Κοσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει τα βήματα προς τον Μεσαίωνα - Κατάργησε τις φυλετικές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια

Αντιδράσεις από τον Τζο Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ © EPA/Jim Lo Scalzo

Ανώτατο Δικαστήριο: Κατάργησε τις φυλετικές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια - Αντιδράσεις από τον Τζο Μπάιντεν

Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που ανατρέπει την πρακτική των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία δεν θα λαμβάνουν υπόψιν τη φυλετική καταγωγή των υποψηφίων. Πρόκειται για μια απόφαση που έχει ιστορική σημασία και θα επηρεάσει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο τα κολέγια δέχονται φοιτητές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές έχουν την πλειοψηφία, ψήφισε με 6-3 κατά των πρακτικών εισαγωγής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Συμφώνησε, μάλιστα, με τη συντηρητική μη κερδοσκοπική οργάνωση Students for Fair Admissions, η οποία υποστήριξε ότι οι διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια επηρεάζονται από διακρίσεις έναντι των λευκών και των Ασιατοαμερικανών αιτούντων.

Αυτή η απόφαση θα αναγκάσει τα κολέγια να αναθεωρήσουν τη μακροχρόνια διαδικασία εισαγωγής και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εκπροσώπηση τόσο των μαύρων όσο και των λατίνων φοιτητών σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Πολιτείες.

Η απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται να αντανακλά τις απόψεις ενός μεγάλου τμήματος της αμερικανικής κοινωνίας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2023, το 50% των ενηλίκων Αμερικανών δεν υποστηρίζει την ευνοϊκή μεταχείριση υποψηφίων σε πανεπιστήμια και κολέγια λόγω του χρώματος και της φυλετικής καταγωγής τους.

Στα οκτώ πανεπιστήμια της Ivy League, ο αριθμός των μη λευκών φοιτητών αυξήθηκε κατά 55% από το 2010 έως το 2021, σύμφωνα με έρευνα.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε έντονη αντίθεση προς την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο την Πέμπτη, η οποία συντάχθηκε από τον αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς, και απευθυνόμενος στα κολέγια τους ζήτησε να συνεχίζουν να προωθούν τη διαφορετικότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ