Κινηματογραφος

Ο κασκαντέρ: Ο Ντέιβιντ Λιτς υπογράφει τη μάλλον πιο αυτοβιογραφική ταινία του

Μια επική ιστορία κοσμικών διαστάσεων με τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμιλι Μπλαντ

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κολτ Σίβερ είναι ο έμπειρος κασκαντέρ που αναλαμβάνει τις επικίνδυνες σκηνές στα φιλμ του χολιγουντιανού σταρ Τομ Ράιντερ. Στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας τους ο Κολτ -που εν τω μεταξύ φλερτάρει με τη γοητευτική σκηνοθέτρια Τζόντι Μορένο- πέφτει θύμα ενός τραγικού ατυχήματος που βάζει φρένο στην καριέρα του και παραλίγο στη ζωή του. Ένα χρόνο μετά κι ενώ ο Κολτ έχει αποσυρθεί από τον χώρο του σινεμά, δέχεται αναπάντεχη πρόταση από μια παραγωγό φίλη του, που τον καλεί να πάρει μέρος στο πρώτο μπλοκμπάστερ που θα σκηνοθετήσει η Τζόντι. Ο ακόμα ερωτευμένος Κολτ δεν μπορεί να πει όχι αλλά όταν φτάνει στο σετ των γυρισμάτων διαπιστώνει ότι η Τζόντι δεν είναι και τόσο θετική στο να συνεργαστεί εκ νέου μαζί του.

Ryan Gosling, David Leitch, Emily Blunt και η παραγωγός Kelly McCormick στην πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο © EPA/CLEMENS BILAN

Ο πρώην κασκαντέρ και νυν σκηνοθέτης εμπνευσμένων περιπετειών που σφύζουν από πρωτότυπες χορογραφίες δράσης («Atomic Blonde», «John Wick», «Bullet train») Ντέιβιντ Λιτς υπογράφει τη μάλλον πιο αυτοβιογραφική ταινία του. Με όχημα τη δημοφιλή ομότιτλη τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’80 που είχε πρωταγωνιστή τον Λι Μέιτζορ, παρακολουθούμε την ιστορία ενός καλοπροαίρετου κασκαντέρ του Χόλιγουντ που έκανε το λάθος να… ερωτευτεί. Εξαιτίας αυτού του ολισθήματος, ο Κολτ παραλίγο να χάσει τη ζωή του (στο μοιραίο ατύχημα, απορροφημένος από το φλερτ μέσω του ασύρματου γουόκι τόκι, δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας) αλλά τα αισθήματα του για την όμορφη σκηνοθέτρια δεν άλλαξαν κι άντεξαν στο χρόνο. Το φιλμ είναι μια ανάλαφρη ρομαντική κομεντί και μαζί μια διαολεμένη σάτιρα για τον χώρο του Χόλιγουντ. Ο Λιτς δεν μασάει τα λόγια του: σατανικοί παραγωγοί, κακομαθημένοι σταρ, καλλιτεχνικά ψώνια είναι μερικοί από τους συνήθεις τύπους που μπορεί να δει κάποιος στα γυρίσματα μιας χολιγουντιανής παραγωγής. Τρελός χαβαλές, η απομυθοποίηση του σταρ σίστεμ και μια απολαυστική πινελιά σινεφιλίας (οι «Σκληροί του Μαϊάμι» σε πρώτο πλάνο χαρίζουν απολαυστικά κωμικά σκετς αλλά και μια δυνατή σκηνή προς το φινάλε του φιλμ) και το γουστόζικο δέσιμο μεταξύ Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμιλι Μπλαντ συνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας απέραντα διασκεδαστικής rom com, που προσφέρεται για ένα δίωρο απενεχοποιημένης διασκέδασης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου