- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
CineDoc 2025: Τα «Τραγούδια της Γης» μας ταξιδεύουν στο μαγευτικό τοπίο της Νορβηγίας
Πρεμιέρα του περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο Δαναός
CineDoc 2025: Το περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ «Τραγούδια της γης» έρχεται στον κινηματογράφο Δαναός την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 20.00
Μία μεγαλειώδης οπτικοακουστική συμφωνία, με φόντο την πιο γραφική κοιλάδα της Νορβηγίας, τα «Τραγούδια της Γης» (2023), της Μαργκρέθ Ολίν, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για ένα ονειρικό ταξίδι στα εκπληκτικής ομορφιάς τοπία της Νορβηγίας και ένα κινηματογραφικό δοκίμιο επάνω στη συμβιωτική σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 20.00, στον κινηματογράφο Δαναός, στο πλαίσιο του φετινού CineDoc Festival.
Τα «Τραγούδια της Γης» στο CineDoc 2025
Η Ολίν απαθανατίζει με την κάμερα τις αρχέγονες δυνάμεις της γης και μας ταξιδεύει από το εσωτερικό των μικρότερων στοιχείων της φύσης στο εξωτερικό, στα άγρια πανοραμικά τοπία. Οι ήχοι της γης συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους για να συνθέσουν μουσική σε ένα εντυπωσιακό ταξίδι που κόβει την ανάσα. Με executive producers τους Λιβ Ούλμαν και Βιμ Βέντερς και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στην εκτέλεση του καθηλωτικού σάουντρακ, που υπογράφει η Rebekka Karijord, τα «Τραγούδια της Γης» είναι μια συγκινητικά προσωπική ταινία και ταυτόχρονα μια κινηματογραφική εμπειρία θέασης που πρέπει να βιωθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Νορβηγία στον επίσημο διαγωνισμό για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας το 2024.
Βαθιά στην καρδιά της νορβηγικής εξοχής, στη γραφική κοιλάδα του Ολντεντάλεν (Oldedalen), οι κύκλοι χρόνου, ζωής και φύσης μπλέκονται αξεδιάλυτα. Κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, η σκηνοθέτις ακολουθεί τον 85χρονο πατέρα της καθώς εκείνος διασχίζει, ίσως για τελευταία φορά, τα μονοπάτια που χαράχτηκαν από γενιές και γενιές των προγόνων του. Ένα ταξίδι οικογενειακής μνήμης και παράλληλα μια ωδή στην μεγαλειώδη ομορφιά της φύσης, που πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο.
Η Μαργκρέθ Ολίν σημειώνει: «Στην ταινία μου, το Ολντεντάλεν είναι ο πατέρας μου και ο πατέρας μου είναι το Ολντεντάλεν. Η ήρεμη άνοιξη είναι η παιδική του ηλικία, η γλύκα του καλοκαιριού η νιότη του, οι θύελλες του φθινοπώρου η ώριμη ζωή του και η σιγαλιά του χειμώνα τα γεράματά του. Ήθελα να πω μια ιστορία ελπίδας. Στο τέλος, ο πατέρας μου φυτεύει έναν σπόρο δίπλα στο δέντρο που ο παππούς του φύτεψε πριν από 130 χρόνια. Η ζωή συνεχίζεται».
Μετά την προβολή της ταινίας στις 30 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους του οργανισμού Paths of Greece. Τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν θεματικές προβολές με καλεσμένους εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων, αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η ελληνική διανομή της ταινίας θα γίνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, το Paths of Greece, το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής, την Έδρα UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του Ε.Κ.Π.Α., το Trekking Hellas και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Συμμετοχές σε Φεστιβάλ & Βραβεία:
- 2024 Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής σε Ντοκιμαντέρ / International Sound & Film Music Festival (ISFMF)
- 2023 Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας σε Ντοκιμαντέρ / Nordic Docs
Επίσημη συμμετοχή:
- Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο (2023)
- CPH: DOX (2023)
- Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2024)
- Palm Springs International Film Festival (2024)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έτοιμο το πρώτο προσχέδιο από τον σεναριογράφο του House of Cards
Η ταινία βασίζεται στο αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988»
«Ζητώ συγγνώμη αν αυτό αποτελεί σοκ, ήταν και για μένα» έγραψε ο ηθοποιός σε ανάρτησή του
Οι διαχρονικές παρεξηγήσεις για τη μεγαλύτερη ιστορία αγάπης που, τελικά, δεν ήταν τέτοια
Τι είπαν οι Ματ Μπετινέλι-Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ
Είναι μια χαρά εκείνος και η οικογένειά του, λέει πηγή από το περιβάλλον του
Ένα podcast που δεν έχει συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές του, στέλνοντας τις (επί παντός επιστητού) ερωτήσεις τους στους συντελεστές
Ο 64χρονος ηθοποιός πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον από το 1991
Ο Χάρισον Φορντ τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Σωματείου Ηθοποιών Αμερικής
Πού βασίζονται τα σχόλια που έγιναν στα social media
Η νέα ταινία θα εστιάζει στη δημιουργία του «Breakfast at Tiffany’s»
Διχασμένη η γαλλική κινηματογραφική κοινότητα - Αντιδράσεις για το πολιτικό παρελθόν της θρυλικής ηθοποιού
Τι είπε ο βραβευμένος ηθοποιός
Η συγκλονιστική υπόθεση των βιασμών στο Μαζάν μεταφέρεται στη μικρή οθόνη
Το γλυκόπικρο συνοδευτικό με το οποίο επιλέγει να παρουσιάσει την ιστορία ενός ζευγαριού, είναι ο ορισμός των φιλότιμων προθέσεων αλλά και της ελαφρότητας
Στο φεστιβάλ Βενετίας, όπου συμμετείχε το φιλμ, κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας για μία ακόμη αψεγάδιαστη παράσταση από τον Τόνι Σερβίλο
Στρωτό σενάριο, αυθεντικοί χαρακτήρες, φυσικότητα και αφήγηση που ρέει χωρίς προβλήματα
Η ισπανική ταινία της χρονιάς, σε σκηνοθεσία της Αλάουδα Ρουίθ ντε Αθούα, συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες Γκόγια
Tι λένε τα σχόλια των fans
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.