- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντικ Ντέιλ σερφάρει στον ουρανό
Ο βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας που καθιέρωσε τον «σερφ» ήχο έφυγε από τη ζωή
Οι μουσικές του καταβολές και η νέα του πατρίδα έκαναν την κιθάρα του να ηχήσει ως γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Ο κιθαρίστας Dick Dale, που το παίξιμο του έγινε συνώνυμο του σερφ ήχου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών αλλά αυτό που αφήνει πίσω του επηρεάζει ακόμη και σήμερα τον ήχο και την αισθητική του rock 'n' roll. Με καταβολές από τον Λίβανο και τα Βαλκάνια, γεννήθηκε (ως Richard Antony Monsour) και μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη και άκουγε από μικρός τους παππούδες και τους θείους του να παίζουν ανατολίτικα όργανα και να τραγουδάνε αμανέδες.
Ο ίδιος ξεκίνησε μαθαίνοντας πιάνο σε παιδική ηλικία και αργότερα πέρασε στο γιουκαλίλι θέλοντας να γίνει ένας «καουμπόι σαν τον Χανκ Ουίλιαμς», τελικά όμως έγινε ένας βιρτουόζος της ηλεκτρικής κιθάρας καθιερώνοντας παγκοσμίως τον «σερφ» ήχο, που ίσως αντικατοπτρίζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην περίφημη «Μισιρλού», με μια «αδέσποτη» μελωδία γνωστή στην Ανατολική Μεσόγειο που πρωτοηχογραφήθηκε στις ΗΠΑ από τον Τέτο Δημητριάδη αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή από την εκτέλεση του Νίκου Ρουμπάνη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τη διεθνώς καταξιωμένη φλαουτίστα με αφορμή το βιβλίο της «Opus Alexandrinum»
Από τη σύμπραξη του Γιάννη Σαββιδάκη με τη Vicky Bee Band μέχρι την εμφάνιση του Johnny Vavouras & The Cadillacs
Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την κυκλοφορία του video clip του
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.