Μουσικη

Το φθινόπωρο περνάει καλύτερα στη Λυρική

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ετοιμάζει πολλά και στο νέο της σπίτι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324683-669615.jpg

Ο φετινός Σεπτέμβρης προβλέπεται δημιουργικός και γεμάτος, αφού η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει με εξωστρέφεια το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα για άλλη μια χρονιά. Στο νέο της σπίτι, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το «μενού»  έχει απ’ όλα. Αnimated opera, συναυλίες και το μεγάλο Γκαλά Όπερας με την Μυρτώ Παπαθανασίου.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας προσφέρουν το πρώτο δείγμα της νέας work in progress σύμπραξης των δυο φορέων και βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ, «Το παιδί και τα μάγια» (22/9). Πρόκειται για ένα έργο που τοποθετεί επί σκηνής μορφές της παιδικής φαντασίας. Ένα έργο χωρίς ιδιαίτερη υπόθεση, που θα έβλεπε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια φαντασμαγορία από την σκοπιά της παιδικής απλότητας.

Εθνική Λυρική Σκηνή, ΚΠΙΣΝ, όπερα, ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Στην πρώτη του μεγάλη ανοιχτή συναυλία (25/9), το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του Ιταλικού και του Γερμανικού ρεπερτορίου. Η ΕΛΣ, η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και οι διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της, θα μας ταξιδέψουν σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, όπως το Βάλς των λουλουδιών του Καρυοθραύστη, το παραμυθένιο δάσος του Μαγικού αυλού, τις ανθισμένες κερασιές της Μαντάμα Μπαττερφλάι έως και τον μυθικό κύκνο του Λόενγκριν.

Πριν ένα χρόνο το φεστιβάλ Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή κατάφεραν να «παντρέψουν» με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης που μοιάζουν αταίριαστες, το λυρικό θέατρο και το animation. Φέτος, αυτή η συνεργασία φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, επιχειρώντας μια διαφορετική «ανάγνωση» από τις συνηθισμένες.

Στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η ΕΛΣ συμμετέχει στη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα» με δύο ιδιαίτερες συναυλίες αφιερωμένες στη θεματική «Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα». Το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης, αλλά και συγχώρεσης και δίνει ένα ηχηρό παρών στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days). Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία.

Μυρτώ Παπαθανασίου

Ένα μεγάλο γκαλά όπερας (30/9) με την σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, αποτελεί την τελευταία εκδήλωση του Σεπτέμβρη και η ΕΛΣ τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, την μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα. Η Κάλλας πραγματοποίησε μάλιστα τα πρώτα της επαγγελματικά βήματά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει μια αποθεωτική καριέρα στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα δοθούν για την δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61.


Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Κεντρική φωτογραφία: animated opera

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ.ΑνδρέαΣυγγρού 364, 2168091001 & Εθνική Λυρική Σκηνή (Θέτατρο Ολυμπία), Ακαδημίας 59, 2103711200

ΠΡΟΣΦΑΤΑ