Μουσικη

Woolbear

Ψαράκια και Αρκουδάκια χορεύουνε παρέα!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 539
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108359-241119.jpg

Αέρινα φωνητικά, αιθέριες μελωδίες χτισμένες από συνθεσάιζερ και κιθάρες που κρεσεντάρουν καθώς τύμπανα και μπάσο μπολιάζουν τον ηλεκτρονικό καμβά με εξωτικούς ρυθμούς που παραπέμπουν στο άφρο φανκ, και ορίστε η μουσική των Woolbear: ό,τι πιο φρέσκο έχει να μας επιδείξει η Θεσσαλονίκη τούτες τις μέρες, που το φθινόπωρο και η βροχή καραδοκούν πίσω από τον Χορτιάτη για να αλώσουν την πόλη. Αλλά και το έθνος, μιας και με το τραγούδι τους «Radio Silence» διαγωνίζονται στο Jumping Fish Song Contest, υποψηφιότητα που στηρίζει η Athens Voice για τραγούδι της σεζόν.

Με τον πρώτο τους δίσκο «Lunar Operator» να δηλώνει ευθαρσώς τις αναφορές τους σε Radiohead, Foals, Metronomy, Gorillaz, χτίζοντας όμως τα τραγούδια και με μία μπιτλική κατασκευαστική οδηγία ως προς την αισθητική της μελωδίας, χρυσός κανόνας που διασφαλίζει την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση σε μεγαλύτερα ακροατήρια πέραν των συνηθισμένων indie πιστών, οι Woolbear ξεφεύγουν από τα στενά σύνορα της Θεσσαλονίκης κι ακούγονται πλέον παντού όπου καρδιοχτυπά η νέα ελληνική σκηνή.

Μην πέσετε στην παγίδα να τους κατατάξετε, να άλλο ένα από τα εντυπωσιακά της ύπαρξής τους! Ηλεκτρονικοί, αλτέρνατιβ, ίντι ροκ, ντισκοφάνκι αφισιονάδος, ξεκολλήστε επιτέλους από τις ταμπέλες, έτος 2015 είναι κι όλα συνηγορούν ως προς το πεδίο της νέας μουσικής, πως η γκετοποίηση κάνει κακό και πως… στους cronut sounds κρύβεται το ωραίο και ενδιαφέρον. Ε, μα! Είναι αταξινόμητοι και γι’ αυτό και τόσο χαοτικά γοητευτικοί τούτοι οι τύποι, που χωρίς μπάτζετ αλλά μόνο με όνειρα, συνεχείς πρόβες και γνήσια ρομαντική d.i.y. συμπεριφορά ζητούν τη στοργή και την προσοχή σας. 

Σπαρταριστό, ανήσυχο, ευφάνταστο: όπως ακριβώς ένα ψάρι που προσπαθεί να βγει έξω από τη γυάλα, εδώ και πάνω από μια πενταετία, το Jumping Fish της COSMOTE άνοιξε το δρόμο σε δεκάδες Έλληνες μουσικούς δημιουργούς και ερμηνευτές, κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρά τους με ένα απλό κλικ.

Στον ανανεωμένο Jumping Fish Artist Contest κάθε τρεις μήνες μια τριμελής επιτροπή (ένας γνωστός καλλιτέχνης ή συγκρότημα, ένας εκπρόσωπος του Τύπου ή της δισκογραφίας και ένας δημοσιογράφος του jumpingfish.gr) προτείνει ένα υποψήφιο τραγούδι. Τα συνολικά τρία υποψήφια τραγούδια τίθενται στη συνέχεια σε δημόσια ψηφοφορία από τους επισκέπτες του site, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο πλέον την τελική επιλογή του νέου Jumping Fish Song στο κοινό.

Οι Jumping Fish Artists, που ξεχωρίζουν από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο απολαμβάνουν τη διάδοση του τραγουδιού τους παντού, αλλά αποκτούν και ουσιαστική βοήθεια για την ηχογράφηση του άλμπουμ τους, για πραγματοποίηση συναυλιών, τη δημιουργία video clip και γενικά την προβολή τους σε επιλεγμένα media, μέσα από συνεντεύξεις και αφιερώματα.

Το site είναι εύχρηστο, χαρούμενο, έξυπνο, με κοφτερή κριτική ματιά. Δίνει την ευκαιρία στο χρήστη να φτιάξει το δικό του κόσμο πλοήγησης, δημιουργώντας προσωπικές playlists από το τεράστιο αρχείο τραγουδιών του, αλλά και να μάθει τα πάντα για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες (featured artist & topic). Και μάλιστα, η κινητικότητα που δημιουργεί δεν συμβαίνει μόνο ηλεκτρονικά αλλά εξαπλώνεται και στην πόλη: από το 2009, το Jumping Fish της COSMOTE έχει πραγματοποιήσει 47 μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, 5 μεγάλα φεστιβάλ με διεθνείς headliners και δικούς μας καλλιτέχνες, έχει δημιουργήσει σχεδόν 15.000 artist profiles στο Jumping Fish Community σε 25 διαφορετικά μουσικά είδη και έχει δημοσιεύσει πάνω από 9.000 άρθρα για τη μουσική.

Ραδιοφωνικά, οι καλλιτέχνες που αναδεικνύονται παίζουν σε ζωντανά sessions στο στούντιο του Εν Λευκώ 87.7, ενώ κατά καιρούς γίνονται συνεργασίες με τηλεοπτικά κανάλια.

Επίσης το Jumping Fish συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές Live ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες μας τους ειδικούς διαγωνισμούς που διοργανώνει για support act στις μεγαλύτερες συναυλίες (μέσω ψηφοφορίας κοινού), με πιο πρόσφατη την εμφάνιση των Ex-Girlfriends Perfume λίγο πριν τον Robbie Williams στα πλαίσια του φετινού Rockwave Festival.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ