Μουσικη

Η ιστορία των Eagles of Death Metal

Ποιο είναι το συγκρότημα που βρέθηκε στο επίκεντρο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114102-226186.jpg

To όνομά τους παραπέμπει σε death metal συγκρότημα. Ένα από τα σκοτεινά είδη του heavy metal. Στην πραγματικότητα το συγκρότημα από την Καλιφόρνια παίζει από blues μέχρι garage rock με επιρροές από τα seventies. Η επιλογή του ονόματος αλλά και μέρος της εικόνας του παραπέμπει στο ειρωνικό vintage του Τarantino ή του Rodriguez. Tα μέλη του γκρουπ θα μπορούσαν να είναι ήρωες των ταινιών τους καθώς μόνο τυχαία δεν επιλέγουν κινηματογραφικά ψευδώνυμα. Ο Jesse Hughes είναι ο Jesse «The Devil» Hughes, ο Josh Homme είναι ο Carlo Von Sexron (ή Baby Duck) και ο Tim Vanhamel είναι ο Timmy Tipover VanHamel.

Οι Eagles of Death Metal σχηματίστηκαν από τον Jesse Hughes και τον Joshua Homme το 1998 διαθέτοντας εκλεκτική συγγένεια με τους Queens of the Stone Age. Ο Josh, frontman των Queens of the Stone Age και πρώην Kyuss, συμμετέχει ενεργά στο γκρουπ σαν παραγωγός και μουσικός, παρότι οι Queens τον κρατούν σχεδόν πάντα εκτός περιοδειών και εμφανίσεων με τους Eagles συμμετέχοντας κυρίως στις στούντιο κυκλοφορίες.

image

Ο Josh Homme ανακάλυπτε το death metal μέσω ενός –φανατικού του είδους– μέλους του team σε μια περιοδεία. Όταν ακούστηκε στο βαν της τουρνέ ένα τραγούδι από τους Πολωνούς Vader κάποιος περιέγραψε τον ήχο σαν τους Eagles (ένα από τα πιο δημοφιλή αμερικάνικα γκρουπ στην ιστορία του ροκ) του Death Metal. Πώς αλήθεια θα ακούγονταν οι Eagles, αν έπαιζαν Death Metal, σκέφτηκε ο Josh και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «Peace, Love & Death Metal» κυκλοφόρησε το 2004 σε παραγωγή του Josh Homme με πολλές συμμετοχές από ονόματα όπως οι  Brody Dalle (Distillers), Nick Oliveri (Queens of the Stone Age, Kyuss), lain Johannes & Natasha Shneider (Eleven, Queens of the Stone Age).

image

Δύο χρόνια αργότερα έβγαλαν το Death By Sexy με cover που θυμίζει Sticky Fingers και συμμετοχές από τον Mark Lanegan, τον Jack Black και τον Liam Lynch («United States Of Whatever»). 

image

Το 2008 ακολούθησε το «Heart O» και μετά από παρατεταμένο pause επανήλθαν στην ενεργό δράση στις 2 Οκτωβρίου του 2015 με το άλμπουμ «Zipper Down».

 image

Στο πλαίσιο της περιοδείας για την κυκλοφορία του νέου τους αυτού άλμπουμ έπαιξαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι γεμίζοντας ασφυκτικά το Bataclan. Από τις 30 Οκτωβρίου περιόδευαν ασταμάτητα στη Μεγάλη Βρετανία και δύο μέρες πριν είχαν εμφανιστεί στη Γλασκόβη.

Στο νέο τους άλμπουμ «Ζipper Down» διασκευάζουν το eighties hit των Duran Duran «Save A Prayer», που ήταν το έκτο και προτελευταίο κομμάτι που ακούστηκε στο Bataclan πριν το «Kiss The Devil» που σταμάτησε από τα πυρά των τρομοκρατών στις 9:40. Τη στιγμή που τρεις οπλισμένοι άντρες βγήκαν από ένα μαύρο Volkswagen Polo και εισέβαλαν στο venue φωνάζοντας «Allahu akbar» γαζώνοντας ασταμάτητα το κοινό.

image

Δύο ώρες περίπου μετά το γεγονός, τα μέλη του γκρουπ δημοσίευσαν ότι: «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δούμε την ασφάλεια όλων των μελών του συγκροτήματος και του προσωπικού. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το τραγικό συμβάν».

image 

Θύμα των τρομοκρατών έπεσε όμως ο merchandise manager του γκρουπ Nick Alexander, μαζί με ανυποψίαστους φαν, ενώ λίγη ώρα πριν το συμβάν πολλοί πόσταραν χαμογελαστοί φωτογραφίες μέσα και έξω από το venue.

imageO frontman των Eagles of Death Metal Jesse Hughes λίγο πριν τη συναυλία με δύο θαυμάστριες

imageΟ Βρετανός Nick Alexander, που δούλευε στο merchandise του γκρουπ, ήταν ένα από τα θύματα της επίθεσης

 

imageMία συγκλονιστική φωτογραφία ενός από τα 89 θύματα λίγη ώρα πριν την εισβολή των τριών τρομοκρατών

 


 Eagles of Death Metal | I Want You So Hard

 Eagles of Death Metal | I Got a Feelin (Just Nineteen)

 Eagles of Death Metal | Speaking in Tongues

 Το τραγούδι "Don't Speak" (I came to make a bang!) ακούστηκε στη διαφήμιση της Nike σε σκηνοθεσία Guy Ritchie

Eagles of Death Metal | Complexity

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ