Κινηματογραφος

Οι καλύτερες ταινίες του 2022 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Η αναλυτική λίστα με τα φιλμ που επέλεξαν τα μέλη της ιστορικής ένωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2022, μετά από ψηφοφορία - Τα φιλμ που διακρίθηκαν από τον διεθνή και ελληνικό χώρο.
Στην κορυφή της λίστας των καλύτερων ταινιών της χρονιάς από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βρέθηκε μια ταινία από την Ιαπωνία, το «Drive My Car» © Π.Ε.Κ.Κ.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2022, μετά από ψηφοφορία - Τα φιλμ που διακρίθηκαν από τον διεθνή και ελληνικό χώρο

Ολοκληρώθηκε η ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και αναδείχθηκαν οι καλύτερες ταινίες για το 2022, με βάση την προβολή τους στο εμπορικό κύκλωμα των αιθουσών.

Κάθε μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. ψήφισε την καλύτερη δεκάδα (μάξιμουμ) ξένων και την καλύτερη τριάδα, (επίσης μάξιμουμ) ελληνικών ταινιών.

Όπως το 2018 με τους «Κλέφτες καταστημάτων», έτσι και φέτος ξεχώρισε μια ταινία από την Ιαπωνία, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις επόμενες.

Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ταινία του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι «Drive my car», η οποία μεταξύ άλλων απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς και το B.A.F.T.A. καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, αλλά και τα βραβεία σεναρίου, F.I.PRES.CI. και Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες.

DRIVE MY CAR - Trailer

Από τις ελληνικές παραγωγές, επίσης ξεκάθαρα ξεχώρισαν τα «Μαγνητικά πεδία» του Γιώργου Γούση, ταινία που έχει διακριθεί και στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ έχει ήδη βραβευθεί τόσο από την Π.Ε.Κ.Κ. όσο και από την F.I.PRES.CI. στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι ψήφοι αναλυτικά των μελών της Π.Ε.Κ.Κ. έχουν αναρτηθεί στην πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ένωσης, όπου θα βρείτε και πολύ αναλυτικά στατιστικά στοιχεία. Σημαντικό είναι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία, το οποίο άγγιξε το 80%.

Ψηφοφορία μελών Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για τις καλύτερες ξένες και ελληνικές ταινίες...

Posted by ΠΕΚΚ - Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου on Thursday, January 12, 2023

Πέρα από την αναλυτική ανάρτηση των αποτελεσμάτων στην ιστοσελίδα, όσα αφορούν στην ψηφοφορία θα συμπεριληφθούν και στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος», η οποία θα κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκεί θα περιέχονται ακόμα κριτικές για το σύνολο των ταινιών που προβλήθηκαν την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, αλλά και εκτενείς αναφορές στα ελληνικά και στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 2022, τα οποία παρακολούθησαν τα μέλη μας.

Δε θα λείψει αναδρομή στις δράσεις της Π.Ε.Κ.Κ., παρουσίαση όσων βιβλίων για την Έβδομη Τέχνη κυκλοφόρησαν, αλλά και καθιερωμένες στήλες, όπως το box office για τα εισιτήρια εν Ελλάδι και το Εις μνήμην, μια ανασκόπηση των απωλειών που σημάδεψαν τον χώρο.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2022, μετά από ψηφοφορία - Τα φιλμ που διακρίθηκαν από τον διεθνή και ελληνικό χώρο.
H κομεντί του Πολ Τόμας Άντερσον «Πίτσα γλυκόριζα» βρέθηκε στη δεύτερη θέση των καλύτερων ταινιών της χρονιάς από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου © Π.Ε.Κ.Κ.

Λόγω ισοψηφιών προέκυψε μια ενδεκάδα ξένων και μια τετράδα ελληνικών ταινιών. Συγκεκριμένα:

Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Οι 11 καλύτερες ξένες ταινίες του 2022

1) Drive my car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι

2) Πίτσα γλυκόριζα του Πολ Τόμας Άντερσον

3) Απόφαση φυγής του Παρκ Τσαν-γουκ

4) Το τρίγωνο της θλίψης του Ρούμπεν Έστλουντ

5) The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ

6) Το γεγονός της Οντρέ Ντιγουάν

7) Ένας ήρωας του Ασγκάρ Φαραντί

8) Τα πάντα όλα των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ

9) Ο άγνωστος του Τόμας Μ. Ράιτ

10) Βαγόνι αριθμός 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν

11) Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο του Γιοακίμ Τρίερ

Μαγνητικά Πεδία (Magnetic Fields) Trailer | ΕΝ Subs | Cinobo

Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Οι 4 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2022

1) Μαγνητικά πεδία του Γιώργου Γούση

2) Αγέλη προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου

3) Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού

4) Σελήνη 66 ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ