- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Πάπας Λέων καλεί το Χόλιγουντ σε… αντεπίθεση: «Σώστε τις αίθουσες, σώστε το σινεμά»
Στη συνάντηση βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Κέιτ Μπλάνσετ και η Μόνικα Μπελούτσι καθώς και οι βραβευμένοι δημιουργοί
«Ο Πάπας Λέων καλεί το Χόλιγουντ σε… αντεπίθεση: “Σώστε τις αίθουσες, σώστε το σινεμά”»
Μια ιδιαίτερη, σχεδόν κινηματογραφική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, όπου ο Πάπας Λέων υποδέχθηκε κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι κινηματογραφικές αίθουσες βρίσκονται σε κρίση και πρέπει να προστατευθούν.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Πάπα Λέοντα ήταν η Κέιτ Μπλάνσετ, η Μόνικα Μπελούτσι, ο Κρις Πάιν, ο Βίγκο Μόρτενσεν, καθώς και οι βραβευμένοι δημιουργοί Σπάικ Λι, Γκας Βαν Σαντ και Σάλι Πότερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και προβληματισμού για το μέλλον της έβδομης τέχνης.
Ο Πάπας Λέων, ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας, χαρακτήρισε το σινεμά «εργαστήριο ελπίδας» σε μια εποχή αβεβαιότητας και υπερκορεσμού ψηφιακών ερεθισμάτων. Προειδοποίησε ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες εξαφανίζονται σταδιακά από πόλεις και γειτονιές, ενώ τα έσοδα παραμένουν χαμηλά σε πολλές χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου το φετινό καλοκαίρι ήταν το χειρότερο από το 1981 – αν εξαιρεθεί η πανδημία.
Ο Λέων κάλεσε θεσμούς και καλλιτέχνες «να μην εγκαταλείψουν», αλλά να συνεργαστούν ώστε να αναδειχθεί η κοινωνική και πολιτιστική αξία της κινηματογραφικής εμπειρίας. Τόνισε ότι η αίθουσα δεν είναι απλώς ένας χώρος προβολής, αλλά ένα «κατώφλι που μας επιτρέπει να διευρύνουμε τη φαντασία μας και να δώσουμε νέο νόημα ακόμη και στον πόνο».
Σε μια αιχμηρή αναφορά στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των προβλέψιμων επιτυχιών, προειδοποίησε ότι η κουλτούρα των αλγορίθμων κινδυνεύει να περιορίσει τη δημιουργικότητα. «Η λογική των αλγορίθμων επαναλαμβάνει ό,τι έχει λειτουργήσει. Η τέχνη ανοίγει ό,τι είναι δυνατόν», είπε, ζητώντας από τους δημιουργούς να υπερασπιστούν «την αργότητα, τη σιωπή και τη διαφορετικότητα όταν υπηρετούν την ιστορία».
Ο Πάπας παρότρυνε επίσης τους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια ζητήματα όπως η βία, ο πόλεμος, η φτώχεια και η μοναξιά, ξεκαθαρίζοντας ότι το καλό σινεμά «δεν εκμεταλλεύεται τον πόνο, τον αναγνωρίζει και τον εξερευνά».
Η Κέιτ Μπλάνσετ ανέφερε ότι τα λόγια του είχαν πραγματικό βάρος: «Μας κάλεσε να μην αποφεύγουμε τις δύσκολες ιστορίες. Μας έδωσε ένα πραγματικό κάλεσμα επιστροφής στην ουσία της δουλειάς μας.»
Στο τέλος της τελετής, οι παρευρισκόμενοι συνάντησαν προσωπικά τον Πάπα, με τον Σπάικ Λι να του προσφέρει μια μπασκετική φανέλα των New York Knicks με το όνομα «Pope Leo 14». Ο διάσημος σκηνοθέτης δήλωσε συγκινημένος: «Ήταν η πρώτη μου φορά στο Βατικανό και η πρώτη μου συνάντηση με Πάπα. Μια σπουδαία μέρα.»
Το Βατικανό, θέλοντας να τιμήσει την ιστορία των 130 χρόνων του κινηματογράφου, έδωσε στη δημοσιότητα και τις τέσσερις αγαπημένες ταινίες του Πάπα Λέοντα: το μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας», το κλασικό «Μια Υπέροχη Ζωή», το συγκινητικό «Ordinary People» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το ιταλικό «Η Ζωή Είναι Ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.