- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
District 9: ένα δυνατό και (γιατί όχι) ρεαλιστικό sci-fi
Ποιος είπε ότι οι εξωγήινοι πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανθρωπόμορφα όντα
Τι Να Δω Σήμερα: “District 9”του Νιλ Μπλόμκαμπ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
«Για πες τι να δω σήμερα», με ρωτάει μια γνωστή, βελουδένια φωνή στο τηλέφωνο. Το New York Film Festival μόλις τέλειωσε προχθές, σκέφτομαι φωναχτά, αλλά δεν ήμαστε στη Νέα Υόρκη. Το BFI London Film Festival είναι σε εξέλιξη, αλλά δεν είμαστε στο Λονδίνο. Βροχή, συννεφιά και φθινοπωρινή μουντίλα, χωρίς κανέναν επιπλέον λόγο, σήμερα βλέπουμε ένα sci-fi φτιαγμένο για τέτοιες μέρες. Σήμερα βλέπουμε το «District 9» του Νιλ Μπλόμκαμπ.
Ποιος είπε ότι οι εξωγήινοι πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανθρωπόμορφα όντα με λεία ασημένια επιδερμίδα, τεράστια έξυπνα μάτια και δυσανάλογα μεγάλα κεφάλια πάνω σε καχεκτικά και ισχνά σώματα; Πού ακριβώς το γράφει πως οι αδιαμφισβήτητοι κάτοχοι μιας πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, εξωγήινοι, είναι πλάσματα εκ προοιμίου ανώτερα, οργανισμοί χωρίς τρωτά σημεία και προσωποποιήσεις της πιο πολιτισμένης συμπεριφοράς της φαντασίας μας;
Οι εξωγήινοι του Νιλ Μπλόμκαμπ και του Πίτερ Τζάκσον (παραγωγή), μοιάζουν με γιγαντιαίες γαρίδες, εξ’ ου και το παρατσούκλι «prawns», οι οποίες ζουν σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένες στο γκέτο με τις τρώγλες της Περιοχής 9, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στον ουρανό του οποίου σταμάτησε για αδιευκρίνιστους λόγους το διαστημόπλοιό τους, είκοσι χρόνια πριν. Είναι εκεί φυλακισμένοι, αποδέκτες ακραίων ρατσιστικών συμπεριφορών προερχόμενες από τον φόβο των γήινων προς αυτούς και σαφώς ανεπιθύμητοι από όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό. Προκρίνεται λοιπόν, ένα σχέδιο μετατόπισης των εξωγήινων στην Περιοχή 10, μια άλλη περιοχή έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, επικεφαλής του οποίου ανακηρύσσεται ο φαινομενικά αδύναμος γραφειοκράτης Βίκους (Σάρλτο Κόπλεϊ), ο οποίος με ισχυρή και πάνοπλη στρατιωτική ομάδα οργώνει το γκέτο μοιράζοντας έγγραφα εξώσεων στους εξωγήινους. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Βίκους ανακαλύπτει ένα άγνωστης τεχνολογίας αντικείμενο που θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.
Σχεδόν όλη η ταινία είναι γυρισμένη σε ύφος ντοκιμαντέρ, ή δημοσιογραφικής κάλυψης της επιχείρησης μετατόπισης του πληθυσμού των εξωγήινων, μεταφέροντας μια αίσθηση παρακολούθησης γεγονότων ως μακρινός θεατής της μάλλον ρεαλιστικότερης εκδοχής μιας φανταστικής περίπτωσης εξωγήινης επίσκεψης που έχουμε δει στο σινεμά (εξαιρέστε τις γαρίδες). O Μπλόμκαμπ δίνει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα στους εξωγήινους σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει ως κοινό. Ο εξωγήινος Κρίστοφερ Τζόνσον (Τζέισον Κόπε), δείχνει συναισθήματα και εκτός των άλλων, έχει το σχέδιο της επιστροφής των εξωγήινων.
Οι Βίκους και Τζόνσον θα βρεθούν σύμμαχοι από αντίπαλοι, μετά τις ενδιαφέρουσες στροφές της πλοκής μιας ιστορίας επιστημονικής φαντασίας, που λειτουργώντας σε παραπάνω από ένα επίπεδα, αγγίζει -χωρίς να εμβαθύνει- ευαίσθητου περιεχομένου περιοχές -φανταστικές ή όχι-, όπως ο ρατσισμός, η καταπάτηση των δικαιωμάτων, η διαφορετικότητα, ο αγώνας του να «γυρίσεις σπίτι», η απομόνωση, η ασύμμετρη φιλία, το αν οι μηχανές είναι ικανές συναισθήματος, το πως τα κατάλληλα κίνητρα πυροδοτούν τον ηρωισμό ενός φαινομενικά καθημερινού ανθρώπου και φανερώνουν πόσο μακριά είναι τα όριά του. Η παραπάνω λίστα μπορεί να συνεχίσει. Ο Μπλόμκαμπ παραδίδει μια δραματική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, την οποία λάτρεψαν οι φαν του sci-fi. Προτάθηκε για τέσσερα Όσκαρ.
Η ταινία «District 9»έχει κυκλοφορήσει στις αίθουσες από την AudioVisual. Είναι διαθέσιμη στα iTunes και Netflix.
District 9
Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Καναδάς, 2009,Έγχρωμη
Δράσης / Επιστημονικής Φαντασίας / Θρίλερ,112’
Σκηνοθεσία: Νιλ Μπλόμκαμπ
Σενάριο: Νιλ Μπλόμκαμπ, Τέρι Τάτσελ
Πρωταγωνιστούν: Σάρλτο Κόπλεϊ, Ντέιβιντ Τζέιμς, Τζέισον Κόπε, Νάταλι Μπολτ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γυρίσματα στην Ελλάδα από τη Central Athens Film Productions
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε τις σκέψεις του για την ΑΙ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.