- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η «Ζαμπέτα» υποψήφια στα βραβεία Ίρις - Η ιστορία μιας γιαγιάς μέσα από τα μάτια των εγγονών της
Η ταινία θα προβληθεί μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες στην κατηγορία της στον κινηματογράφο Δαναός
Ζαμπέτα: Το ντοκιμαντέρ της Σοφίας και της Ελισάβετ Σφυρή υποψήφιο στα Βραβεία Ίρις - Το Σάββατο 21 Μαΐου θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναός.
Μετά το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους, και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, η «Ζαμπέτα» επιστρέφει ως υποψήφια στα φετινά Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η Ζαμπέτα παλεύει να πάρει διαζύγιο σε μια πουριτανική Ελλάδα του '60. Κοντράρεται με τη μοίρα της, τα βάζει με τα στερεότυπα, τη θρησκεία και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας, καταφέρνοντας όχι μόνο να βγει αλώβητη αλλά και να συναντήσει την ευτυχία. Μάχεται για τον εαυτό της, δρα χωρίς καμία άλλη αίσθηση σκοπού πέρα από το να μην παραιτηθεί. Η Ζαμπέτα, και ίσως αυτό να συγκινεί τους θεατές, χωρίς να το επιδιώξει, ανακηρύσσεται κάτι σαν role model για όλες τις νέες γυναίκες του σήμερα. Σίγουρα όμως ήταν και πολλές που τη θαύμαζαν βουβά εκείνες τις εποχές που οι γυναίκες έπρεπε να υποταχθούν στη μοίρα τους.
Το ντοκιμαντέρ της Σοφίας και της Ελισάβετ Σφυρή ακολουθεί τη γιαγιά τους, Ζαμπέτα, στην καθημερινή της ζωή. Οι δύο εγγονές της, σε 13 μόλις λεπτά καταφέρνουν να αποτυπώσουν με ρεαλισμό και ευαισθησία την διαδρομή μιας δυναμικής γυναίκας στην Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα αλλά και την καθημερινή συνύπαρξη με ένα πρόσωπο οικείο όσο και άγνωστο. Ένα πρόσωπο που γνωρίζουν μια ζωή, αλλά νιώθουν ότι έχουν ακόμη τόσα πολλά να μάθουν για την ιστορία του. Οι δύο νεαρές σκηνοθέτριες την παρατηρούν, συνομιλούν μαζί της και μας συστήνουν το πολύχρωμο σύμπαν της, γεμάτο αγάπη, δυναμισμό, αλλά και καθημερινές απορίες, όπως: πόσα πόδια έχει ο αστερίας; Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια εξερεύνηση στερεοτύπων και αποξένωσης και είναι ένα μικρό προσωπικό αρχείο ιστορίας πατριαρχίας, σεξισμού, παιδείας, σύγκρουσης και θρησκείας στην Ελλάδα και το πώς αυτά μας ορίζουν ακόμα και σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και την προμήθεια εισιτηρίων εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.