Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Emily

Η αφιέρωση της Φράνσις Ο’ Κονορ στην Έμιλι Μπροντέ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 847
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κριτική ταινίας: Emily

Κριτική για την ταινία «Emily», σε σκηνοθεσία Φράνσις Ο’ Κόνορ, με πρωταγωνιστές τους Εμα Μακί, Φιον Γουάιτχεντ, Ολιβερ Τζάκσον-Κόεν

Η τρομερή φαντασία της Έμιλι Μπροντέ δυσκολεύεται να εκφραστεί κατάλληλα στο αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον που διαφεντεύει ο αυταρχικός πάστορας πατέρας. Η μόνη διέξοδος για την Έμιλι βρίσκεται στη σχέση με τα αδέλφια της και στο ατελείωτο διάβασμα. 

Το ταξίδι μεταμόρφωσης μιας απλής κοπελίτσας σε εμβληματική επαναστάτρια. Η συναρπαστική απεικόνιση μιας αχαλίνωτης φαντασίας (τρομερή η σκηνή με το παιχνίδι της μάσκας). Το αναζωογονητικό ταξίδι της γυναικείας αφύπνισης. Αλλά πάνω από όλα η συγκινητική ιστορία μιας συγγραφέως που βρισκόταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της. Η έμπειρη σε κλασικούς ρόλους και έργα εποχής («Μαντάμ Μποβαρί», «Μάνσφιλντ Παρκ») Φράνις Μακ Κόνορ υπογράφει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με μια μεστή, ενίοτε σκοτεινή και πειραγμένη βιογραφία, που αποφεύγει τους ακαδημαϊκούς σκοπέλους και ενισχύσει τα δυνατά σημεία της χάρη στην απρόσμενη επίδοση της Μακί («Sex education») η οποία αποδεικνύει ότι είναι ηθοποιός με ευρεία γκάμα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ