Κινηματογραφος

Elvis: Χρειαζόμασταν ένα ακόμα biopic για τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ;

Απαντούν οι κριτικοί και ο Τομ Χανκς

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τομ Χανκς στον ρόλο του συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ στην ταινία «Έλβις»
Ο Τομ Χανκς στον ρόλο του συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ στην ταινία «Έλβις» © WARNER BROS.

Έλβις: Η νέα ταινία για τη ζωή και την καριέρα του Έλβις Πρίσλεϊ, οι κριτικές που απέσπασε και ο ρόλος του Τομ Χανκς.

To καινούργιο biopic «Έλβις» του Baz Luhrmann προβάλλεται σε λίγες μέρες σε ολόκληρο τον κόσμο: η πρεμιέρα του έγινε στις Κάννες στις 25 Μαΐου, όπου καταχειροκροτήθηκε. Από τις previews φαίνεται ότι αποσπά γενικά θετικές κριτικές: ιδιαίτερα η ερμηνεία του Austin Butler έχει ήδη σχολιαστεί εγκωμιαστικά και ίσως ο νεαρός Καλιφορνέζος να είναι υποψήφιος για Όσκαρ. Η ταινία εξιστορεί τη ζωή και την καριέρα του Έλβις Πρίσλεϊ από τα πρώτα του χρόνια στο Τούπελο του Μισισίπι μέχρι να γίνει αστέρι του ροκ εντ ρολ και του κινηματογράφου, καθώς και την περίπλοκη σχέση του με τον μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ τον οποίο υποδύεται ο Τομ Χανκς. Tα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 28 Ιανουαρίου 2020, στην Αυστραλία, την πατρίδα του σκηνοθέτη, αλλά σταμάτησαν για λίγο καιρό όταν ο Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Η Αμερικανίδα ράπερ Doja Cat έγραψε ένα πρωτότυπο κομμάτι, το «Vegas», που ενσωματώνει στοιχεία από μεγάλες επιτυχίες του Πρίσλεϊ, όπως η διασκευή του «Hound Dog» της Big Mama Thornton. Το «Vegas» κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 6 Μαΐου 2022, πριν από το συνοδευτικό άλμπουμ soundtrack της ταινίας, το οποίο περιλαμβάνει διασκευές υλικού του Πρίσλεϊ από διάσημους καλλιτέχνες όπως το ιταλικό συγκρότημα Måneskin, η Kacey Musgraves, η Stevie Nicks, ο Jack White, ο Diplo, ο Swae Lee, ο Eminem και ο CeeLo Green.

Elvis |  Official Trailer

Η ταινία χαρακτηρίστηκε ως «έπος για τζουκ μποξ» με τη συνηθισμένη υψηλή ενέργεια των έργων του Luhrmann, καθώς και ως «ιλιγγιώδες και πυρετικό μουσικό παραλήρημα». Υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις για το πώς ο Luhrmann και ο Χανκς προσέγγισαν τον χαρακτήρα του συνταγματάρχη Πάρκερ: πολλοί κριτικοί έγραψαν ότι μερικά «ψηφιακά» κιλά, μια ψεύτικη μύτη και η έντονη προφορά του Νότου δεν στοιχειοθετούν έναν αληθινό χαρακτήρα. Η κόρη του Έλβις πάντως, Lisa Marie Presley, η πρώην σύζυγός του, Priscilla Presley, και η εγγονή του, η Riley Keough, εξήραν την ταινία, ιδιαίτερα την ερμηνεία του Butler και τη σκηνοθεσία του Luhrmann, ενώ η Priscilla Presley επιβεβαίωσε ότι η ταινία ζωγραφίζει πιστά τον Πάρκερ.

Η σχέση του Έλβις με τον Πάρκερ ήταν καθοριστική για την καριέρα και τη ζωή του τραγουδιστή: ο συνταγματάρχης είχε αναλάβει χρέη μάνατζερ και γενικού συμβούλου από το 1955, ενσαρκώνοντας τις αμερικανικές αξίες ή την έλλειψή τους − επρόκειτο για σκοτεινό άτομο που είχε μεταναστεύσει παράνομα από την Ολλανδία στις ΗΠΑ, είχε εργαστεί σε τσίρκο και είχε θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Λουιζιάνα. (Αλλά δεν είχε εκλεγεί). Δεν ήταν καν «συνταγματάρχης»: τον είχε ανακηρύξει συνταγματάρχη η Πολιτειακή Πολιτοφυλακή της Λουιζιάνα. Ο Πάρκερ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη φήμη και τον πλούτο του Έλβις, διατηρώντας τη διαχείριση της κληρονομιάς του μέχρι τον θάνατό του στο Λας Βέγκας το 1997. Ο 66χρονος σήμερα Χανκς δέχτηκε να παίξει έναν όχι και τόσο συμπαθητικό ρόλο ο οποίος ωστόσο αποκαλύπτει, όπως λέει ο ίδιος ο Αμερικανός ηθοποιός, όλες τις πληγές στις ΗΠΑ: τον ρατσισμό, τον κομφορμισμό, την αδυσώπητη βιομηχανία του θεάματος και της ποπ κουλτούρας. O Luhrmann τα παρουσιάζει όλα αυτά σαν μια όπερα με τρεις πράξεις, οριακά κιτς, που, όπως προσθέτει ο Τομ Χανκς σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, δεν περίμενε πως θα είναι του γούστου του. «Είμαι ο άνθρωπος που συγκινείται με ταινίες όπως το "Julie (en 12 chapitres)" του Joachim Trier και σειρές όπως το "Τσερνόμπιλ" του Craig Mazin» λέει. «Αλλά ο Buz Luhrmann ανέδειξε, με το απαράμιλλο στιλ του, όλες τις διαστάσεις των χαρακτήρων: ακόμα και του Πάρκερ που ίσως υπήρξε πιο σύνθετο άτομο απ’ όσο νομίζαμε».

Η αφίσα της ταινίας «Έλβις»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ