Κινηματογραφος

Σε «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου

Ηθοποιός της χρονιάς η Κέιτ Μπλάνσετ - Βραβείο ερμηνείας και στον Κόλιν Φάρελ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένωση Κριτικών Λονδίνου: Στις ταινίες «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία - Η πλήρης λίστα με τους νικητές.
Η Κέιτ Μπλάνσετ αναδείχθηκε ηθοποιός της χρονιάς από την Ένωση Κριτικών Λονδίνου για την ερμηνεία της στο «Tár» © Twitter / @tarmovie

Ένωση Κριτικών Λονδίνου: Στις ταινίες «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» τα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία - Η πλήρης λίστα με τους νικητές.

Το δράμα κλασικής μουσικής «Tár» και «Τα πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν ΜακΝτόνα κέρδισαν τις σημαντικότερες διακρίσεις στα κινηματογραφικά βραβεία της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου.

Η πρώτη ταινία, με πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μπλάνσετ ως μαέστρο Λίντια Ταρ, κέρδισε τρία βραβεία του London Film Critics’ Circle, συμπεριλαμβανόμενου εκείνου της ταινίας της χρονιάς, ενώ «Τα πνεύματα του Ινισέριν», ένα φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του 52χρονου Μάρτιν ΜακΝτόνα, ηγήθηκε της καταμέτρησης των βραβείων με πέντε, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής/ιρλανδικής ταινίας της χρονιάς.

Το «Tár», το οποίο έχει προκαλέσει πολλά σχόλια για τον αμφιλεγόμενο κεντρικό του χαρακτήρα, ήταν εκείνο που χάρισε το βραβείο της ηθοποιού της χρονιάς για την Κέιτ Μπλάνσετ,  η οποία είναι παράλληλα το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού στα βραβεία της Ακαδημίας τον Μάρτιο. Όσο για το βραβείο σκηνοθεσίας, απονεμήθηκε στον Τοντ Φιλντ, δημιουργό του «Tár».

«Τα πνεύματα του Ινισέριν», με τους Κόλιν Φάρελ και Μπρένταν Γκλίσον ως δύο πρώην φίλους στην Ιρλανδία της δεκαετίας του 1920, των οποίων η σχέση διαλύεται, πήραν τα άλλα τρία κύρια βραβεία ηθοποιού.

Ο Φάρελ για τον ηθοποιό της χρονιάς και οι Κέρι Κόντον και Μπάρι Κέογκαν στις δευτερεύουσες κατηγορίες (το τελευταίο νικώντας τον Gleeson στο έπαθλο). Παρότι έχασε το βραβείο σκηνοθεσίας, ο ΜακΝτόνα αναδείχθηκε σε σεναριογράφο της χρονιάς.

Το «Aftersun», το πολυσυζητημένο δράμα πατέρα-κόρης με πρωταγωνιστές τον Πολ Μέσκαλ και τον 11χρονο Φράνκι Κόριο, κέρδισε δύο βραβεία. Πρωτοεμφανιζόμενου Βρετανού/Ιρλανδού σκηνοθέτη για τη συγγραφέα/σκηνοθέτη Σάρλοτ Γουέλς και νέου Βρετανό/Ιρλανδού ερμηνευτή για τον Κόριο.

Το «A Quiet Girl», η ιρλανδική ταινία στην οποία συμμετέχει μια άλλη νέα ερμηνεύτρια, η Κάθριν Κλιντς, ήταν από κοινού νικητής της ξενόγλωσσης ταινίας της χρονιάς, μαζί με το κορεατικό δράμα «Decision to Leave» του Παρκ Τσαν-γουκ.

Το βραβείο Dilys Powell της Ένωσης Κριτικών για την αριστεία στον κινηματογράφο απονεμήθηκε στη Μισέλ Γιο, πρωταγωνίστρια του «Crouching Tiger Hidden Dragon» και της πρόσφατης ανεξάρτητης επιτυχίας, «Τα πάντα όλα».

Η πλήρης λίστα βραβείων της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου

Ταινία της χρονιάς: «Tár»

Ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς: Decision to Leave/The Quiet Girl (ισοβαθμία)

Ντοκιμαντέρ της χρονιάς: All the Beauty and the Bloodshed

Βρετανική/Ιρλανδική ταινία της χρονιάς: «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Σκηνοθέτης της χρονιάς: Τοντ Φιλντ, «Tár»

Σεναριογράφος της χρονιάς: Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Ηθοποιός της χρονιάς: Κέιτ Μπλάνσετ, «Tár»

Ηθοποιός της χρονιάς: Κόλιν Φάρελ, «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Β' ηθοποιός της χρονιάς: Κέρι Κόντον, «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Β' ηθοποιός της χρονιάς: Μπάρι Κέογκαν, «Τα πνεύματα του Ινισέριν»

Βρετανίδα/Ιρλανδή ηθοποιός της χρονιάς για το σύνολο του έργου της: Φλόρενς Πιου, «Don't Worry Darling», «Puss in Boots: The Last Wish», «The Wonder»

Βρετανός/Ιρλανδός ηθοποιός της χρονιάς για το σύνολο του έργου του: Μπιλ Νάι, «Living»

Πρωτοποριακή Βρετανίδα/Ιρλανδή σκηνοθέτις: Σάρλοτ Γουέλς, «Aftersun»

Νεαρός Βρετανός/Ιρλανδός ερμηνευτής: Φράνκι Κόριο, «Aftersun»

Βρετανική/Ιρλανδική ταινία μικρού μήκους της χρονιάς: «A Fox in the Night»

Βραβείο τεχνικού επιτεύγματος: Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, «Πινόκιο»

Βραβείο Dilys Powell για την αριστεία στον κινηματογράφο: Μισέλ Γιο

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ