Κινηματογραφος

Κερδίστε προσκλήσεις για το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Δείτε το πρόγραμμα και κερδίστε διπλές προσκλήσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 724
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Άλυτη

Η ATHENS VOICE σας δίνει διπλές προσκλήσεις για το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στις αίθουσες Τριανόν και Ανδόρα.

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Φέτος φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες Τριανόν (21/11-4/12) και Ανδόρα (28/11-4/12) και περιλαμβάνει 60 ταινίες, 13 πρεμιέρες, 5 αφιερώματα και ειδικές προβολές.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η ATHENS VOICE σας δίνει τη δυνατότητα να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για τις ταινίες που θα προβληθούν τη δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους Τριανόν και Ανδόρα. Συγκεκριμένα, 3 νικητές θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για μία από τις παρακάτω ταινίες:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΡΙΑΝΟΝ

  1. Άλυτη (2 Δεκεμβρίου, 20.30)
  2. My thoughts are silent (2 Δεκεμβρίου, 22.20)
  3. Κλειστή στροφή (3 Δεκεμβρίου, 18.10)
  4. Etre vivant et le savoir (3 Δεκεμβρίου, 19.45)
  5. Zabriskie point (3 Δεκεμβρίου, 21.40)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΔΟΡΑ

  1. Killer's kiss (2 Δεκεμβρίου, 20.15)
  2. The killing (3 Δεκεμβρίου, 20.00)
  3. SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα (3 Δεκεμβρίου, 21.45)
  4. Το κουρδιστό πορτοκάλι (4 Δεκεμβρίου, 22.00)

Αν θέλετε να κερδίσετε μία διπλή πρόσκληση στείλτε email στο contest@athensvoice.gr με το όνομά σας και την ταινία επιλογής σας και γράφοντας «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» στο θέμα. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με e-mail.


32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Spot

Δείτε το πρόγραμμα του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Πέμπτη 21/11 στις 20.30, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

«It must be heaven» - Elia Suleiman (97’)
Η υπόθεση της ταινίας θέλει τον Es να δραπετεύει από την Παλαιστίνη σε αναζήτηση εναλλακτικής πατρίδας, για να ανακαλύψει ότι η Παλαιστίνη τον ακολουθεί παντού. Η υπόσχεση μιας νέας ζωής μετατρέπεται σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων: όσο μακριά και να ταξιδέψει, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη, πάντα κάτι του θυμίζει τη γενέθλια γη. Ο Σουλεϊμάν καταθέτει ένα κωμικό έπος που διερευνά θέματα ταυτότητας, ιθαγένειας και την αίσθηση του ανήκειν, με την οποία ο Σουλεϊμάν θέτει το θεμελιώδες ερώτημα: που βρίσκεται το μέρος που μπορούμε ειλικρινά να αποκαλέσουμε «σπίτι»;

«It must be heaven»

Ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν που ζει μόνιμα στο Παρίσι, θα παραβρεθεί στην αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας και θα απαντήσει, μετά τη λήξη της προβολής, στις ερωτήσεις του κοινού.

Elia Suleiman
Elia Suleiman

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Έναρξη: Πέμπτη 28/11, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

«Άλυτη» του Μίνωα Νικολακάκη, «Ανάκριση» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ajvar» της Ανα Μαρί Ροσί, «Etre Vivant et le Savoir» του Αλέν Καβαλιέ, «I Will Cross Tomorrow» της Σεπιντέ Φαρσί, «Ghost Tropic» του Μπας Ντεβός, «My Thoughts are Silent» του Αντόνιο Λούκιτς, «Passed by Sensor» της Σερχάτ Καραασλάν και «Stitches» του Μιροσλάβ Τερζίκ είναι οι 10 ταινίες που διαγωνίζονται για τα βραβεία του φεστιβάλ στην πρώτη τους προβολή στην Αθήνα.

«Ajvar» της Ανα Μαρί Ροσί
«Ajvar» της Ανα Μαρί Ροσί

«I Will Cross Tomorrow» της Σεπιντέ Φαρσί
«I Will Cross Tomorrow» της Σεπιντέ Φαρσί

«Passed by Sensor» της Σερχάτ Καραασλάν
«Passed by Sensor» της Σερχάτ Καραασλάν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ KUBRICK
(σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου - Π.Ε.Κ.Κ.)

O Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι από τους λιγοστούς εκείνους σκηνοθέτες που απέδειξαν πως, ακόμη και στο ελεγχόμενο από τους στραμμένους αποκλειστικά προς το κέρδος παραγωγούς του Χόλιγουντ, μπορεί κανείς να γυρίσει ταινίες προσωπικές, που να εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες, τους δικούς τους προβληματισμούς και να μετατρέψει, αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως βιομηχανία του κινηματογράφου, σε καθαρά προσωπική τέχνη. Κάποια στιγμή, βεβαίως, αναγκάστηκε να φύγει από το Χόλιγουντ και τις πιέσεις του και να μετακομίσει στην Αγγλία (1961), όπου, ως το τέλος της ζωής του, θα μπορέσει να εκφραστεί με πλήρη ελευθερία.

A clockwork orange
A clockwork orange

Προβάλλονται οι ταινίες: A clockwork orange, Barry lyndon, Dr. strangelove, Fear and desire, Killer’s kiss, Lolita, Paths of glory, The killing.

Fear and desire
Fear and desire

Τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζουν οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Δημήτρης Παναγιωτάτος, και οι κριτικοί κινηματογράφου - μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. Τάσος Γουδέλης, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης και Χρήστος Σκυλλάκος.

Lolita
Lolita

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΩΜΙΚΟΙ

Η σύνθεση μιας σύντομης αλλά περιεκτικής λίστας ταινιών, με πρωταγωνιστές τους ευρωπαίους μετρ της κωμωδίας αποτέλεσε πολύ απαιτητικό στοίχημα για το φετινό Πανόραμα και ολοκληρώθηκε με γνώμονα το ουσιώδες ερώτημα «τι μας κάνει να γελάμε;».

«Les vacances de monsieur Hulot» του Jacques Tati
«Les vacances de monsieur Hulot» του Jacques Tati

Προβάλλονται οι ταινίες: «Θανάση,  πάρε τ' όπλο σου» με τον Θανάση Βέγγο (93’), «Μοντέρνοι καιροί» με τον Charlie Chaplin (87’), «Ο κλέψας του κλέψαντος» με τους Vittorio Gasman & Marcello Mastroianni (111’), «Les vacances de monsieur Hulot» του Jacques Tati (89’), «The meaning of life» με τους Monty Python (109’), «Yoyo» με τον Pierre Etaix (95’) ενώ θα προβληθεί μία επιλογή βωβών ταινιών μικρού μήκους, από τη φιλμογραφία του κωμικού διδύμου Stan Laurel & Oliver Hardy.

«Yoyo» με τον Pierre Etaix
«Yoyo» με τον Pierre Etaix

«The meaning of life» με τους Monty Python
«The meaning of life» με τους Monty Python

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΟ ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Άλλοτε χάρη στα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και τα σενάρια του Γιάννη Μαρή («Ο άνθρωπος του τρένου», «Έγκλημα στα παρασκήνια» και «Έγκλημα στο Κολωνάκι», Αμφιβολίες») κι άλλοτε χάρη στην αγάπη και την επιμονή των Ελλήνων σκηνοθετών για το είδος αυτό, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50, το φιλμ νουάρ έκανε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, την πρώτη του σημαντική εμφάνιση και στη χώρα μας.

«Η αναμέτρηση / Επικίνδυνο παιχνίδι» του Γιώργου Καρυπίδη
«Η αναμέτρηση / Επικίνδυνο παιχνίδι» του Γιώργου Καρυπίδη

«Η νύχτα με τη Σιλένα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου
«Η νύχτα με τη Σιλένα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου

Προβάλλονται οι ταινίες: «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη (1960), «Εφιάλτης» του Ερρίκου Ανδρέου (1961), «Η αναμέτρηση / Επικίνδυνο παιχνίδι» του Γιώργου Καρυπίδη (1982), «Η νύχτα με τη Σιλένα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου (1986), «Η παρεξήγηση» του Δημήτρη Σταύρακα (1983), «Κλειστή στροφή» του Νίκου Γραμματικού (1991), «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη (2010), «Μπιγκ χιτ» του Κάρολου Ζωναρά (2012), «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» του Σωκράτη Καψάσκη (1966), «Πανικός» του Σταύρου Τσιώλη (1969).

«Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη
«Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη

«Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» του Σωκράτη Καψάσκη
«Ο ζεστός μήνας Αύγουστος» του Σωκράτη Καψάσκη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΟ WOODSTOCK ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ HOLLYWOOD

Ταινίες που άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα καταπιάνονται με θέματα όπως τον πόλεμο του Βιετνάμ, τους αγώνες για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, τις φοιτητικές εξεγέρσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το φεμινιστικό κίνημα, την ελευθερία στον έρωτα και τις εκτρώσεις, ταυτόχρονα θέτοντας ερωτήματα γύρω από το ρόλο της εξουσίας, της κρατικής βίας και γενικότερα το ρόλο του κράτους.

«Alice’s restaurant» του Arthur Penn
«Alice’s restaurant» του Arthur Penn

Προβάλλονται οι ταινίες: «Alice’s restaurant» του Arthur Penn, «Butch cassidy & the sundance kid» του George Roy Hill, «Midnight cowboy» του John Schlesinger, «Tell them Willie boy is here» του Abraham Polonsky, «They shoot horses, don’t they?» του Sydney Pollack, «Wild bunch» του Sam Peckinpah, «Woodstock» του Michael Wadleigh, «Zabriskie point» του Michelangelo Antonioni.

«Woodstock» του Michael Wadleigh
«Woodstock» του Michael Wadleigh

«Zabriskie point» του Michelangelo Antonioni
«Zabriskie point» του Michelangelo Antonioni

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΤΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ - ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αντουανέττα Αγγελίδη

Κλέφτης ή η πραγματικότητα (80’)

Αντουανέττα Αγγελίδη «Κλέφτης ή η πραγματικότητα»
Αντουανέττα Αγγελίδη «Κλέφτης ή η πραγματικότητα»

Οι ώρες (μια τετράγωνη ταινία) (85’)

Αλίντα Δημητρίου

1. Πούλια στο βάλτο (107’)

Αλίντα Δημητρίου «Πούλια στο βάλτο»
Αλίντα Δημητρίου «Πούλια στο βάλτο»

2. Η ζωή στους βράχους (98’)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

1. «Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι» του Robert Wiene (1920 - 71’) συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μουσική σύνθεση & πιάνο: Νίκος Πλάτανος. Ηλεκτρική κιθάρα, MIDI κιθάρα, αναλογικό synthesizer, theremin: Τηλέμαχος Μούσας. Μουσικό πριόνι + effects: Νίκος Γιούσεφ

«Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι» του Robert Wiene
«Το εργαστήρι του δρ. Καλιγκάρι» του Robert Wiene

2. «Η κάθοδος των εννιά» του Χρίστου Σιοπαχά (125’)

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Τετάρτη 4/12 στις 21.00

Ο τίτλος της ταινίας θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα με τις περιλήψεις και τις ώρες προβολής των ταινιών εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.