Μουσικη

Καλώς ήρθατε, κύριε Δασκάλου, στην Αθήνα!

Οι Monie Monie Conniente κατεβαίνουν στην Αθήνα με νέα παράσταση: «Ζωή Ξυστό»! Περισσότερα για το τι, το πώς κι όλα τα σχετικά για αυτές τις 4 νύχτες ρωτήσαμε τον αρχηγό Διογένη.

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 630
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376144-776538.jpg

Οι Monie Monie Conniente κατεβαίνουν στην Αθήνα με νέα παράσταση: «Ζωή Ξυστό»! Η brass band του σατιρικού σαξοφωνίστα Διογένη Δασκάλου έρχεται στο Half Note Jazz Club φέρνοντας από τη Θεσσαλονίκη λόγια, νότες, χορό, γέλιο, κέφι, κι όλα αυτά με τα οποία 23 χρόνια τώρα τους χάρισαν τον τίτλο της πιο σούπερ μπάντας - υπερθέαμα του Βορρά. Περισσότερα για το τι, το πώς κι όλα τα σχετικά για αυτές τις 4 νύχτες ρωτήσαμε τον αρχηγό Διογένη.

«Ζωή Ξυστό» θα πει… 

«Ζωή Ξυστό» θα πει σπουδάζω νανοβιοτεχνολογία και βρίσκομαι να οδηγώ μισό ταξί, που το χρωστάω κι από πάνω και το συντηρώ μέχρι να μου το πάρουν. «Ζωή Ξυστό» είναι το ΝΑΙ που το ξύνεις κι από κάτω κερδίζει το ΟΧΙ, το πουά που είναι ριγέ! Γι’ αυτό όλη η παράσταση παίζει με τον «ξαφνικό θάνατο» που πάθανε οι προσδοκίες. Ξύνεις μαύρο, βγαίνει άσπρο. Ξύνεις γλυκό, βγαίνει ξινό. Ξύνεις μνημόνιο, βγαίνει... Μνημόνιο. Ελάτε λοιπόν να το ξύσουμε μαζί, γιατί η ζωή είναι ωραία, όταν το ξύνουμε παρέα!

Σας πάει, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, και η Αθήνα. Θυμάμαι πέρσι το τετραήμερο της Αποκριάς που, πάλι στο Half Note, έγινε το έλα να δεις. Πώς τα κατάφερες 23 χρόνια να κρατήσεις την μπάντα σε συνεχή φόρμα; 

Κάνω μόνο αυτό! Εγώ είμαι «το αυτό». Ζω μέσα απ’ αυτό, γι’ αυτό. Ξέρεις, η σάτιρα και η μουσική είναι δύο πεδία ανεξάντλητα. Αρκεί να μην αλληθωρίσεις προς τον πλουτισμό και την εξουσία. Μετά, οι Monie & Monie Conniente είναι μια οικογενειακή υπόθεση απ’ την αρχή. Δημιουργήθηκαν από δύο αδέρφια. Από εμένα και τον Σωτήρη. Οι λοιποί είναι απλώς αδέρφια του κόσμου. Στους Conniente δεν υπάρχουν διαγραφές. Μόνο φορτώνουμε ανθρώπους. Δεν αδειάζουμε.

Μετράει όμως κι ο «μύθος» της Θεσσαλονίκης – δεν μετράει; Λένε «α, έρχονται οι παικταράδες του Βορρά», υπάρχει αδημονία, όρεξη για νέο πράγμα, μιας και κάθε χρονιά είστε και κάτι άλλο, μα και την ίδια στιγμή κάτι καινούργιο... 

Γυρίζω και μυρίζω. Στο τέλος δομώ μια στιγμή δύο ωρών και τις πιο πολλές φορές και παραπάνω, από κάτι που θα ήθελα να δω σαν θεατής και δεν το βρίσκω. Σχιζοειδές, αλλά πρωταγωνιστώ σ’ αυτό που ποτέ δεν θα μπορέσω να δω, γιατί είμαι εγώ αυτός που το κάνει. Για ακόμη μία φορά μου έρχεται η σκέψη «ψάχνοντας μια ζωή κάποιον για να με βοηθήσει έγινα ο σωτήρας που χρειαζόμουν». Κάτι σαν χωρισμένη μάνα, χωρίς διατροφή χι χι χι!!! Τώρα Θεσσαλονίκη - Αθήνα ψοφήσαμε στην πείνα, είναι ένα σημείο στην αρχή της παράστασης που εξηγεί πολλά. Ή τις βενζίνες, τα διόδια, τα νερά και τα σάντουιτς θα πληρωθείς, έτσι όπως το στήσανε, ή το παίξιμο. Γι’ αυτό και δεν κατεβαίνουμε τόσο αυθόρμητα πολλάκις!

Τη δεκαετία του ’90, που ξεκινήσατε στον Μύλο, σας θυμάμαι να παίζετε πρώτοι σουίνγκ αλλά και σόουλ. Πλέον υπάρχουν άπειρα σχήματα που «πατούν» στα παραπάνω. Οκ, δεν διαθέτουν την παρλάτα και τα γκαγκ ή το λόγο σου ανάμεσα στα τραγούδια, όμως δεν αποτελεί πια έκπληξη αυτός ο ήχος.

Οι Conniente είναι ένα μουσικό «γλωσσοθέατρο» και κυρίως είναι αυτό που λέει το όνομά τους, Conniente ακατάπαυστα και βαθιά στη ρίζα τους, Con-niente με κανέναν, με τίποτα που να μπορεί να τους εγκλωβίσει. Άλλωστε από το 1994 είμαστε οι πρώτοι στο είδος ως janabet brass comedy band. Το γεγονός ότι ακολούθησαν τόσα ηλεκτροσουίνγκ σχήματα μέχρι σήμερα μόνο χαρά και ικανοποίηση μου δίνει! Άλλωστε, μου αρέσει να ανταγωνίζομαι τον εαυτό μου. Δεν σημαίνει κάτι, ότι όλοι, για παράδειγμα, αγαπάνε την ποτοαπαγόρευση. Σημασία έχει ποιος κάνει το καλύτερο μπέρμπον! Monie & Monie Conniente από το 1994. Για να διανύουμε το 23ο έτος κάτι κάνουμε καλά ακόμη!

Επίσης υπάρχει κατάχρηση στην έννοια «stand up comedy» τα τελευταία χρόνια. Υπερπληθώρα! Πώς θέλεις να ορίζεται αυτό που κάνεις με τους Conniente, αλλά και πώς νιώθεις με τέτοια «υπερπροσφορά» θεάματος; 

Αυτό που κάνω από την αρχή ως Διογένης Δασκάλου είναι να κάνω τον Διογένη Δασκάλου. Όλα τα άλλα stand up, revi cabaret, επιθεώρηση, πρόζα, μουσική, mim ή μιούζικαλ συνθέτουν την προσωπική σφραγίδα της δουλειάς ενός performer, frontman, showman ή ό,τι άλλο και της ομάδας του, μια δεδομένη στιγμή με όρους commercial για την επαγγελματική επαφή. Τα είδη πιστεύω ότι έχουν ανακατευτεί πάρα πολύ. Έχουμε το πουά με ρίγες πια στο θέαμα. Ήδη αυτή τη στιγμή που το κάνουμε αυτό πιστεύω ότι το stand up ως μοδάτο κύμα μετά τους «μάγους», τα «καραόκε» και άλλα τόσα μοδάτα, αρχίζει και αργοσβήνει. Πάμε για καινούργια θέματα-θεάματα, λοιπόν, που έχουνε προσωπική σφραγίδα!

Πίσω στο «Ζωή Ξυστό»: από πού εμπνεύστηκες τον τίτλο; Κι άντε... ήρθα! Πώς θα «το ξύσουμε μαζί»;  

Υπάρχει ένας multiple τρόπος διάδρασης στην παράσταση ή performance ή το show, για να πούμε και τέτοια, που θα το δείτε ερχόμενοι. Ας υπάρχει και κάτι για να περιμένετε. Τελευταίως όλοι τα θέλουν όλα τσάμπα. Απ’ τον Αρκά στο διαδίκτυο μέχρι τη δωροεπιταγή στο σούπερ μάρκετ, χωρίς την ανάλογη κατανάλωση. Στόχος, βέβαια, η επαναφορά της σύνταξης, χωρίς προηγούμενη όμως αυτή τη φορά εργασία και η έξοδος απ’ τα μνημόνια χωρίς ταλαιπωρία. Αυτά όλα λοιπόν είναι «Ζωή Ξυστό». Γιατί όταν ο ηγέτης λειτουργεί με τη συνταγή «γιατί να σκέφτομαι τι λέω, αφού κανείς δεν σκέφτεται τι ακούει»; Πες μου εσύ τι να ξύσουμε πρώτα και κυρίως μέχρι ποιου σημείου; Πάντως είναι ένα ανεξάντλητο θέμα. Θα το ξύσουμε μέχρι να ματώσει... απ’ τα γέλια! Για τα χάλια μας. Κοινώς ξύνουμε τους χειρότερους προηγούμενους και βγαίνουν οι χειρότεροι του αύριο. Δηλαδή οι χθεσινοί ονειροπόλοι που κατάφεραν να φέρουν τη φαντασία στην εξουσία για να μπορούν να αφαιρέσουν τη φαντασία από τη σάτιρα, τον τύπο και τους δημιουργούς της. Έχει το βαρέλι πολλούς πάτους για το ξύσιμο αλλά, προσεκτικά, μη σπάσουμε κανένα νύχι. Χθες το ’κανα το γαλλικό!

Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς. Παρασκευή 13, Σάββατο 14, Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.  Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ. 22.30, Κυρ. & Δευτ. 21.30. Είσοδος: €15 (μπαρ), €20 (Β’ Ζώνη), €25 (Α΄ Ζώνη). 16/10 έκπτωση  €5 σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ