Μουσικη

Ενωμένοι καλλιτέχνες εναντίον ΑΕΠΙ

Τι έγινε στο κάλεσμα των 450+

51484-114063.jpg
Νικήτας Κλιντ
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351328-728822.jpg

Πάνω από 400 δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των 450+ τη Δευτέρα 24 Απρίλη στο Passport - Κεραμεικός, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου σωματείου ΑΣΜΑ 450+. Ανάμεσά τους η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μάνος Ελευθερίου η Χάρις Αλέξιου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Νότης Μαυρουδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Παύλος Παυλίδης, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Αντώνης Ανδρικάκης , ο Νίκος Μωραϊτης, Νίκος Αντύπας, Απόστολος Ρίζος και πολλοί άλλοι. Μια πρωτοφανής συσπείρωση σε όλα τα χρόνια από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Στο πανέλ ήταν η διοικούσα επιτροπή του νέου σωματείου (Αντώνης Πλέσσας, Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Χατζιδάκις και Μιχάλης Αβατάγγελος). Η συντονιστική επιτροπή του σωματείου αποτελείται από τους Φωτεινή Λαμπρίδη, Παρασκευά Καρασούλος, Μυρσίνη Λοΐζου.

Μια δυναμική και αισιόδοξη κίνηση, μετά από τη διάσπαση του προήγουμενου σωματείου (ΜΕΤΡΟΝ) από κάποια μέλη του Δ.Σ. Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το προηγούμενο καλοκαίρι απέσυρε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ μέσα σε μια νύχτα και το αντικατέστησε με ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΑΕΠΙ, το οποίο ξανα-αποσύρθηκε μετά από πιέσεις των εξαπατημένων δημιουργών και έτσι φτάσαμε στο σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν μετά όπου όλοι αναμένουμε τον νέο, επιτέλους, νόμο.

Ο οικονομικός έλεγχος στην ΑΕΠΙ ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και το πόρισμα έφερε στο φως τις γνωστές σκανδαλώδεις ενέργειες κατά καλλιτεχνών, χρηστών και πολιτισμού, τεράστια αδιανέμητα ποσά και διάφορα άλλα που διαπράττει η επί 80 χρόνια οικογένεια-ιδιοκτήτης της μοναδικής Α.Ε. στον κόσμο που κάνει αυτή τη δουλειά (είναι πάντα φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) οι γνωστοί πια Ξανθόπουλοι. Ας σημειωθεί ότι ο έλεγχος αφορούσε μόνο 4 χρόνια και οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα ψάχνοντας προς τα πίσω στο χρόνο. 

Το παράδοξο είναι ότι παρόλες τις πιέσεις από μέρους των δημιουργών (με το σύλλογο ΜΕΤΡΟΝ πριν αλωθεί από τις μηχανοραφίες της ΑΕΠΙ και κάποιων μελών της) η κυβέρνηση ΔΕΝ έχει πάψει την οικογένεια Ξανθοπούλου από τη διοίκηση όσο διεξάγεται έρευνα για 6 κακουργήματα σε βάρος της, γεγονός που γεννά ερωτηματικά και ανησυχίες.

Στην ανοικτή για όλους συνέλευση μίλησε επίσης ο Γιάννης Γλέζος, πρόεδρος της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Μουσικής) και της ΕΜΣΕ (Ένωσης Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας), όπου έκανε λόγο για ανάλογες διασπάσεις που έχει κάνει η ΑΕΠΙ στο παρελθόν με ανάλογους τρόπους (εκ των έσω) σε ανάλογες προσπάθειες δημιουργών και καλλιτεχνών να απαιτήσουν διαφάνεια και δικαιοσύνη από τη οικογένεια Ξανθόπουλων - εξού και η απόφασή του μετά από δεκαετή αγώνα να δημιουργήσει την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ, έναν οργανισμό σαν την ΑΕΠΙ αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα όλου του υπόλοιπου κόσμου, πλην Ελλάδος. Επίσης ανέφερε ότι ανάμεσα στους διασπαστές του ΜΕΤΡΟΝ, οι οποίοι συναντήθηκαν πέρσι κρυφά με την κυβέρνηση προσπαθώντας να πετύχουν θετικά για την ΑΕΠΙ αποτελέσματα, βρίσκονται οι Γιώργος Ανδρέου, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελλος και ο Φοίβος (όχι ο Δεληβοριάς ο άλλος) καθώς και ο πρόσφατα διορισθείς στο Δ.Σ. του ΟΠΙ (εποπτικός οργανισμός που όμως τόσα χρόνια ελέγχεται από την ΑΕΠΙ αντί να συμβαίνει το αντίστροφο) Φίλιππος Πλιάτσικας. Οι συναντήσεις αυτών με την κυβέρνηση, κατά τον Γιάννη Γλέζο, έγινε με τη συνδρομή του αδερφού του Μανώλη Φάμελλου, Σωκράτη, ο οποίος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. Άσμα δεν σχολίασε τα παραπάνω αλλά απέκλεισε τους εμπλεκόμενους από τη δυνατότητα να γίνουν μέλη του νέου συλλόγου μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει δίκαιο και διάφανο νομοσχέδιο. Μετά ας έρθουν θα είναι καλοδεχούμενοι όπως συμφώνησαν όλοι από το πάνελ.

Πιο συγκεκριμένα αυτό που οι δημιουργοί ζητάνε είναι απλό: Ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με τις ευρωπαικές οδηγίες για μια ΑΕΠΙ όχι Α.Ε., που λειτουργεί υπό τον έλεγχο των μελών της και με διαφάνεια και δικαιοσύνη προς όλους. Αυτό είναι δυνατόν μόνον αν απομακρυνθεί η διοίκηση και ορισθεί κρατικός ανεξάρτητος επίτροπος ώστε να γίνει το πέρασμα από την παρανομία στη νομιμότητα χωρίς ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, που όμως μέχρι τώρα φαίνεται ότι θέλει και δε θέλει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ