Κινηματογραφος

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δεκαέξι χρόνια μετά είναι πλέον θεσμός. Το σινεμά στην Ελλάδα, και αυτή την άνοιξη, έχει γαλλικό αέρα.

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 518
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91396-205264.jpg

Γαλλόφωνο σινεμά δεν σημαίνει μόνο σινεμά από τη Γαλλία. Αυτό ήταν κάτι που έκανε σαφές από την πρώτη του χρονιά το φεστιβάλ, που και φέτος μας συστήνει ταινίες από χώρες που μοιράζονται τη γλώσσα και τη γαλλική κουλτούρα, όπως ο Καναδάς το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Ελβετία ή ή Τυνησία.

Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει επίσης μια μεγάλη κινηματογραφική ομπρέλα που χωρά τα πάντα, από μια τεράστια εμπορική επιτυχία όπως το «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό, που ειναι η ταινία έναρξης παρουσία της πρωταγωνίστριας Καρίν Βιάρ, έως το πειραματικό «Sans Soleill» του Κρις Μαρκέρ που θα προβληθεί μαζί με τρεις ακόμη προβολές σε συνεργασία με το Εθνογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας.

Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει ντοκιμαντέρ, όπως το επίκαιρο «Caricaturistes - Fantassins de la démocratie» για τη ζωή και το έργο 12 γελοιογράφων και τη σχέση τους με τη δημοκρατία, σημαίνει κινούμενα σχέδια, όπως το «Minuscule - La vallée des fourmis perdues», σημαίνει κομεντί όπως το «Θέλεις ή δεν θέλεις» της Τονί Μαρσάλ με τη Σοφί Μαρσό και τον Πατρίκ Μπρουέλ, σημαίνει λιγάκι παράξενα θρίλερ σαν την «Καινούρια φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν που θα είναι φέτος η ταινία λήξης.

Γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει γυναικεία ματιά μέσα από ένα αφιέρωμα με τίτλο «Γυναικείο βλέμμα» στο οποίο θα προβληθούν έξι ταινίες από γυναίκες, ανάμεσά τους το «Bande de Filles» της Σελίν Σιαμά, το «Que Vive» της Μαριάν Ταρντιέ με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και φυσικά το «Fidelio, l’ Odyssee d’ Alice» της Λουσί Μπορλετό με την Αριάν Λαμπέντ.

image

Το γαλλόφωνο σινεμά χωρά επίσης και την Ελλάδα μέσα από ντοκιμαντέρ όπως το «La Grèce de Christos Chryssopoulos, Petros Markaris et Ersi Sotiropoulos», για τον Χρίστο Χρυσόπουλο, τον Πέτρο Μάρκαρη και την Έρση Σωτηροπούλου, ή το «Ports d’ Attache: Athènes», μέρος ενός καναδικού ντοκιμαντέρ που εξερευνά πόλεις όπου το λιμάνι τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους στα πλαίσια της «Ημέρας Γαλλοφωνίας TV5Monde», αλλά και με την επετειακή προβολή της «Αστέρως» του Δημήτρη Γαζιάδη που ντύνεται με καινούργια μουσική από την μπάντα των S.W.I.M.

Και φυσικά γαλλόφωνο σινεμά σημαίνει ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Και δέκα από αυτές που μέσα στους επόμενους μήνες θα βγουν και στις αίθουσες της Ελλάδας αποτελούν το διαγωνιστικό τμήμα του. Φιλμ όπως «Τα κορίτσια» της Σελιν Σιαμά, το «Τίμημα της Δόξας» του Ξαβιέ Μποβουά με τον Μπενουά Πελβούρντ και Ροσντί Ζεμ, ο «Άνδρας που αγαπήθηκε πολύ» του Αντρέ Τεσινέ με τον Γκιγιόμ Κανέ και την Κατρίν Ντενέβ, το «Μακριά από τους ανθρώπους» του Νταβίντ Ελχόφεν με τον Βίγκο Μόρτενσεν. Ταινίες που θα κρίνει και θα βραβεύσει η κριτική επιτροπή, που φέτος έχει πρόεδρο τον Πάνο Χ. Κούτρα και μέλη τον ηθοποιό Βασίλη Δογάνη, τον διευθυντή κάστινγκ και σκηνοθέτη Στεφάν Φοενκινός, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη και τη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου.

image

Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται από 19 έως και 25 Μαρτίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon, Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από 26 Μαρτίου έως 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας).

Στο Φεστιβάλ συμμετέχει και το TV5Monde επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική και ιστορική σύνδεσή του με την Ελλάδα, προβάλλοντας εκπομπές με θέμα τη χώρα μας. Η «Ημέρα Γαλλοφωνίας – TV5Monde» θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ 24 Μαρτίου θα απονεμηθεί και το καθιερωμένο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - TV5Monde - Δήμος Αθηναίων, που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και το ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του. http://www.festivalfilmfrancophone.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ