοδο.

Η αρχή θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Εναλλακτική Σκηνή, με την κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου και την «Αυλή του σοφού βασιλιά». Στον χώρο του ΚΠΙΣΝ θα φιλοξενηθούν στη συνέχεια τρεις ακόμα συναυλίες, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε για δεύτερη φορά στην ΕΛΣ το φωνητικό σύνολο Chóres υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, την Διαπολιτισμική Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ –στην πρώτη της μεγάλη συναυλία για το 2020- με υπεύθυνο τον Χάρη Λαμπράκη, συνοδεία του ουτίστα Χάικ Γιαζιτζιάν και του συνθέτη Ρος Ντέιλι, και το πρόγραμμα Κιθάρα Express με διαχρονικά τραγούδια.

Τα «παιδιά» αυτής της συνεργασίας δεν σταματούν εκεί. Τέσσερις ακόμα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Ωδείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλάκης η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα Έφη Αγραφιώτη θα μάς ταξιδέψουν με ένα μουσικό οδοιπορικό, το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος θα ερμηνεύσει κάποια από τα διασημότερα κομμάτια κλασσικής μουσικής, η υψίφωνος Σιρανούς Τσαλικιάν και ο πιανίστας Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος θα μάς συστήσουν την εκκλησιαστική, παραδοσιακή και λόγια φωνητική τέχνη της Αρμενίας και θα γιορτάσουμε τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τον πιανίστα Μιχάλη Τάγκα και τον συγγραφέα Γιάννη Ευσταθιάδη.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών:

Συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην Αυλή Του Σοφού Βασιλιά
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 / Ώρα έναρξης: 18.00
Η κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου μας ταξιδεύει στην αυλή του Αλφόνσου Ι ́ του Σοφού, με μεσαιωνικές cantigas, αναγεννησιακά και πρώιμα μπαρόκ τραγούδια, αλλά και σεφαραδίτικα ακούσματα και ρυθμούς Αλ Ανταλούς, συνοδεία της Αντιγόνης Τσάλλα στο αναγεννησιακό φλάουτο, του βιχουελίστα Αλέξανδρου Κάλκου, του Δημήτρη Τίγκα στο βιολόνε και του Βαγγέλη Σαγρή στα κρουστά.

marita_paparizoy.jpg

Chóres
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου & Κυριακή 31 Μαΐου 2020 /
Ώρα έναρξης: 12.00
Μετά την περσινή μοναδική του εμφάνιση, το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chóres επιστρέφει και πάλι στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση της χαρισματικής Μαρίνας Σάττι. Οι Chóres θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με μερικά από τα Δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, καθώς και άλλα παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, προσφέροντας ένα πολύχρωμο και μελωδικό -χωρίς σύνορα- ταξίδι.

chores_foto_k._drakoti.jpg
Chores © Κ. Δρακότη

Διαπολιτισμική Ορχήστρα
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 /
Ώρα έναρξης: 20.30
Συμμετέχουν Χάικ Γιαζιτζιάν και Ρος Ντέιλι
Υπεύθυνος Ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλη συναυλία για το 2020. Επί σκηνής θα βρίσκονται επίσης δύο εκλεκτικοί καλεσμένοι, ο βιρτουόζος ουτίστας και συνθέτης Χάικ Γιαζιτζιάν και ο δεξιοτέχνης μουσικός και συνθέτης Ρος Ντέλι. Μια μοναδική συναυλία γεμάτη τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.

diapolitismiki_orhistra_enallaktikis_skinis_els_foto_k._drakoti.jpg
Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ © Κ. Δρακότη

Κιθάρα Express
Κυριακή 17 Μαΐου 2020 /
Ώρα έναρξης: 12.00
Το πρόγραμμα Κιθάρα Express των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή με ένα υπέροχο πρόγραμμα γεμάτο διαχρονικά τραγούδια.

kithara_express_foto_k._drakoti.jpg
Κιθάρα Express © Κ. Δρακότη

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν από την έναρξη των συναυλιών από τα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Συναυλίες στο Ωδείον Αθηνών

Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής
Ώρα έναρξης: 20.30

Μούσα Ελληνική
Τραγούδια Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020
Υψίφωνος: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Πιάνο: Έφη Αγραφιώτη

Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα Έφη Αγραφιώτη μας προσκαλούν σε ένα μοναδικό μουσικό οδοιπορικό, από την Αθήνα, την Πάτρα, τα Επτάνησα μέχρι την Κωνσταντινούπολη και τη Μελβούρνη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Ιάσιο και το Βουκουρέστι.

myrsini_margariti_efi_agrafioti_foto_k._drakoti.jpg
Μυρσίνη Μαργαρίτη, Έφη Αγραφιώτη © Κ. Δρακότη

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών Αίολος
Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία της δημιουργικής του πορείας, το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος ταξιδεύει το κοινό στον συναρπαστικό κόσμο της κλασσικής μουσικής, ερμηνεύοντας χαρακτηριστικά και αγαπημένα αποσπάσματα έργων των Μότσαρτ, Μπετόβεν και Βέρντι. Το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Αίολος αποτελούν οι: Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Τσελίκας (όμποε), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο), Σπύρος Κάκος (κόρνο), Γιώργος Φαρούγγιας (φαγκότο).

Δέκα Αιώνες Αρμενικού Τραγουδιού
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Υψίφωνος: Σιρανούς Τσαλικιάν
Πιάνο: Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος

Η υψίφωνος Σιρανούς Τσαλικιάν και ο πιανίστας Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος παρουσιάζουν την συναυλία με τίτλο Δέκα αιώνες αρμένικου τραγουδιού. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία γνωριμίας με την πλούσια εκκλησιαστική, παραδοσιακή και λόγια φωνητική τέχνη της Αρμενίας.

250 Χρόνια Μπετόβεν Γενέθλια (1770 – 2020)
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

O πιανίστας Μιχάλης Τάγκας και ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης συμμετέχουν στην παγκόσμια χαρά του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν .

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται μια ώρα πριν από την είσοδο του Ωδείου Αθηνών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ