- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τραγούδια από παντού στον κόσμο
Αν έχετε διάθεση για «πολλές και κατ’ ιδίαν ακροάσεις», που έλεγε και ο Χατζιδάκις
Σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, αυτοκαταστρέφεται και αναδομείται, η τραγουδοποιία συνεχίζει να είναι μια ακλόνητη σταθερά, μια αρχαία τέχνη που επιβιώνει, ένα αόρατο νήμα που συνδέει τους ανθρώπους παντού στον κόσμο.
Βέβαια η διάθεση για «πολλές και κατ’ ιδίαν ακροάσεις» που έλεγε ο Χατζιδάκις, έχει πια χαθεί. Οι περισσότεροι ακούνε πρόχειρα, ευκαιριακά, γρήγορα, απρόσεκτα και με κακή ποιότητα ήχου από βίαια συμπιεσμένα αρχεία. Οι τροβαδούροι της τραγουδοποιίας, οι folk/americana μουσικοί, οι δημιουργοί των χαμηλών τόνων και της ποιητικής ατμόσφαιρας μοιάζουν χαμένοι από χέρι σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ευτυχώς όμως συνεχίζουν για όσους ακόμα έχουν διάθεση να δώσουν το χρόνο και την προσοχή που χρειάζεται με ανταμοιβή την αισθητική αξιοπρέπεια.
Joana Serrat - Dripping Springs
Τι ψάχνει μια Ισπανίδα στο Τέξας και μάλιστα σε ένα χωριό σαν το Dripping Springs, που δίνει το όνομά της στον τίτλο του άλμπουμ; Τι άλλο από την ουσία, την αίσθηση, τη γεύση και τη μυρωδιά της μουσικής που αγαπάει και που χρωματίζει τη δημιουργία της. Αναζητάει στα βάθη της Αμερικής το δικό της «άγιο δισκοπότηρο». Μόνο που οι καλές προθέσεις, η αγάπη και ο σεβασμός δεν είναι αρκετά για να κάνουν το 4ο άλμπουμ της κάτι πέρα από τα συνηθισμένα της folk/americana που ήδη γνωρίζουμε. The Deep Dark Woods - Yarrow
Η μεγάλη καναδέζικη παράδοση στο μουσικό αυτό είδος δίνει αξιοπιστία στην αξιόλογη διαδρομή ενός γκρουπ που μετράει 6 άλμπουμ, αλλά και μια μακρά περίοδο σιωπής από το 2013. Η επάνοδος των Deep Dark Woods στη folk/country τραγουδοποιία γίνεται με μελαγχολική και σκοτεινή διάθεση, με θαυμάσια φωνητικά, με παραδοσιακά υλικά, με σεβαστική προσέγγιση αλλά χωρίς την ιδιαιτερότητα που χρειάζεται ένας δίσκος για να είναι πέρα από το απλώς καλός.
Nerina Pallot - Stay Lucky
Με μία ιστορία που πάει 20 χρόνια πίσω, με δισκογραφία που περιλαμβάνει 6 άλμπουμ, με υποψηφιότητες για Brit Awards και Ivor Novelo και με πολλά τραγούδια της τραγουδισμένα από γνωστές σταρ, η Nerina Pallot είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες pop τραγουδοποιούς που διαθέτει σήμερα η Αγγλία. Μπορεί και συνδυάζει αποτελεσματικά την αλλά Fleetwood Mac ποπ, τη «γαλανομάτα σόουλ» και τη φολκ τραγουδοποιία, και στο «Stay Lucky» όλα αυτά δίνουν το «παρών» μαζί με τζαζ και ηλεκτρονικά στοιχεία που κάνουν το δίσκο της τον καλύτερο που έχει κάνει από την εποχή του «Fires».
Josh Ritter - Gathering
Η αμερικάνικη folk τραγουδοποιία έχει τόσο μεγάλη παράδοση που μπορεί να τροφοδοτήσει με θετική ενέργεια κάθε καλό μουσικό του είδους. Μετά από 20 χρόνια δράσης και 9 άλμπουμ o Josh Ritter είναι σίγουρα ένας απ’ αυτούς. Γνώστης της παράδοσης, χρήστης της ποικιλομορφία της, με ανανεωτική διάθεση και την ικανότητα να χρησιμοποιεί folk, americana, rock ’n’ roll και όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις της τραγουδοποιίας, κατορθώνει πάντα να κάνει δίσκους που στέκουν αξιοπρεπώς σε αυτό το τεράστιο σύμπαν της folk/rock μουσικής.
Courtney Barnett / Kurt Vile - Lotta Sea Lice
Ποιος είπε πως η χημεία μεταξύ δύο ανθρώπων προϋποθέτει επαφή; Αυτός στην Αμερική, αυτή στην Αυστραλία, με τις μουσικές να πηγαινοέρχονται, να συμπληρώνονται, να χτίζονται σταδιακά, να μορφοποιούνται και να καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα που τιμά την τραγουδοποιία, το αιώνιο αρχέτυπο ενός άνδρα και μίας γυναίκας που αλληλοσυμπληρώνονται δημιουργικά. Ο «ήσυχος Αμερικάνος» και η «ζωηρή Αυστραλή» χώρεσαν με τον καλύτερο τρόπο σε ένα πραγματικά καλό άλμπουμ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ύδατα: Μελωδίες από τις πηγές των ατμών»: Μια ιαματική μουσική παράσταση
Δύο χέρια, τέσσερις μπαγκέτες, ασταμάτητο γκρουβ
Ο καιρός σήμερα φωνάζει πάρτι και εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια μεγάλη έκπληξη στο Φάληρο
Eλάτε στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο, «Πιαστείτε στα Χέρια» και ανακαλύψτε το
Η Maria «Masha» Alyokhina και ο Eric Breitenbach συζητούν για την εξορία, την Ουκρανία και όσα κρατούν όρθιο έναν άνθρωπο, πριν φέρουν το «Riot Days» στην Αθήνα
Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του μαντολίνου και το «Between Worlds» σε μία ξεχωριστή μουσική συνάντηση με την Alessia Tondo και μουσικούς της Κ.Ο.Θ.
Γνωστός για τραγούδια όπως τα «You Are My Lady» και «Rock Me Tonight (For Old Times Sake)»
Η εμφάνιση - έκπληξη του Καραγκούνη που αποθεώθηκε
Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με ένα από τα κορυφαία συμφωνικά σύνολα του κόσμου, στην 25η και τελευταία σεζόν της συνεργασίας τους
Μια επιλογή τραγουδιών ιδανικά για την εποχή
Ο Χρήστος Καραμήτσιος (aka Srek) έχει να διηγηθεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από το dancefloor
Ένα ζωντανό ταξίδι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι
Η ανάρτησή της στο Instagram
65 χρόνια μετά την ηχογράφηση του «Weiße Rosen aus Athen»
Στη σκηνή με τη Ντούα Λίπα για την ακουστική εκτέλεση του «Antología»
Τεράστια ζήτηση παρά τις τιμές-ρεκόρ για τη μεγάλη επιστροφή του φεστιβάλ στο Σόμερσετ
Δύο σκηνές, τέσσερις γύροι, δύο διαφορετικά styles και ένα κοινό που θα έχει τον τελευταίο λόγο
Οι δύο σταρ της ποπ τραγούδησαν μαζί το «Antología» γνωρίζοντας την αποθέωση του κοινού
Έφτασε τις 226.800 λίρες σε δημοπρασία με αντικείμενα θρυλικών καλλιτεχνών
Στο podcast «Las Culturistas», βρέθηκε η 44χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.