Κινηματογραφος

Πέθανε ο οσκαρικός ηθοποιός Άλαν Άρκιν - Η σπουδαία πορεία του στον κινηματογράφο

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άλαν Άρκιν: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αμερικανός ηθοποιός - Ερμήνευσε πάνω από εκατό ρόλους στο σινεμά - Βραβεύτηκε με Όσκαρ για το «Little Miss Sunshine».
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος αμερικανός ηθοποιός Άλαν Άρκιν © EPA/David Swanson

Άλαν Άρκιν: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο αμερικανός ηθοποιός - Ερμήνευσε πάνω από εκατό ρόλους στο σινεμά - Βραβεύτηκε με Όσκαρ για το «Little Miss Sunshine».

Ο Άλαν Άρκιν, ένας πολυτάλαντος αμερικανός ηθοποιός ο οποίος έγινε γνωστός τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους που ενσάρκωσε και κέρδισε βραβείο Όσκαρ για το ρόλο του στην ταινία «Little Miss Sunshine» του 2006, πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

Την είδηση ανακοίνωσαν το πρωί της Παρασκευής οι γιοι του Άνταμ, Μάθιου και Άντονι, οι οποίοι έδωσαν κοινή δήλωση εκ μέρους της οικογένειας στο περιοδικό People.

Η δήλωση έγραφε: «Ο πατέρας μας ήταν μια μοναδικά ταλαντούχα δύναμη της φύσης, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως άνθρωπος. Ένας στοργικός σύζυγος, πατέρας, μεγάλος και προπάππους, λατρεύτηκε και θα του λείψει πολύ».

Ο Άρκιν γεννήθηκε το 1934 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η οικογένειά του ήταν Εβραίοι μετανάστες από τη Ρωσία και τη Γερμανία. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης και συγγραφέας και η μητέρα του δασκάλα.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ως άγνωστος τραγουδιστής στο «Calypso Heat Wave», του Φρεντ Σίαρς, ενώ σύντομα ακολούθησε και το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ.

Άλαν Άρκιν: Η σπουδαία καριέρα και το μακροχρόνιο φλερτ με τα Όσκαρ

Ο Άρκιν κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Ηθοποιού το 1966, για τον ρόλο του στην κωμωδία του Νόρμαν Τζιούισον, «Οι Ρώσοι έρχονται, οι Ρώσοι έρχονται».

Προτάθηκε ξανά το 1968 για την ερμηνεία του στο «Η καρδιά κυνηγά μονάχη», του Ρόμπερτ Έλις Μίλερ.

Τελικά κατέκτησε το Όσκαρ το 2006 για αυτό που περιγράφηκε τότε ως μια «ερμηνεία επιστροφής» στην καλτ εφηβική κωμωδία «Little Miss Sunshine», με πρωταγωνιστές τους Στιβ Κάρελ και Τόνι Κολέτ.

Ο Άλαν Άρκιν συγκέντρωσε πάνω από εκατό τίτλους ταινιών μεγάλου μήκους κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας καριέρας του. Οι αξιοσημείωτες συμμετοχές του στη μεγάλη οθόνη περιλαμβάνουν τα «Catch-22», «Ο ψαλιδοχέρης», «Freebie and the Bean», και «Περίμενε το σκοτάδι», όπου πρωταγωνίστησε μαζί με την Όντρεϊ Χέμπορν.

Τη διετία 2018 - 2019 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας στη δημοφιλή κωμική σειρά του Netflix, «Μέθοδος Κομίνσκι».

(Με πληροφορίες του Deadline)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.