Κινηματογραφος

Θολός βυθός: Η πραγματική ιστορία του Γιάννη Ατζακά

Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη συγκινεί και προσφέρει μια μοναδική μαρτυρία για την Ελλάδα της μετεμφυλιακής περιόδου

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 947
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θολός Βυθός

Κριτική για το Θολός βυθός. Σκηνοθεσία: Ελένη Αλεξανδράκη. Πρωταγωνιστούν: Φίλιππος Μηλίκας, Μάριος-Κωνσταντίνος Γαλετζάς, Σίμος Κακάλας, Στέλιος Μάινας, Εύη Σαουλίδου, Μαρία Καλλιμάνη, Κάτια Γκουλιώνη

Η πραγματική ιστορία του συγγραφέα Γιάννη Ατζακά, που είχε περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας, από το 1949 μέχρι το 1955, στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης.

ΘΟΛΟΣ ΒΥΘΟΣ | Επίσημο Trailer | Μια ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη | Από 20 Φεβρουαρίου 2025

Δοσμένη με τη μορφή ενός παιδικού παραμυθιού, που βασίζεται όμως σε αυθεντικά γεγονότα, η ταινία διαθέτει τη γοητευτική γραφή της απλότητας με την οποία ντύνει τα δύο αυτοβιογραφικά βιβλία του («Διπλωμένα φτερά» και «Θολός βυθός») ο συγγραφέας. Η Ελένη Αλεξανδράκη σοφά εστιάζει στη δυναμική αμεσότητα των ιστοριών που επιλέγει από τα δεκάδες αποσπασματικά κείμενα του Ατζακά και τα μεταπλάθει σε μια ενιαία ιστορία άτυπης ενηλικίωσης, που ακολουθεί τη μορφή ενός σκληρού ασπρόμαυρου οδοιπορικού. Ο «Θολός βυθός» όχι μόνο συγκινεί, αλλά προσφέρει και μια μοναδική μαρτυρία για την Ελλάδα της μετεμφυλιακής περιόδου και τη λειτουργία των συγκεκριμένων ιδρυμάτων, που είχαν προφανή προπαγανδιστικό ρόλο και αποστολή τους τη χειραγώγηση των παιδιών των ανταρτών σύμφωνα με τα ιδανικά του καθεστώτος και της «βασίλισσας μητέρας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στην ταινία «Marty Supreme» σε σκηνοθεσία Τζος Σάφντι
Marty Supreme: Το Όσκαρ στον κύριο Τιμοτέ Σαλαμέ, παρακαλώ

Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου

Ύβρις της ανθρωπότητας
Η ύβρις της ανθρωπότητας: Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προκαλεί βαθιά ανησυχία

Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον. 

Kontinental 25
Kontinental 25: Ο Ράντου Ζούντε εναντίον όλων

Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY