Κινηματογραφος

63o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Πάμε σαν άλλοτε

Με διάθεση που θυμίζει τα παλιά και καλά φεστιβάλ αλλά και υψηλούς προσκεκλημένους σαν τους Φατίχ Ακίν και Σαρλότ Γκενσμπούργκ.

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 847
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ληστεία του Ρήνου» του Φατίχ Ακίν
«Ληστεία του Ρήνου» του Φατίχ Ακίν © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 63o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Οι ταινίες που θα δούμε από 3 ως 13 Νοέμβρη και οι προσκεκλημένοι.

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί επισκέπτες» (Passagers de la Nuit/ The Passengers of the Night), ένα τρυφερό δράμα του Μίκαελ Χερς στο οποίο συμπρωταγωνιστεί η Εμανουέλ Μπεάρ, που έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ έχει προβληθεί μεταξύ άλλων στα Φεστιβάλ Μελβούρνης, Ταϊπέι, Ιερουσαλήμ, Κάρλοβι Βάρι και Λονδίνου. Η ιστορία του φιλμ ξεκινά τη βραδιά των εκλογών, τον Μάιο του 1981, όπου οι εορτασμοί κρατούν ξύπνιο το Παρίσι καθώς ένας αέρας αλλαγής και ελπίδας απλώνεται σε όλα τα βουλεβάρτα της Πόλης του Φωτός. Αλλά για την Ελιζαμπέτ τα πράγματα δεν πάνε καλά: ο γάμος της μόλις έχει τελειώσει και πρέπει να βρει μια δουλειά για να στηρίξει τον εαυτό της και τα δύο της παιδιά. Βρίσκει μια θέση στην αγαπημένη της βραδινή ραδιοφωνική εκπομπή όπου συναντά μια μοναχική κοπέλα, την οποία καλεί να μείνει στο σπίτι της. Αν και κάποια στιγμή εκείνη εξαφανίζεται, το ελεύθερο πνεύμα της ασκεί βαθιά επίδραση στην οικογένεια καθώς η Ελιζαμπέτ και τα παιδιά της αποκτούν αυτοπεποίθηση κι αρχίζουν να παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους. Η ταινία θα προβληθεί στο Ολύμπιον στις 11 Νοεμβρίου στις 20.00.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ (LES PASSAGERS DE LA NUIT PASSENGERS OF THE NIGHT) Trailer Ελληνικοί Υπότιτλοι

Ο δεύτερος διάσημος καλεσμένος είναι σχεδόν πολιτογραφημένος Σαλονικιός. Ο τουρκογερμανός Φατίχ Ακίν δεν έρχεται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ αφού έχουν γράψει ιστορία οι επισκέψεις του στην πόλη με αφορμή κάποια ταινία του. Ειδικά το 2009 που παρουσίασε το «Soul kitchen», το είχε κάνει… κόλαση σε ένα ανεπίσημο δείπνο που είχε δοθεί σε παραδοσιακό μαγαζί της Θεσσαλονίκης, με ξέφρενο γλέντι, πολύ χορό και πιοτό, φέρνοντας γνωστούς και μη ανθρώπους του σινεμά στα όρια τους. Φέτος ο Ακίν έρχεται με τη νέα του ταινία «Ληστεία του Ρήνου» που αποτελεί βιογραφία του διάσημου στη Γερμανία ράπερ Xatar.

Sami Blood
Sami Blood © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Αnd love has vanished
Αnd love has vanished © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Μigrations
Μigrations © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
The Fabelmans
The Fabelmans © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Από τα υπόλοιπα φιλμ της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει φυσικά το απρόσμενο για το image του φεστιβάλ χολιγουντιανό χρώμα της πρεμιέρας: η νέα ταινία του Σπίλμπεργκ «The Fabelmans» κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο (προπομπός για τα όσκαρ το συγκεκριμένο βραβείο) κι είναι μια τρυφερή αυτοβιογραφική ταινία για τη μαγική δύναμη του σινεμά. Στην τελετή λήξης θα δούμε μια πειραγμένη αλλά αρκετά ρεαλιστική εκδοχή της ιστορίας της αυτοκράτειρας της Αυστρίας Σίσσυ στον «Κορσέ» της Μαρί Κρόιτσερ, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, έχοντας ως δυνατότερο όπλο την απαράμιλλη ερμηνεία της Βίκι Κριπς («Αόρατη κλωστή»).

Corsage - Official Trailer | HD | IFC Films
Ngati
Ngati © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ηeart of time
Ηeart of time © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Φάλαινα
Φάλαινα © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
«Τόρι και Λοκίτα»
Τόρι και Λοκίτα © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ακόμη, στα επίσημα προγράμματα διακρίνουμε την τελευταία δημιουργία των βέλγων Νταρντέν «Τόρι και Λοκίτα» που καταγράφει την ιστορία δύο βασανισμένων παιδιών από την Αφρική τα οποία η δυτική κοινωνία αντιμετωπίζει με τρομερή ψυχρότητα, τις «Νυχτερινές συνομιλίες» του Στιβ Μπουσέμι με την Τέσα Τόμσον να υποδύεται μια εθελόντρια γραμμής βοήθειας που γίνεται δέκτης των συναισθημάτων μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, τη συγκλονιστική μεταμόρφωση του Μπρένταν Φρέιζερ στη «Φάλαινα» του Ντάρεν Αρονόφσκι, την τελευταία ταινία του ιδιοσυγκρασιακού Άλμπερτ Σέρα «Ειρηνοποίηση» που αφηγείται με το δικό του εκκεντρικό στιλ την ιστορία των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, τα «Οκτώ βουνά» των Φέλιξ βαν Γκρόνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμίς, που καταπιάνονται με μια ιστορία συγκινητικής ενηλικίωσης αλλά και το χρονικό μιας δυνατής φιλίας δύο αγοριών κ.ά.

Oκτώ βουνά
Oκτώ βουνά © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Geronima
Geronima © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Πίσω από τις θημωνιές
Πίσω από τις θημωνιές © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Μαρία Δούζα
Μαρία Δούζα © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Στο ελληνικό πρόγραμμα συναντάμε 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ταινίες. Σε πρώτη προβολή θα δούμε δεκαπέντε ταινίες, ενώ έξι από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Ησυχία 6-9» του Χρήστου Πασσαλή και «Άκουσέ με» της Μαρίας Ντούζα. Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors παίρνουν μέρος το «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου και το «Black Stone» του Σπύρου Ιακωβίδη, ενώ οι δύο ελληνικές ταινίες που συναντούμε και στο διαγωνιστικό τμήμα «Film Forward» είναι το «Με αξιοπρέπεια» του Δημήτρη Κατσιμίρη και τα «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Ησυχία 6-9
Ησυχία 6-9 © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Bastards
Bastards © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Βlackbird
Βlackbird © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Βirdwatchers
Βirdwatchers © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ διοργανώνει, επίσης, spotlight σε δύο σπουδαίες ελληνίδες δημιουργούς: τη Μαρία Πλυτά, την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του ελληνικού σινεμά που πριν γίνει γνωστή για τον εμπορικό «Λουστράκο» της, είχε φτιάξει στα 50s μερικές δυνατές καλλιτεχνικές αλλά και επίκαιρες σήμερα ταινίες, που σχολιάζουν τη θέση της γυναίκας στη συντηρητική και πατριαρχική ελληνική κοινωνία, και τη Μαρία Γαβαλά στην οποία θα απονεμηθεί ο Χρυσός Αλέξανδρος για τη συμβολή της στον ελληνικό κινηματογράφο. 

Μαρία Πλύτα
Μαρία Πλύτα © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Μαρία Γαβαλά
Μαρία Γαβαλά © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Θέμις Μπαζάκα
Θέμις Μπαζάκα © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί και στην εταιρεία παραγωγής Finos Film για τα 80 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυσή της, ενώ ειδικό αφιέρωμα υπάρχει και στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του. Εκτός της ειδικής προβολής της θρυλικής «Αναπαράστασης» διοργανώνεται και εικαστική έκθεση στις Αποθήκες στο Λιμάνι με την παρουσίαση 11 έργων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από το αριστουργηματικό φιλμ του 1970.

Αναπαράσταση
«Αναπαράσταση» του Θοδωρή Αγγελόπουλου © Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Info: Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online. Συνολικά θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ