Μουσικη

Fanzine: Η DIY εκδοχή του rock 'n' roll

Ένα πραγματικά θρυλικό fanzine φτάνει στο έντυπο τέλος του μετά από 37 συνεχή χρόνια έκδοσης και 400 τεύχη

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μουσικά fanzine είναι μια από τις πιo χαρακτηριστικές «ανιδιοτελείς τρέλες» του rock 'n' roll και μία από τις πιο όμορφες εκδοχές της DIY αισθητικής του.

Την ώρα που στην Αθήνα μια παρέα νέων ανθρώπων αποφάσισε να μπει στην περιπέτεια έκδοσης ενός fanzine και ήδη αν ψάξετε λίγο θα βρείτε το πρώτο και πολύ ενδιαφέρον τεύχος του Lung, το ιστορικό Merlin's Music Box, που στη δεκαετία του ’90 κατόρθωσε να κυκλοφορήσει 26 τεύχη και τώρα πια συνεχίζει ιντερνετικά, γιορτάζει τα 30 του χρόνια με δύο συναυλίες στο ΑΝ (9/2 με Sound Explosion και 23/2 με Last Drive).

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τώρα ένα πραγματικά θρυλικό fanzine φτάνει στο έντυπο τέλος του μετά από 37 συνεχή χρόνια έκδοσης και 400 τεύχη. Το Maximum Rocknroll του Σαν Φρανσίσκο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1982 και φιλοξένησε στις σελίδες του κάθε συγκρότημα και πληροφορία για το πανκ παντού στον κόσμο, αδυνατεί να συνεχίσει την έντυπη έκδοση του και περνάει κι αυτό στην εποχή του διαδικτύου.

Αργά αλλά σταθερά τα έντυπα της ποπ κουλτούρας «πεθαίνουν» -τουλάχιστον στην έντυπη εκδοχή τους- και η αλήθεια είναι πως σε όσους μεγαλώσαμε ξεφυλλίζοντας τα (ή και γράφοντας μερικές φορές) αυτή είναι μια πραγματικά δυσάρεστη απώλεια και μία «τέχνη» που σε λίγο θα έχει χαθεί οριστικά.