Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Μια σφαίρα στην καρδιά (Une Balle au Coeur)

Ελλάς- Γαλλία, νουάρ συμμαχία

1966 | Έγχρ. | Διάρκεια: 81'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 752
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια σφαίρα στην καρδιά (Une Balle au Coeur)

Κριτική για την ταινία «Μια σφαίρα στην καρδιά (Une Balle au Coeur)» του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ με τους Σάμι Φρέι, Τζένη Καρέζη, Φρανσουάζ Αρντί.

Για πρώτη φορά μετά το 1966 η ταινία –μόνη διεθνή παραγωγή που συμμετείχε η Τζένη Καρέζη­– προβάλλεται στη χώρα μας σε πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση. Πρόκειται για ένα μετριότατο γαλλικό νουάρ που αναπαράγει χωρίς φαντασία τα γνώριμα κλισέ του είδους και θέλει να δώσει έμφαση στα υπαρξιακά, συναισθηματικά και κυρίως οικονομικά προβλήματα του ήρωα (ο Σάμι Φρέι ως κλώνος του Αλέν Ντελόν δεν βγάζει καμιά ένταση ή έστω μελαγχολία) αλλά τελικά όλα αυτά δεν μας αγγίζουν καθόλου καθώς μοιάζουν υπερβολικά στημένα και σοβαροφανή. Το φιλμ μοιάζει να μας αφορά μόνο για την παρουσία μιας ντουζίνας γνωστών ελλήνων πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών (διαβάζεται και ως τεστ αναγνώρισης κάποιων, όπως πχ του Γιώργου Μαρίνου σε μια σκηνή κάπου στην αρχή του φιλμ), ενώ η «πολυδιαφημισμένη» ερμηνεία της Καρέζη είναι τραγική: ξεκινά με την όπισθεν –κακόγουστη η πρώτη της σκηνή στο μπαρ με μπρίο που θυμίζει περισσότερο  «Δεσποινίς διευθυντής» παρά «Λόλα»– στρώνει κάπως στο μεσοδιάστημα αλλά ποτέ δεν γίνεται αξέχαστη. Η μουσική και τα τραγούδια είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα περισσότερα γυρίσματα έχουν γίνει σε γειτονιές του Πειραιά και της Αθήνας.

INFO
Une balle au coeur
Μια σφαίρα στην καρδιά Une balle au coeur
1966 | Έγχρ. | Διάρκεια: 81'

Ελλάς - Γαλλία, νουάρ συμμαχία

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν-Ντάνιελ Πολέτ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Φέρμας, Γιώργος Μούτσιος, Σπύρος Φωκάς, Φρανσουά Χάρντι, Τζένη Καρέζη, Άννα Ραυτοπούλου, Μιχαήλ Μπάλης, Κίμων Δημόπουλος, Σπύρος Καμπάνης
  • χρονολογια: 1966
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ