Κινηματογραφος

Battle of the Sexes: Η αναμέτρηση που άλλαξε το τένις

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Ναόμι Οσάκα θύμισαν λίγο τα γεγονότα του 1973

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έμα Στόουν και ο Στιβ Καρέλ πρωταγωνιστούν στην ταινία «Battle of the Sexes»
© IMDb

Battle of the Sexes: Η ταινία του 2017 καταγράφει τον ιστορικό αγώνα ανάμεσα στους Μπόμπι Ριγκς και Μπίλι Τζιν Κινγκ, που άλλαξε το άθλημα του τένις.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς καταφέρνει συχνά πυκνά να τραβάει τα βλέμματα με τις δηλώσεις του. Αυτό μπορεί να αφορά διάφορα ζητήματα, όμως αυτή τη φορά ο σάλος προκλήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Miami Open. Ο Έλληνας τενίστας εξέφρασε την άποψή του σχετικά με το γυναικείο τένις και υποστήριξε ότι οι τενίστριες θα έπρεπε να παίζουν «best of 5» όπως και οι άνδρες. Φυσικά αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από διάφορες διάσημες αθλήτριες του σπορ και έψεξαν τον Έλληνα τενίστα για τα λεγόμενά του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσαν οι Ναόμι Οσάκα και Καρολίνα Πλίσκοβα. Είχε μεσολαβήσει αρκετός καιρός για μία κόντρα ανάμεσα στα δύο φύλα σε ό,τι έχει να κάνει με το τένις και το πως παίζεται. Στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά και μάλιστα οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν μείνει μονάχα στα λόγια. Μία από τις πιο διάσημες και παρόμοιες ιστορίες είναι ο αγώνας ανάμεσα στον Μπόμπι Ριγκς και τη Μπίλι Τζιν Κινγκ το 1973. Η αναμέτρηση ορόσημο για το τένις παρουσιάστηκε αρκετά πιστά στην ταινία του 2017 "Battle of the Sexes" των Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Φάρις. Μέχρι και σήμερα παράμενει ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν εντελώς τον τρόπο που παρακολουθείται η αντισφαίριση.

BATTLE OF THE SEXES Trailer (2017)

«Δεν θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις με αυτό που θα πω, ωστόσο πρέπει να τονίσω ότι υπάρχει ισότητα στα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών -αλλά στις γυναίκες γίνονται ματς των 3 σετ και στους άνδρες των 5. Επιστημονική έρευνα αναφέρει πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια σε θέμα αντοχής. Δεν ξέρω. Ισως θα μπορούσαν να παίζουν πέντε σετ κι αυτές. Για τα γκραν σλαμ τουλάχιστον. Από την άλλη βέβαια, με 3 σετ στους άνδρες ίσως βλέπαμε μεγαλύτερη γκάμα νικητών στα Slams. Πιστεύω ότι οι τίτλοι θα ήταν εντελώς διαφορετικοί στους άνδρες αν είχαμε νικητή σε σύνολο τριών σετ» ανέφερε στην πλήρη δήλωσή του ο Στέφανος Τσιτσιπάς και στη συνέχεια πήρε την οργισμένη απάντηση της Οσάκα. «Θέλει να παίξει εννιά σετ; Αν θέλει εκείνος να αυξήσει τα δικά μου σετ, τότε θα αυξήσω και εγώ τα δικά του» απάντησε χαμογελώντας και με δόση ειρωνίας η 24χρονη τενίστρια. Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό η συζήτηση με τον αθλητισμό και τα δύο φύλα έχει ανάψει με την κολυμβήτρια Λία Τόμας, η οποία αποτελεί και την πρώτη τρανς αθλήτρια που κερδίζει πρωτάθλημα NCAA πρώτης κατηγορίας. 

Τα τελευταία αυτά γεγονότα μας μεταφέρουν στο παρελθόν. Το μακρινό σε εμάς 1973 δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2022. Η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό πλαίσιο δεν ήταν η ίδια και οι αγώνες ήταν συνεχείς για να ανατραπεί η πεποίθηση, πως η θέση της ήταν στην κουζίνα ή το σπίτι. Στη σύγχρονη εποχή δηλώσεις σαν του Τσιτσιπά και της Οσάκα δεν είναι τόσο συχνές, όμως στα 70's κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Το τένις στην Αμερική τις δεκαετίες ΄70 και ΄80 είχε έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Τα courts γίνονταν πεδίο μάχης και οι θεατές παθιάζονταν πολύ με αυτό. Μεγάλες προσωπικότητες του χώρου «μονομαχούσαν» μέχρις εσχάτων στα μεγάλα ραντεβού και πολλές φορές κουβαλούσαν τις κόντρες αυτές ακόμα και στο σπίτι τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα παιχνίδια ανάμεσα στον Τζοκ ΜακΕνρό και τον Μπγιόρν Μπόργκ, όμως πριν από αυτούς υπήρξαν οι Μπίλι Τζιν Κινγκ και ο Μπόμπι Ριγκς. Οι δύο τους συμφώνησαν σε έναν φιλικό αγώνα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, στον οποίο η Κινγκ επικράτησε 3 - 0 με σχετική άνεση. Ήταν μία δήλωση πως οι γυναίκες ξέρουν και μπορούν να παίξουν καλό τένις. 

Μπορεί το ματς να μην έκρινε κάποια επίσημη διοργάνωση, όμως μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής. Σύμφωνα με πολλές αναφορές 50 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το παιχνίδι από τους δέκτες τους και 33.000 βρέθηκαν στο γήπεδο του Χιούστον για να δουν από κοντά κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί μέχρι τότε. Η ταινία "Battle of the Sexes" καταφέρνει να περιγράψει το κλίμα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται με κύρια κομμάτια τα τεκταινόμενα του παιχνιδιού πριν και μετά. Μαζί συμπεριλαμβάνονται το χιούμορ και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Χάρις, που έχουν ξανασυνεργαστει για χάρη του "Little Miss Sunshine". Στόχος τους ήταν να αναμίξουν πολλά, σημαντικά θέματα μαζί και να δημιουργήσουν συναισθήματα σε όλους τους θεατές. Στο επίκεντρο δεν ήταν μόνο το πως ήταν η θέση της γυναίκας τότε αλλά και άλλα πράγματα, που τότε κανείς δεν μπορούσε να τα θεωρήσει δεδομένα.

Tennis Battle of the Sexes special (September 20, 1973)

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ περνούσε κρίση στον γάμο της και τα ταμπλόιντς αποκάλυψαν στο διάστημα προετοιμασίας για τον αγώνα με τον Ριγκς, πως είναι σε σχέση με τη γραμματέα της Μάριλιν Μπάρνετ. Είναι από τις πρώτες ομοφυλοφιλικές σχέσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του αθλητικού κόσμου, καθώς η προσωπικότητα της Κινγκ ήταν πολύ μεγάλη εκείνη τη στιγμή. Ξαφνικά άρχισε να μπαίνει στο τραπέζι ανοιχτά το θέμα των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας. Η Έμμα Στόουν έχει ενσαρκώσει πολύ γνωστούς ρόλους κατά τη διάρκεια της καριέρας της και εκείνος σαν Μπίλι Τζιν Κινγκ περνάει πολλές φορές στα ψιλά. Ξόδεψε ατέλειωτες ώρες προπόνησης για να μπορεί να σταθεί στα γυρίσματα, που αφορούσαν το τένις, και αποτύπωσε με το παίξιμό της ακριβώς το τι αντιπρόσωπευε η αθλήτρια όχι μόνο για τον γυναικείο πληθυσμό αλλά και τον κόσμο των σπορ γενικότερα. Η Κινγκ τότε ήταν το νούμερο 1 της κατάταξης και μόλις είχε αναδειχθεί από το Sports Illustrated αθλήτρια της χρονιάς. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε κάτι ανάλογο. Ο Τζον ΜαεΕκνρό έχει πει για εκείνη ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη φιγούρα του γυναικείου αθλητισμού και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφίσβητηση». 

Σκηνή από την ταινία Battle of the Sexes
Η Έμμα Στόουν στον ρόλο της Μπίλι Τζιν Κινγκ. © IMDb

Από την άλλη ο Μπόμπι Ριγκς ήταν ένας ξεχασμένος πρώην τενίστας. Σε ηλικία 55 ετών, τζόγαρε συχνά, βαριόταν τις περισσότερες ώρες στο σπίτι του και αναπολούσε τις παλιές καλές εποχές, που βρισκόταν στο απώγειο της δόξας του. Είδε την ευκαιρία να ξεφύγει από αυτό στην περιοδεία της Κινγκ μαζί με διάσημες άλλες τενίστριες, που θέλησαν να κάνουν το άθλημα γνωστό στο ευρύ κοινό. Τότε κατάλαβε πως αυτή ήταν μία καλή στιγμή για να βγει εκ νέου στον αφρό. Ο Στιβ Καρέλ βρίσκεται στον έτερο πρωταγωνιστικό ρόλο και αποδίδει τον εκνευριστικό σε όλους χαρακτήρα του Ριγκς. Είχε απόψεις οπισθοδρομικές και δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Το τένις δεν είναι ένα σπορ για τις γυναίκες. Δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση όπως οι άνδρες». Με τον τρόπο που αποδίδεται ο ρόλος πάντως στην ταινία, ο Ριγκς δεν παρουσιάζεται ως απόλυτα κακός ή αντιπαθητικός άνθρωπος. Σε αυτό βοηθούν πολλές αναφορές στην προσωπική ζωή και την οικογένειά του. Η ίδια η Κινγκ είχε αναφέρει στο παρελθόν πως πρόκειται για ένα από τα είδωλά της. 

Σκηνή από την ταινία Battle of the Sexes με τον Στιβ Καρέλ.
Ο Στιβ Καρέλ είναι ο Μπόμπι Ριγκς στην ταινία «Battle of the Sexes». © IMDb

Η Μπίλι Τζιν Κινγκ κέρδισε εκείνο το παιχνίδι σχετικά άνετα και όπως λένε οι μυημένοι στο άθλημα με straight sets. Μπορεί τότε να μην φαινόταν τόσο καθαρά, όμως ο τρόπος που έβλεπε ο κόσμος τον αθλητισμό στις γυναίκες άλλαξε εντελώς. Για την ίδια δεν ήταν απλά ένας άγωνας. Λίγο καιρό πριν ο Μπόμπι Ριγκς είχε παίξει με την έτερη μεγάλη τενίστρια Μάργκαρετ Κόρτ και την κέρδισε 2 - 0 σετ σε μία ημέρα που έμεινε στα χρονικά ως "Mother's Day Massacre". Από τότε είδε την αναμέτρηση με τον Ριγκς ως ένα προσωπικό στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει.

Η ταινία καταφέρνει να παρουσιάζει σωστά τα περισσοτέρα ιστορικά χαρακτηριστικά με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις από  τους συντελεστές. Άλλωστε αυτά συμβαίνουν για να δοθεί στο τελικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους θεατές. Η ιστορία δεν επικεντρώνεται στο παιχνίδι αυτό καθ΄αυτό αλλά στη μεγαλύτερη εικόνα, που λαμβάνει χώρα πριν και μετά την αναμέτρηση. Στο κέντρο των γεγονότων είναι η Μπίλι Τζιν Κινγκ που παλεύει για να δείξει ότι το γυναίκειο τένις είναι εξίσου καλό με των ανδρών και αξίζει ίσας μεταχείρισης. 

Η Έμμα Στόουν στην ταινία Battle of the Sexes

Δεν γνωρίζουμε αν η ανταλλαγή δηλώσεων ανάμεσα στον Τσιτσιπά και την Οσάκα θα έχει συνέχεια στο μέλλον, όμως μετέφεραν αρκετό κόσμο σε μία άλλη εποχή. Το "Battle of the Sexes" καλύπτει τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και δίνει λεπτομέρειες για τη ζωή των ηρώων. Αρχικά όσοι έχουν ζήσει, μπορούν να θυμηθούν την περίοδο εκείνη και στους υπόλοιπους να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες, για το τι συνέβη εκείνο το απόγευμα του Σεπτέμβρη το 1973. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίστα Αλφαγιάτε: Χρειάζεται η ελαφρότητα όταν η ζωή δυσκολεύει
Κρίστα Αλφαγιάτε: Χρειάζεται η ελαφρότητα όταν η ζωή δυσκολεύει

Τι μας είπε η πρωταγωνίστρια του βραβευμένου στις Κάννες «Grand Tour», λίγο πριν έρθει στην Αθήνα ως επίσημη καλεσμένη του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.