Κινηματογραφος

Μια μικρή Ελλάδα: Η νέα ταινία του Κώστα Γάκη σε online προβολή

«Η ταινία δημιουργεί έναν "κοινό χώρο", μια γέφυρα συνάντησης και έρχεται να λειτουργήσει σαν μαγική νησίδα συνεύρεσης, ελπίδας & ανακούφισης και για το κοινό»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία του Κώστα Γάκη «Μια μικρή Ελλάδα»
Στιγμιότυπο από την ταινία του Κώστα Γάκη «Μια μικρή Ελλάδα»

Μια Μικρή Ελλάδα του Κώστα Γάκη: Η νέα ταινία του ηθοποιού, συνθέτη και σκηνοθέτη που γυρίστηκε στην πρώτη καραντίνα, προβάλλεται online από 15/5 έως 30/6

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό πολλούς κλάδους, ανάμεσά τους και αυτός του κινηματογράφου. Οι δημιουργοί ταινιών – σε Ελλάδα και εξωτερικό –  αναγκάστηκαν να αναβάλλουν ή ακόμα και να προσαρμόσουν τις παραγωγές τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ώστε να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το διαδίκτυο που εκμηδένισε τις αποστάσεις και έφερε επαγγελματίες από κάθε χώρο, πιο κοντά.

Ο βραβευμένος ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης Κώστας Γάκης
Ο βραβευμένος ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης Κώστας Γάκης

Ο βραβευμένος ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης Κώστας ΓάκηςΚατσαρίδα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», «Δέντρο του Οιδίποδα», «Ιστορία Χωρίς Όνομα» κ.α.) μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών, δίνουν μια δημιουργική απάντηση σε αυτή τη συνθήκη που βιώνουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο και όλες τις προκλήσεις που αυτή έφερε, με την ταινία «Μια μικρή Ελλάδα» που προβάλλεται online από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Η ταινία δημιουργήθηκε στην πρώτη χρονιά της καραντίνας. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό φιλμ με ιστορίες από όλο τον ελλαδικό χώρο, με έντονο το στοιχείο του ντοκιμαντέρ. Η «Μικρή Ελλάδα» είναι μια νέα φιλμική πρόταση του σκηνοθέτη η οποία ως format φέρει τον τίτλο «Ταινία-Γέφυρα».

Τι σημαίνει αυτός ο όρος; «Ταινία-Γέφυρα» σημαίνει ότι μέσα από τη διαδικασία των γυρισμάτων γεφυρώθηκαν άνθρωποι που τους χώριζαν τεράστιες αποστάσεις. «Σε συνδυασμό με την αίσθηση εγκλεισμού και απομόνωσης που βίωνε η ομάδα κατά την εποχή του γυρίσματος, η ταινία δημιουργεί πράγματι έναν “κοινό χώρο”, μια γέφυρα συνάντησης, και έρχεται τώρα να λειτουργήσει σαν μαγική νησίδα συνεύρεσης, ελπίδας και ανακούφισης και για το κοινό».

Με το ξέσπασμα αυτής της υγειονομικής κρίσης και στη χώρα και το ξεκίνημα της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος 2020), ο Κώστας Γάκης με σταθερή συνοδοιπόρο και συνδημιουργό τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, πρότεινε σε δώδεκα δημιουργικούς ηθοποιούς από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια να συμμετάσχουν σε ένα διαφορετικό διαδικτυακό εργαστήριο αφήγησης και εκδραμάτισης ιστοριών οι οποίες θα μετατρέπονταν σταδιακά σε μια «Ταινία-Γέφυρα».  

«Μια Μικρή Ελλάδα», μια «Ταινία-Γέφυρα»
«Μια Μικρή Ελλάδα», μια «Ταινία-Γέφυρα»

Κάθε μέλος της ομάδας συνέβαλε με ιστορίες, μαρτυρίες, αφηγήσεις και ποιήματα από την περιοχή της καταγωγής του και από το δικό του απόθεμα μνήμης. Οι ιστορίες που τελικά επιλέχθηκαν για να αποτελέσουν το υλικό της ταινίας μιλούν για  την κατανόηση της διαφορετικότητας μέσα στην κάθε κοινότητα, για την αξία της μνήμης καθώς και για μια τρυφερή επανοικειοποίηση της ελληνικότητας.

«Στο Δρόμο», «Μια Μικρή Ελλάδα»
«Στο Δρόμο», «Μια Μικρή Ελλάδα»

Πολύ γρήγορα, με έναν τρόπο μαγικό η απόσταση μεταξύ των μελών της ομάδας «εξαφανίστηκε», παρόλο που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Και κάπως έτσι τα δωμάτιά τους από μικρές φυλακές της πανδημίας μετατράπηκαν σε απροσδόκητες γέφυρες έκφρασης, δημιουργικότητας, ανακούφισης, συνάντησης.

Η σημαία στην αφίσα της ταινίας «Μια μικρή Ελλάδα»
Η σημαία στην αφίσα της ταινίας «Μια μικρή Ελλάδα»


InfoΜια μικρή Ελλάδα. Συντελεστές Σκηνοθεσία, σύλληψη, μουσική, αφήγηση Κώστας Γάκης, Συνεργασία στη σκηνοθεσία - Μοντάζ Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου, Επιμέλεια Μοντάζ Άρης Αγγέλου, Μετάφραση Κειμένων Αναστασία Αμπατζόγλου, Βασιλεία Τερζάκη, Υπότιτλοι Αναστασία Αμπατζόγλου, Παίζουν  Αναστασία Αμπατζόγλου, Σοφία Ανδριτσοπούλου, Χριστίνα Βεριβάκη, Σωσσάνα Βερτσώνη, Χριστίνα Βράκα, Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Φωτεινή Καπνισάκη, Πάνος Νιάγκος, Σοφία Παγώνη, Χριστίνα Πολίτου, Νατάσα Σμυρνιώτη, Βασιλεία Τερζάκη, Παραγωγή Εταιρεία Θεάτρου Άναμ(μ)α.
Εισιτήρια: 5€. Για κρατήσεις και για να δείτε την ταινία, πατήστε ΕΔΩ
Από 15/5 μέχρι 30/6

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Summer Μovies 2024: Το πάρτι μόλις άρχισε
Summer Μovies 2024: Οι ταινίες που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι

Πέρυσι ζήσαμε το πιο πετυχημένο κινηματογραφικό καλοκαίρι των τελευταίων ετών χάρη στο σαρωτικό πέρασμα του φαινομένου «Barbenheimer». Φέτος ο πήχης ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά…

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.