Κινηματογραφος

Το μουσείο του Μπρούκλιν τιμά τη ζωή, το έργο και τις επιρροές του Σπάικ Λι

Πάνω από 450 αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του σε μια έκθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Spike Lee: Creative Sources»: Έκθεση στο Brooklyn Museum για τις πηγές έμπνευσης του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη - Με αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του.
Η έκθεση «Spike Lee: Creative Sources» εγκαινιάστηκε εδώ και λίγες ημέρες στο Brooklyn Museum © EPA/Ian Langsdon

«Spike Lee: Creative Sources»: Έκθεση στο Brooklyn Museum για τις πηγές έμπνευσης του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη - Με αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του.

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση «Spike Lee: Creative Sources», που εγκαινιάστηκε εδώ και λίγες μέρες στο Brooklyn Museum, το πρώτο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η αδηφάγα συλλεκτική μανία του 66χρονου Αμερικανού σκηνοθέτη.

Η έκθεση φέρνει στον ίδιο χώρο πάνω από 450 αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του, ως μια γιγαντιαία παρουσίαση των πηγών έμπνευσης του δημιουργού των «Κάνε το σωστό», «Οι λευκοί δεν μπορούν να πηδήξουν», «Η 25η ώρα» και πολλών ακόμη σημαντικών ταινιών.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε επτά θέματα, τα οποία διαμόρφωσαν τη μακρόχρονη καριέρα του και όρισαν την προσωπικότητά του.

Το πρώτο τμήμα που εστιάζει στην ιστορία και κουλτούρα των Μαύρων περιλαμβάνει ευρεία γκάμα αντικειμένων όπως αφίσες για την ταινία του 1992 «Malcolm X», το πορτρέτο της Τόνι Μόρισον από τον Τιμ Οκαμούρα το 1993 και ένα σύνολο που σχεδίασε ο Βέρτζιλ Άμπλο.

Μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη σε vintage κινηματογραφικές αφίσες, όπως για την ταινία «Με κομμένη την ανάσα» του Φρανσουά Τρυφώ από το 1968 και το «Τζουράσικ Παρκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Μια ακόμη μεγαλύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη σε αναμνηστικά από τον κόσμο των σπορ, μεγάλη αγάπη του σκηνοθέτη όπως φαίνεται και στο βίντεο στο οποίο ο ίδιος μας ξεναγεί στη «Spike Lee: Creative Sources».

«Spike Lee: Creative Sources»: Έκθεση στο Brooklyn Museum για τις πηγές έμπνευσης του σπουδαίου Αμερικανού σκηνοθέτη - Με αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του.
Αίθουσα αφιερωμένη στον Σπάικ Λι στο Μουσείο Ακαδημίας Κινηματογράφου του Λος Άντζελες © EPA/Etienne Laurent

Η αγάπη του Lee για τη φωτογραφία είναι φανερή σε όλη την έκθεση και συγκεντρώνεται σε μια πινακοθήκη που περιλαμβάνει ονόματα όπως Weegee, Ρίτσαρντ Άβεντον, Ίρβινγκ Πεν και Άντι Γουόρχολ.

«Μίνι-εκπαίδευση στην ιστορία φωτογραφίας του 20ού αιώνα» την αποκάλεσε η Κίμπερλι Γκαντ, μία εκ των επιμελητών της έκθεσης.

Spike Lee gives private tour of Brooklyn Museum exhibit

Σπάικ Λι: Η ρακέτα της Σερένα Γουίλιαμς και το «με θαυμασμό» αυτόγραφο του Μάρτιν Σκορσέζε

Πολλά από τα αντικείμενα που εκτίθενται φέρουν αυτόγραφα ή αφιερώσεις στον σκηνοθέτη, όπως μια ρακέτα τένις η οποία ήταν κάποτε στην κατοχή της Σερένα Γουίλιαμς και φέρει την υπογραφή της, μια αφίσα των Public Enemy με σημείωση από τον Chuck D, ή μια πελώρια τυπωμένη διαφήμιση για την American Express, στην οποία φιγουράρει ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος την έχει υπογράψει με τη φράση «με θαυμασμό».

Το τμήμα το οποίο επικεντρώνεται στην οικογένεια του Σπάικ Λι έχει βαφτεί φούξια, ως φόρος τιμής στη μητέρα του, που λάτρευε αυτό το χρώμα.

Παρόντα επίσης, σκηνικά αντικείμενα, κοστούμια και φωτογραφίες από τις παραγωγές του, καθώς επίσης και βιντεοκλίπ. Όπως επίσης και βραβεία που έχει λάβει.

«Πάντα βλέπουμε μόνο μια μικρή πλευρά του ή της περσόνας του» είπε η Γκαντ. Η έκθεση «ήταν μια ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τη γνώση των κοινών γύρω από τον Σπάικ Λιλ, δίνοντάς τους μια πολύ διαφορετική ματιά, οπτική και κατανόηση».

Η έκθεση «Spike Lee: Creative Sources» ολοκληρώνεται στις 4 Φεβρουαρίου του 2024.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ