Κινηματογραφος

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σε ρυθμούς animation

Αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις ταινίες που χρησιμοποιούν ως εργαλείο το animation για να αφηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 889
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Πουθενά (Nowhere) σε σκηνοθεσία Σιμόνε Μάσι
Πουθενά (Nowhere) σε σκηνοθεσία Σιμόνε Μάσι

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  (2-12 Νοεμβρίου 2023): Οι animation ταινίες που θα προβληθούν

Πουθενά (Nowhere) σε σκηνοθεσία Σιμόνε Μάσι (Ιταλία, Ελβετία - 2023, 82')
Τμήμα: Meet the Neighbors+ Εκτός Συναγωνισμού
Τρεις κομβικές στιγμές της σύγχρονης Ιταλίας αποκρυσταλλώνονται σε ισάριθμα παιδικά βλέμματα, όλα τους παραδομένα σ’ ένα μεγάλο τίποτα. Σ’ έναν μη τόπο βίας και βαρβαρότητας που απειλεί να σκοτώσει (πρώτα απ’ όλα και εξ ορισμού) την παιδικότητα. Ένα κορίτσι που χάνει τη μητέρα της από την ισπανική γρίπη εν μέσω του Μεγάλου Πολέμου. Κάποιο άλλο βλέπει τους Ναζί να αναλαμβάνουν τα ηνία της ρημαγμένης της πατρίδας. Και, τέλος, ένα αγόρι αναγκάζεται να εγκαταλείψει την ύπαιθρο στα ταραγμένα «Μολυβένια χρόνια». Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές ενός τρίπτυχου γεμάτου αγάπη για όλες εκείνες τις αφηγήσεις που διασώθηκαν από στόμα σε στόμα για να χαραχτούν τελικά βαθιά στη συλλογική μνήμη τριών γενεών. Στο «Πουθενά» η μνήμη αυτή αναδύεται ξανά με τρόπο υπερβατικό, μέσα από τα λιτά σκίτσα του Σιμόνε Μάσι και της ταλαντούχας ομάδας του, στη λευκή επιφάνεια του κάδρου που μοιάζει να είναι ιδανικότερος καμβάς στην αποτύπωσή της.

Οι χωριάτες (The Peasants) σε σκηνοθεσία DK Welchman και Hugh Welchman (Πολωνία, Σερβία, Λιθουανία - 2023, 114')
Τμήμα: Ειδικές προβολές
Από τους δημιουργούς του πρόσφατου κι αρκετά καινοτόμου «Loving Vincent» παρουσιάζεται η ιστορία της Jagna, μιας νεαρής γυναίκας που είναι αποφασισμένη να χαράξει τη δική της ελεύθερη ζωή στα στενά πλαίσια ενός πολωνικού χωριού στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε έναν τόπο που μαστίζεται από την οπισθοδρόμηση, τα κακόβουλα κουτσομπολιά και τις ατελείωτες καταστροφικές βεντέτες, η ηρωίδα πασχίζει να βρει τη φωνή της. Το κοινωνικοπολιτικό σχόλιο (πλούσιοι και φτωχοί είναι εγκλωβισμένοι στην παράδοση και στη βαθιά ριζωμένη πατριαρχία) δένει άψογα με το υπαρξιακό δράμα καθώς η Jagna βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα στις αντικρουόμενες επιθυμίες του μεγαλύτερου τσιφλικά του χωριού, του μεγαλύτερου γιου του, αλλά και άλλων ανδρών της κοινότητας. Η ταινία θα κυκλοφορήσει σύντομα από το Cinobo.

Οι χωριάτες (The Peasants)

Κοτόπουλο για τη Λίντα! (Chicken for Linda!) σε σκηνοθεσία Κιάρα Μαλτά και Σεμπαστιάν Λοντενμπάχ (Γαλλία, 2023, 73')
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen
Η Πολέτ αισθάνεται ένοχη αφού τιμώρησε άδικα την κόρη της, Λίντα, και θα έκανε τα πάντα για να επανορθώσει. Θα έφτιαχνε ακόμη και κοτόπουλο με πιπεριές, αν και δεν ξέρει να μαγειρεύει. Αλλά πώς θα βρει κοτόπουλο σε ημέρα γενικής απεργίας; Μια γλυκιά και αστεία ταινία που μιλάει για την παιδική ηλικία από τη σκοπιά ενός παιδιού, με χιούμορ, σκανταλιές και ποίηση. Πρόκειται για ωδή στην ελευθερία, στην επανάσταση, στην αταξία, ακόμη και στην αναρχία, με μια ζωτικότητα που καλύπτει ό,τι συναντά: τους κανόνες, την κοινή λογική, το κατεστημένο. Ένα παράξενο ταξίδι πίσω στην παιδική μας ηλικία, που χαρακτηρίζεται από την έντονη αίσθηση του παραλόγου και της σάτιρας. Διακρίνεται από πολλές εναλλαγές, καθώς ο τόνος της περνάει από τη σοβαρότητα στον θαυμασμό, έχοντας και μια δόση μελαγχολίας, ώστε να αγγίξει το παιδί που κρύβεται βαθιά μέσα σε όλους μας.

Κοτόπουλο για τη Λίντα! (Chicken for Linda!)

Η σειρήνα (The Siren) σε σκηνοθεσία Sepideh Farsi (Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο - 2023, 100')
Τμήμα: Ανοιχτοί Ορίζοντες
Το 1980 στο Νότιο Ίραν οι κάτοικοι του Abadan αντιστέκονται σε μια ιρακινή πολιορκία, πολεμώντας με όλες τους τις δυνάμεις. Ανάμεσά τους και ο 14χρονος Ομίντ, ο οποίος επέλεξε να μείνει στην πόλη με τον παππού του, περιμένοντας τον μεγαλύτερο αδελφό του να επιστρέψει από την πρώτη γραμμή. Πώς, όμως, μπορείς να αντισταθείς σε έναν πόλεμο χωρίς να πάρεις τα όπλα; Τότε ο Ομίντ βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο στο λιμάνι του Abadan και του έρχεται η φαεινή ιδέα για το πώς μπορεί να βγει νικητής σε αυτό τον καταστροφικό πόλεμο.

Η σειρήνα (The Siren)

Mars Express σε σκηνοθεσία Ζερεμί Περέν (Γαλλία, 2023, 88')
Τμήμα: Round Midnight
Με όχημα μερικές από τις πλέον εμβληματικές sci-fi αναφορές της ποπ κουλτούρας και καύσιμο την αστείρευτη παράδοση του manga, το «Mars Express» διακτινίζεται στον Άρη ενός δυστοπικού μέλλοντος για ένα καταιγιστικό cyberpunk νουάρ που μοιάζει ταυτόχρονα με animation ωδή στο «Blade Runner» και τη γαλλική απάντηση στο «Φάντασμα στο κέλυφος». Η αποστολή μιας ιδιωτικής ντετέκτιβ και του ανδροειδούς βοηθού της στον Κόκκινο Πλανήτη προκειμένου να εντοπίσουν μία χάκερ, θα τους παγιδεύσει σταδιακά σε μια σκοτεινή high-tech συνωμοσία που απειλεί εξίσου τη μοίρα ανθρώπων και ρομπότ, σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η διαφθορά αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συμπαντικής καταστροφής. Όταν η ρετρο-φουτουριστική περιπέτεια φαντασίας συναντά τις πιο καίριες προβληματικές του «Black Mirror», το επικό ταξίδι του πρωτοεμφανιζόμενου στη σκηνοθεσία Περέν εξασφαλίζει τη δέουσα ισορροπία ανάμεσα στο υπερθέαμα και την ουσία.

Mars Express

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ