Μουσικη

Τα καλύτερα του 2013 (Vol. 1)

Εικόνες, ήχοι και πληροφορίες από την πρώτη φουρνιά καλών δίσκων του 2013

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35019-76656.jpg

H γνώμη των πολλών έχει άλλο κύρος... Πολλοί κριτικοί εντύπων και μουσικών site από όλο τον κόσμο συγκλίνουν στα ίδια άλμπουμ κι έτσι δεν αισθάνομαι κι εγώ μόνος... Συγκεντρώσαμε λοιπόν τους δίσκους που κατά κοινή ομολογία (με κριτικές και υψηλές βαθμολογίες από: Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.) είναι ενδιαφέροντες –από την πρώτη φουρνιά κυκλοφοριών του 2013– και σας τους παρουσιάζουμε με βασικές πληροφορίες, βίντεο, ήχο, τρέιλερ και ό,τι άλλο είναι διαθέσιμο (αν και κάποιους απ’ αυτούς τους έχουμε ήδη παρουσιάσει). Θα επανέλθουμε με το θέμα αυτό αρκετές φορές μέσα στη χρονιά, ώστε κάθε 2-3 μήνες να έχουμε μία εικόνα για το τι ενδιαφέρον –κατά τη γνώμη των κριτικών τουλάχιστον– κυκλοφορεί:

Jazz

Miles Davis Quintet - Live in Europe 1969 (The Bootleg Series, Vol. 2)

Κασετίνα με 4 cd/dvd που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις από 3 live στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η εμφάνιση στο Antibes Jazz Festival με τους: Wayne Shorter, Chick Corea, Dave Holland και Jack DeJohnette να συνοδεύουν τον σπουδαίο τρομπετίστα.

Wayne Shorter Quartet - Without a Net

Ζωντανές ηχογραφήσεις από την περιοδεία τους το 2011. 

Pat Metheny - The Orchestration Project

Ζωντανές ηχογραφήσεις από την περιοδεία του με τη μεγάλη και σπουδαία ομάδα μουσικών υπό το όνομα: 21st Century Orchestration.

Ο παλιός είναι αλλιώς...

My Bloody Valentine - MBV

Συνεχίζουν από κει που σταμάτησαν με το «Lovelles» πριν από 30 χρόνια και κάνουν ακριβώς το ίδιο: θορυβούν κιθαριστικά κι αυτό ακούγεται τόσο γοητευτικό.

Cult of Luna - Vertikal

Το σουηδικό γκρουπ του σκληρού ροκ στον 6ο δίσκο του εμπνέεται από το «Metropolis» του Fritz Lang (που έχει εμπνεύσει τόσα και τόσα άλμπουμ και συγκροτήματα).

Atoms for Peace - Amok

Το συγκρότημα ολοκαίνουργιο αλλά οι μουσικοί παλαίμαχοι και με πολλά γαλόνια... Η συνεργασία του Thom York (Radiohead) με τον Flea (Red Hot Chilli Pepers) και τον Nigel Godrich (ο "λίγο απ` όλα" των Radiohead) αποδίδει αμέσως. Την παρέα συμπληρώνει ο Mauro Refosco στα κρουστά.

Voivoid - Target Earth

Με καινούργιο κιθαρίστα τον Daniel Morgan και την επιστροφή του παλιού τους μπασίστα Jean-Yves Theriavet, το γκρουπ του heavy metal από το Μόντρεαλ φτάνει αισίως στον 13ο δίσκο του.

Bettie Serveert - Oh, Mayhem!

Indie pop/rock από τη Δανία (την κανονική όχι του νότου, που ήταν να γίνουμε εμείς αλλά δεν προλάβαμε). Δεν ακούγονται καθόλου κουρασμένοι παρότι φτάνουν στον 10ο δίσκο τους.

Mountains - Centralia

Το ντουέτο από το Brooklyn που συνδυάζει επιτυχώς ηλεκτρονικούς ήχους και ακουστικά όργανα κυκλοφορεί τον 6ο του δίσκο.

Matmos - The Marriage of True Minds

Χρόνια και ζαμάνια... Συγκεκριμένα πάνω από μια 5αετία είχαμε να ακούσουμε νέα τους, αλλά το πειραμαματικό/ηλεκτρονικό ντουέτο από τη Βαλτιμόρη (του John Waters) δεν έχασε καθόλου τη φόρμα του. Αντιθέτως... Εμπνέεται από τα σονέτα του Σέξπιρ κι ανάμεσα στους καλεσμένους τους είναι και οι Dan Deacon, Dominique Leone.

Yo La Tengo - Fade

Από τα 13 άλμπουμ που μετράει συνολικά το εναλλακτικό γκρουπ από το New Jersey, δύσκολα θα βρεις κάποιο που δεν έχει ενδιαφέρον. Κι αυτό είναι από τα καλύτερά τους.

Nick Cave & Bad Seeds - Push the Sky Away

Κλείστηκαν σε ένα αρχοντικό στη Νότια Γαλλία, ο Waren Ellis έπαιξε με τις λούπες, ο Nick Cave έδειξε πόσο αισθηματίας είναι, η παρέα λειτούργησε ρολόι και κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο καλούς τους δίσκους. Και μετράνε 15, για να μην ξεχνιόμαστε...

Newcomers

Ben UFO - Fabriclive 67

Ο όλο και πιο δημοφιλής dj (το 1/3 της ετικέτας Hessle Audio μαζί με τους: Pangaea & Pearson Sound) σε ένα mix με κομμάτια της εταιρείας του και άλλα που χρησιμοποιεί στα dj set του.

Parquet Courts - Light Up Gold

Στο Brooklyn μετακόμισαν οι τεξανοί ρόκερς για το ντεμπούτο τους, μιας και ο ήχος τους ταιριάζει περισσότερο στην αύρα της Νέας Υόρκης.

Grouper - The Man Who Died In His Boat

Η Liz Harris συνεχίζει με τα υπολείμματα από το «Dragging A Dead Deer Up A Hill» του 2008. Βρείτε την κοινή λέξη στους τίτλους των δύο δίσκων και θα καταλάβετε...

Villagers - {Awayland}

Ο Ιρλανδός Conor O’ Brien στον 2ο δίσκο του με τη βοήθεια της μπάντας που τον συνόδευε στην περιοδεία.

Night Beds - Country Sleep

Σε ένα σπίτι του Νάσβιλ που είχαν παλιότερα χρησιμοποιήσει οι Johnny Cash και June Carter, ο νεαρός Winston Yellen γράφει και ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ.

Pissed Jeans - Honeys

Το noise rock γκρουπ από την Πενσυλβάνια ηχογραφεί τον 4ο δίσκο του με τη βοήθεια του Alex Newport.

 

Iceage - You ’re Nothing

Κι άλλοι Δανοί (πραγματικοί κι αυτοί) που παίζουν post-punk και κάνουν μόνοι τους παραγωγή στον δεύτερο δίσκο τους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ