Κινηματογραφος

Bafta 2023: To «All Quiet On The Western Front» οδηγεί την κούρσα με 14 υποψηφιότητες

Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποκάλυψε τις υποψήφιες ταινίες - Τα φαβορί και οι ηχηρές απουσίες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bafta 2023: Αυτές είναι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου - «Σαρώνει» το All Quiet On The Western Front.
14 βραβεία Bafta διεκδικεί το αντιπολεμικό έπος All Quiet On The Western Front © Netflix

Bafta 2023: Αυτές είναι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου - Σαρώνει το «All Quiet On The Western Front»

Το «All Quiet On The Western Front» του Netflix οδηγεί την κούρσα των φετινών βραβείων Bafta, με 14 υποψηφιότητες.

Το έπος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές αξιολογήσεις από τους κριτικούς κινηματογράφου, βασίζεται στη νέα μεταφορά του μυθιστορήματος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ από το 1928 στην οθόνη.

Με αυτό τον αριθμό υποψηφιοτήτων, το «All Quiet On The Western Front» καθίσταται η πρώτη ταινία που διεκδικεί 14 ή περισσότερα Bafta μετά το «The King's Speech», το 2011.

Στις υπόλοιπες ταινίες που διεκδικούν διακρίσεις, το «The Banshees of Inisherin» και το «Everything Everywhere All At Once» έχουν από 10 υποψηφιότητες το καθένα, με το «Elvis» να ακολουθεί από κοντά με 9.

Bafta 2023: Οι κορυφαίες υποψηφιότητες

14 - Όλα ήσυχα στο δυτικό μέτωπο

10 - Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin

9 - Elvis

5 - Tár

4 - Aftersun, The Batman, Top Gun: Maverick, The Whale and Good Luck to You, Leo Grande

Oι 14 υποψηφιότητες του «All Quiet On The Western Front» σημαίνει ότι ισοβαθμεί με το «Crouching Tiger Hidden Dragon» του 2001, ως την ξενόγλωσση ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Bafta.

Στην κατηγορία καλύτερης ερμηνείας, φέτος περιλαμβάνονται οι Κέιτ Μπλάνσετ, Έμα Τόμσον, Κόλιν Φάρελ, Μισέλ Γιο, Έντι Ρεντμέιν και Βαϊόλα Ντέιβις.

Αρκετές επιτυχίες του box office έχουν επίσης συμπεριληφθεί στη φετινή βραχεία λίστα, συμπεριλαμβανομένων των «Top Gun: Maverick» και «Avatar: The Way of Water».

Ωστόσο, όλες οι υποψηφιότητες των δύο ταινιών αφορούν τεχνικά βραβεία. Συνολικά, υπάρχουν 45 υποψήφιες ταινίες φέτος σε όλες τις κατηγορίες.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες αξιοσημείωτες απουσίες – όπως η ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν και ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ωστόσο, ορισμένες παραλείψεις πιστεύεται ότι οφείλονται, τουλάχιστον εν μέρει, στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί η Βρετανική Ακαδημία για τον προσδιορισμό των υποψηφίων.

Η απονομή των Bafta Film Awards 2023 θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου, στο Royal Festival Hall του Southbank Centre στο Λονδίνο. Η τελετή, με οικοδεσπότη τον Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, θα μεταδοθεί στο BBC One.

All Quiet on the Western Front | Official Trailer | Netflix

All Quiet On The Western Front: Το τρίτο ριμέικ του αντιπολεμικού έπους διεκδικεί 14 Bafta

Το «All Quiet On The Western Front» είναι μια βάναυσα βίαιη αλλά ευρέως εγκωμιασμένη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος. Είχε προηγουμένως προσαρμοστεί για την οθόνη το 1930 και το 1979.

Οι κριτικοί επαίνεσαν αφειδώς την πιο πρόσφατη έκδοση, την οποία σκηνοθετεί ο Έντουαρντ Μπέργκερ και πρωταγωνιστεί ο Αυστριακός ηθοποιός Φέλιξ Κάμερερ.

Η ταινία εξετάζει τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη γερμανική σκοπιά, μέσα από τα μάτια ενός ιδεαλιστή νεαρού στρατιώτη που ονομάζεται Paul Bäumer, που έρχεται αντιμέτωπος με τις ολοένα και πιο βάρβαρες πραγματικότητες του πολέμου.

Η τελευταία μη αγγλόφωνη ταινία που κέρδισε το Bafta καλύτερης ταινίας ήταν το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν, το 2019.

Στην κορυφαία κατηγορία Bafta, εκείνη της καλύτερης ταινίας, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη βιογραφική ταινία του Μπαζ Λούρμαν για τον Έλβις Πρίσλεϋ και το ψυχολογικό δράμα «Tár» του Τοντ Φιλντ.

Οι άλλες υποψηφιότητες περιλαμβάνουν την κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «The Banshees of Inisherin», η οποία είναι για δύο τσακωμένους φίλους στην Ιρλανδία της δεκαετίας του 1920. Η ταινία πήγε καλά στις πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες.

THE BANSHEES OF INISHERIN | Official Trailer | Searchlight Pictures

Η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Everything Everywhere All At Once», η οποία ακολουθεί μια γυναίκα που πηδά στο πολυσύμπαν εξερευνώντας διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της, είναι επίσης υποψήφια.

Bafta 2023: Ποιοι διεκδικούν βραβείο ερμηνείας

Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι υποψήφια για την ερμηνεία της στο «Tár» – στην οποία υποδύεται μια διάσημη μαέστρο ορχήστρας, της οποίας η καριέρα αρχίζει να εκτροχιάζεται όταν κατηγορείται για κακοποίηση.

Η ηθοποιός ήταν στο παρελθόν υποψήφια για επτά βραβεία Bafta, κερδίζοντας τρεις φορές για τα «Blue Jasmine», «The Aviator» και «Elizabeth».

Η Μπλάνσετ, που θεωρείται ευρέως ως ένα από τα φαβορί για το Όσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στα Baftas από την αγαπημένη της Μισέλ Γιεό, για το «Everything Everywhere All At Once».

Everything Everywhere All At Once | Official Trailer HD | A24

Οι άλλες υποψήφιες είναι η Βαϊόλα Ντέιβις (για το «The Woman King»), η Ντανιέλ Ντεντγουάιλερ, («Till»), η Άνα ντε Αρμάς («Blonde») και η Έμα Τόμπσον («Good Luck to You, Leo Grande»).

Στην κατηγορία του κορυφαίου ηθοποιού, διαγωνίζονται τα τρία φαβορί των Όσκαρ - Ο Όστιν Μπάτλερ (για το Elvis), o Μπρένταν Φρέιζερ (Η Φάλαινα) και o Κόλιν Φάρελ (Οι Μπάνσι της Ινισέριν).

Οι άλλοι υποψήφιοι στην κατηγορία είναι ο Μπιλ Νάι (για το «Living»), ο Ντάριλ Μακόρμακ («Good Luck to You, Leo Grande») και ο Πολ Μέσκαλ («Aftersun»).

Δύο ηθοποιοί που θεωρούνται ευρέως ως «κλειδί για Όσκαρ» στις υποστηρικτικές κατηγορίες λαμβάνουν υποψηφιότητες για Bafta – η Άντζελα Μπάσετ (για το «Wakanda Forever») και ο Κε Χουί Κουάν («Everything Everywhere All At Once»).

Σε όλες τις κατηγορίες ηθοποιών, το 40% των υποψηφιοτήτων φέτος είναι άτομα που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες – 10 από τις 24 διαθέσιμες υποψηφιότητες.

TÁR - Official Trailer [HD] - In Select Theaters October 7

Bafta 2023: Οι ηχηρές απουσίες από τις υποψηφιότητες

Υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες απουσίες στη φετινή λίστα Bafta – οι γίγαντες του Χόλιγουντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ («The Fabelmans») και Τζέιμς Κάμερον («Avatar: The Way of Water») δεν ήταν καν στη μακρά λίστα για την καλύτερη σκηνοθεσία.

Ωστόσο, τέτοιες απουσίες πιστεύεται ότι οφείλονται εν μέρει στις σχετικά νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί η Bafta για την κατάρτιση υποψηφιοτήτων. Από την τελετή του 2021, οι κριτικές επιτροπές έχουν στρατολογηθεί για να καθορίσουν έναν ορισμένο αριθμό υποψηφίων στις περισσότερες κατηγορίες, ως μέρος μιας προσπάθειας για τη διασφάλιση της διαφορετικότητας.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ