- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν η Τζένη Καρέζη πήγαινε σχολείο στο Καλαμαρί, και στην Τσιμισκή καμιά δεν κοίταζε τον Μπάρκουλη
Ποιο «κορίτσια, ο Μπάρκουλης»! Το 1969 η Τζένη Καρέζη ήταν το πιο λαμπρό αστέρι!
Backstage από την ταινία «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη, με την Τζένη Καρέζη, Ντίνο Ηλιόπουλο και Ανδρέα Μπάρκουλη, μέρος της οποίας γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη
Χριστίνα: Δύο αδέλφια, η Τζένη Καρέζη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, κατά φαντασία ντετέκτιβ, παθιασμένοι με τα αστυνομικά μυθιστορήματα, αποφασίζουν να κυνηγήσουν τον Φαντομά του Λευκού Πύργου. Όπου Φαντομάς, ένας ποντικός που ρημάζει δωμάτια ξενοδοχείων και απαλλοτριώνει οτιδήποτε σε μετρητό και κόσμημα κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη. Κλασικός Δαλιανίδης, που επιστρέφει στη γενέθλια πόλη. Η Καρέζη και ο Ηλιόπουλος υποπτεύονται τον Μπάρκουλη, που τα χαρακτηριστικά του, όπως τα δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία («Μάλλον καστανός, μάλλον νέος, φορά ένα δαχτυλίδι»), ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ του κλέφτη. Έτσι, όταν ο Μπάρκουλης, γιος του αφεντικού της προηγούμενης δουλειάς της Καρέζη, παίρνει την πτήση από τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα, ο Σέρλοκ και η μις Μαρπλ από το Ντορέ, τον ακολουθούν, με τα γνωστά μπερδέματα να κορυφώνουν. Όλοι συλλαμβάνονται, όμως ο έρως Μπάρκουλη - Καρέζη φουντώνει, ενώ, μετά από τόσα ευτράπελα και δαλιανιδικές παρεξηγήσεις, ο αληθινός Φαντομάς συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη και η πόλη ηρεμεί. Ο νόμος και η τάξη βασιλεύουν ξανά στα πέριξ του Λευκού Πύργου και ο Δαλιανίδης aka Ντάλι, παραδίδει τη «Χριστίνα», κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της οποίας για μια εβδομάδα σε Τσισμισκή, Παλιά Παραλία και Μητροπόλεως γίνεται το σώσε.
Η Καρέζη ήταν ήδη σταρ πρώτου μεγάθους χάρις στο Γαρύφαλλο στ’ αυτί και το Διακοπές στην Κέρκυρα, αλλά και οι Θεσσαλονικείς τη θεωρούσαν δικιά τους, ένεκα των μαθητικών χρόνων της στο βορρά. Με το κανονικό της όνομα να είναι Ευγενία Καρπούζη, κόρη εκπαιδευτικού που υπηρέτησε για ένα διάστημα «επάνω» πριν ξανακατεβεί στην Αθήνα, η μετέπειτα Καρέζη, στο καλλιτεχνικότερο, έχτισε φιλίες και σχέσεις που άντεξαν στον χρόνο. «Αναρωτιέμαι γιατί η Τζένη Καρέζη δεν βάζει υποψηφιότητα για βουλευτής», γράφει στην εφημερίδα Εμπρός ο ρεπόρτερ Σταμάτης Φιλιππούλης που παρακολουθεί τα γυρίσματα. «Ούτε ο μεγαλύτερος μετά Χριστόν προφήτης δεν θα μπορούσε να προφητεύσει το μέγεθος της υποδοχής που της επεφυλάχθη. Δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι επί επτά ημέρες η Τζένη ήταν… κυβερνήτης Θεσσαλονίκης. Ίσως σ’ αυτό να συνέτρεξε ο λόγος ότι με τη Θεσσαλονίκη… είχε προηγούμενα. Εκεί πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Οι Θεσσαλονικείς, λοιπόν, μεταξύ άλλων, την είδαν και σαν συμπατριώτισσα. Αν αποφασίσει ποτέ η Τζένη Καρέζη να γράψει τα απομνημονεύματά της, ασφαλώς στο κεφάλαιο “Θεσσαλονίκη” θα αφιερώσει τις περισσότερες σελίδες».
Κατά τον Φιλιππούλη, που αργότερα θα παρουσιάσει στην τηλεόραση τα περίφημα Φώτα της Ράμπας με συνεντεύξεις διασήμων της εποχής, οι θαυμαστές κυνηγούσαν την Καρέζη για αυτόγραφο στο ξενοδοχείο Tourist, αλλά και στο ταξί για το κομμωτήριο. Ένας μανιακός της έκλεψε το δεξί παπούτσι, έξαλλες γκρούπι την ικέτευαν για μία τρίχα από τα μαλλιά της ή να δωρήσει το φόρεμά της. Η μανία με την Καρέζη έκανε τα γυρίσματα της Χριστίνας να αναβάλλονται συνεχώς και η σταρ δεν έχασε την ευκαιρία να ξεναγήσει τον ρεπόρτερ Φιλιππούλη και στο Καλαμαρί, το σχολείο της, όπου συναντήθηκε με τον καθηγητή των μαθηματικών της, Αθανασίου, μοιράζοντας αυτόγραφα σε όλο το κολέγιο. Για την ιστορία, η Χριστίνα βγήκε στις αίθουσες τον Νοέμβρη του 1960 και η ρεκλάμα διαφήμιζε ένα φιλμ με φινέτσα, ρομάντζο, γοητεία και κέφι με το πρώτο αστέρι της ελληνικής οθόνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η νέα ταινία, σε σκηνοθεσία Κρεγκ Γκιλέσπι, μας συστήνει τη νέα υπερηρωίδα της DC
Από την «Καζαμπλάνκα» στο «Scream», κι από τα «Σαγόνια του καρχαρία» στη «Σιωπή των αμνών» και στον «Τιτανικό»
Το θρυλικό κόμικ των '90s ζωντανεύει στην οθόνη - Πρεμιέρα το 2026
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Σεπτεμβρίου 2027
Έρχεται audiobook 13 ωρών με ψηφιακή αναπαραγωγή της φωνής του ηθοποιού πριν από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν
Στο καστ επρόκειτο να συμμετάσχουν γνωστά ονόματα, όπως η Τζέιν Σέιμουρ και ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ
Από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026
Ο Τάικα Γουαϊτίτι σκηνοθετεί την ταινία επιστημονικής φαντασίας που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Καζούο Ισιγκούρο
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε εξασφαλίσει η ηθοποιός Τζούλια Γκάρνερ
Ο διάσημος σκηνοθέτης και η ποπ σταρ εθεάθησαν σε παραθαλάσσια πόλη
Αγγελόπουλος και Καϊτέλ κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό
Η νέα ταινία της Disney και της Pixar ξεπέρασε τα 300 εκατ. δολάρια παγκοσμίως στο πρώτο Σαββατοκύριακο
Αλλαγή σχεδίων μετά τη συμφωνία-μαμούθ 50 δισ. δολαρίων με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης
Οι κριτικοί αποθεώνουν την πρωταγωνίστρια - Τι λένε για την πλοκή και τους χαρακτήρες
Σε κλίμα συγκίνησης στο Θέατρο Κολωνού, ο χολιγουντιανός σταρ τίμησε τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ζεμέκις επέλεξε να γυρίσει την ταινία σε δύο φάσεις
Το project περιγράφεται ως μια κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα απομακρυσμένο και μυστηριώδες νησί
Τον ρόλο που επρόκειτο να υποδυθεί τελικά ανέλαβε ο Τζον Πάνκοου
Ομηρικά έπη, σούπερ ήρωες και auteur vibes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.