Μουσικη

To Bερολίνο τιμά τον David Bowie

Πρόταση να ονομαστεί σε David Bowie Strasse o δρόμος που έμενε ο Λευκός Δούκας

61858-136429.JPG
Χρήστος Εξαρχόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319416-628443.jpg

Θυμάμαι όταν μετοίκησα στο Βερολίνο πόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει η αγάπη και η καθολική λατρεία των Βερολινέζων για τον David Bowie. Το «Heroes» είναι ο Ύμνος της πόλης, μιας που το εμπνεύστηκε ουσιαστικά από ένα βερολινέζικο ζευγάρι την περίοδο του τείχους, αλλά και τραγουδιέται ακόμα όσο κανένα άλλο κομμάτι.

Ο David Bowie για πολλούς έζησε την πιο δημιουργική του περίοδο την τριετία που έμεινε εδώ, έχοντας βγάλει και τη γνωστή ως Berlin Trilogy, με τα άλμπουμ «Low», «Heroes» και «Lodge», βοηθώντας στην παραγωγή των «Lust For Life» και «Τhe Idiot» του Iggy Pop, συμμετέχοντας σε ταινίες, αλλά σώζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του από την ελεύθερη πτώση της υπερβολικής φήμης και των άγριων πάρτι και ναρκωτικών του Los Angeles, κάτι που λησμόνησε και με το τραγούδι του «Where are we now» από το προτελευταίο άλμπουμ του «Τhe Next Day» το 2013.

image

Άπειρα βιβλία, βίντεο, η τουριστική βόλτα στα μέρη που σύχναζε, αλλά και η περσινή του έκθεση με τίτλο «David Bowie is» στο Martin Gropius Bau μπορούν να δείξουν τη μεγάλη ένωση του καλλιτέxνη με την πόλη αλλά και αντίστροφα. Η Γερμανία θεωρεί πως ο Βowie βοήθησε τα μέγιστα στην πτώση του Τείχους με ενέργειες όπως η συναυλία του το 1987 έξω από τη βουλή, που ακουγόταν ακόμα και στους κατοίκους μέσα από το Τείχος.

image

Το Βερολίνο πενθεί έναν από τους ήρωές του με διάφορους τρόπους, με χαρακτηριστική την πρωτοβουλία και πρόταση να ονομαστεί σε David Bowie Strasse o δρόμος που έμενε ο Λευκός Δούκας από το 1976 ως και το 1978 (Haupstrasse 155) στην περιοχή Schoneberg. Rest In Space!

Youtube List Best Of David Bowie:  

Petition for David Bowie Strasse in Berlin.

Berlin Bowie Tour: http://www.musictours-berlin.de/en/bowie-tour

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ