Μουσικη

Barb Wire Dolls

Οι Έλληνες punks που τα σπάνε στο LA

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 439
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42698-96046.jpg

Φωνή και «μούρη» του γκρουπ, η Ελληνίδα πανκ θεά Isis Queen και μαζί της μουσικάρες με πολύ γερό βιογραφικό.

Επιστροφή στο σπίτι. Για το γκρουπ που είχε την «τιμή» να βρεθεί μπροστά στην κριτική ματιά του «Ελλάδα έχεις ταλέντο» και να ακούσει τα καλύτερα. Not! Μεγάλες στιγμές. Toυς άκουσε, όμως, ένα Αμερικανός παραγωγός και ο δρόμος για το Λος Άντζελες άνοιξε. Όχι χωρίς θυσίες. Πούλησαν ό,τι μπορούσαν και με τα εισιτήρια στο χέρι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ακολούθησε μεγάλη περιοδεία, συναυλίες στα ιστορικά Roxy και Viper Room και μια αδιανόητα μεγάλη ανταπόκριση από το αμερικανικό κοινό. Μέσα από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα ενός θρυλικού ραδιοφωνικού παραγωγού. Φωνή και «μούρη» του γκρουπ, η Ελληνίδα πανκ θεά Isis Queen και μαζί της μουσικάρες με πολύ γερό βιογραφικό. Πώς τα φέρνει τελικά η ζωή...

Τι σας έμεινε από την εμφάνιση σε εκείνο το αλησμόνητο ελληνικό τηλεοπτικό σόου;
Τότε φαινόταν το σωστό για μας. Οι Έλληνες μπορούν να γίνουν πολύ συντηρητικοί, οπότε πήγαμε στο σόου με σκοπό να ιντριγκάρουμε τον κόσμο. Είπαμε πολλά σημαντικά πράγματα για να αφυπνίσουμε τον κόσμο σχετικά με την κρίση και για το πόσο ο συντηρητισμός παραλύει την καλλιτεχνική έκφραση. Αλλά όταν μια εβδομάδα αργότερα μας έδειξαν στην τιβί, μας παρουσίασαν διαφορετικά. Αυτή είναι η ελληνική τηλεόραση. Έκοψαν όλες μας τις δηλώσεις, έπαιξαν με την εικόνα και άλλαξαν ακόμη και το live για να μας δείξουν με διαφορετικό τρόπο. Έχουν την ικανότητα να παραποιούν την αλήθεια με όποιο τρόπο επιθυμούν. Έχουμε αλλάξει πολύ από τότε. Είμαστε σοφότεροι και πιο αποφασισμένοι από ποτέ να αποκαλύψουμε τα ψέματα που πνίγουν την ελευθερία της έκφρασης.

Πώς είναι η αντιμετώπιση του κοινού στη Αμερική; Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα εκεί;
Δεν σχεδιάζαμε να πάμε στην Αμερική. Πηγαίναμε καλά στην Ελλάδα, παίζαμε κάθε εβδομάδα στο Interpid Fox στο Γκάζι,  μας άρεσε πολύ. Ταξιδέψαμε στο Λος Άντζελες, γιατί ενώ ήμασταν στην Ελλάδα ο Rodney Bingenheimer πρόσεξε το ντέμο μας. Μιλάμε για τον πρώτο παραγωγό που έπαιξε πανκ, Sex Pistols και Ramones, μαζί με Nirvana, σε μεγάλο ραδιόφωνο, στο σταθμό KROQ. Οπότε είπαμε, γαμώ. Πουλήσαμε αυτοκίνητα, κιθάρες, εξοπλισμό και ό,τι άλλο μπορούσαμε, και αγοράσαμε τα εισιτήρια για LA. Τα πάντα μπορείς να πετύχεις αν το βάλεις στο μυαλό σου. Όταν η ευκαιρία παρουσιαστεί, ποτέ μη διστάσεις. Άδραξε τη μέρα.

image

Τι να περιμένουμε από τα live στην Ελλάδα;
Τα πρώτα μας σόου από τότε που φύγαμε σε περιοδεία εδώ και δυόμισι χρόνια. Μεγάλη μας τιμή να παίζουμε πάλι σπίτι. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουν το πανκ μέσα τους. Δεν ανέχονται από κανέναν μαλακίες και πάντα δημιουργούν τους δικούς τους κανόνες. Οπότε θα είναι αναζωογονητικό να παίξουμε για όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται τι μάχες δώσαμε για να μιλήσουμε μέσα από τη μουσική μας.

Πώς αντιλαμβάνεστε την ελληνική κατάσταση από την απόσταση που δίνει η παραμονή σας στην Αμερική;
Για να το θέσουμε απλά, η επανάσταση ξεκίνησε. Δεν αχνοφαίνεται. Είναι ήδη εδώ. Στις καταπιεσμένες καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο τρέχει νέο αίμα. Η Ελλάδα εμπνέει. Οι Αμερικανοί είναι χαμένοι καθώς πιστεύουν τα ψέματα και την προπαγάνδα, σπαταλούν το χρόνο τους καταναλώνοντας, ζουν έναν αργό θάνατο. Ήρθε η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να βάλει στην άκρη τις διαφορές και ενωμένος να ανακτήσει τη δύναμή του ενάντια στη σημερινή πολιτική τυραννία. Είναι μία από τις πιο κομβικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είτε θα αλλάξουν όλα είτε θα ζούμε μια αιώνια κρίση.

Info: Club An, Σολωμού 13 – 15, Εξάρχεια, στις 7/6. Έναρξη 21.00. Support: Mamma Kin + The Wigs. Eightball Club, Πίνδου 1, Θεσσαλονίκη, στις 8/6

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ