Κινηματογραφος

Τα sos φιλμ του καλοκαιριού 2019

Τα ραντεβού των σινεφίλ στις αυλές με το «αγιόκλημα και γιασεμί» πυκνώνουν με εντυπωσιακή συχνότητα

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 706
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ
«Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ

Τα σημαντικότερα φιλμ του καλοκαιριού με τη χρονολογική σειρά εμφάνισής τους στα θερινά σινεμά

Ούτε μουντιάλ, ούτε Ολυμπιάδα, ούτε Euro (το μουντομπάσκετ στην Κίνα πάει για τέλος σεζόν, καθώς θα διεξαχθεί 31 Αυγούστου με 15 Σεπτεμβρίου) έχει φέτος και οι αιθουσάρχες των θερινών σινεμά τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Καθώς μάλιστα ο υδράργυρος ανεβαίνει, τα ραντεβού των σινεφίλ στις αυλές με το «αγιόκλημα και γιασεμί» πυκνώνουν με εντυπωσιακή συχνότητα. Ιδού, λοιπόν, τα sos με τα σημαντικότερα φιλμ του καλοκαιριού για να μη χαθείτε στο ψάξιμο και μάλιστα με τη χρονολογική σειρά εμφάνισής τους στις ελληνικές αίθουσες.

Toy Story 4 © IMDB
Toy Story 4 © IMDB

Τέλος τα σχολεία, ώρα για… Toy Story!
Στις 20 Ιουνίου, οι γονείς ανυπομονούν περισσότερο από τα παιδιά τους για να συναντηθούν ξανά με δύο από τα πλέον εμβληματικά κουκλάκια της παιδικής σινε-ιστορίας. Ο καουμπόι Γούντι (ξανά με τη φωνή του Τομ Χανκς) και ο αστροναύτης Μπαζ έρχονται ξανά σε επαφή με παλιούς φίλους αλλά γνωρίζουν και κάποιους καινούργιους (ο Φόρκι είναι ένα αυτοσχέδιο παιχνιδοπιρούνι) στο «Toy Story 4», που φιλοδοξεί να επιτύχει την τέλεια γεύση χιούμορ και συγκίνησης που μας άφησε προ δεκαετίας η τελευταία αριστουργηματική ταινία, το «Toy Story 3». Απέναντί τους τα παιχνίδια που οραματίστηκε ο Λάσιτερ της Pixar θα βρουν την κατάσκοπο… «Άννα» με το σπουδαίο καστ (Έλεν Μίρεν, Σάσα Λους, Λουκ Έβανς και Κίλιαν Μέρφι) του Λικ Μπεσόν και το «Little White Lies 2» του Γκιγιόμ Κανέ, που αποτελεί συνέχεια μιας από τις πλέον εμβληματικές γαλλικές δραμεντί της τελευταίας δεκαετίας, η οποία μας σύστησε μια παρέα καλλιτεχνών και μεσοαστών που «τρώγονταν» με τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους, αλλά και τον «Έρωτα της Βιρτζίνια Γουλφ» με τις Τζέμα Άρτερτον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Ισαμπέλα Ροσελίνι, που περιγράφει τη θυελλώδη ερωτική σχέση της Γουλφ με την κοσμική Βίτα Σάκβιλ - Γουέστ που ενέπνευσε το «Ορλάντο». Το αργεντίνικο πολιτικό θρίλερ «Κόκκινος ήλιος» είναι μια ακόμη πρόταση για τους ψαγμένους σινεφίλ.

Άναμπελ, αμύγδαλα και ξερό ψωμί
Μια βδομάδα αργότερα (27/6), ο τρόμος επιστρέφει με τη μορφή της σατανικής κούκλας Άναμπελ στο φιλμ «Annabelle comes home», που μπορεί να μη σκηνοθετεί ο αυστραλός Τζέιμς Γουάν, ο δημιουργός του πιο πετυχημένου franchise τρόμου των τελευταίων 20 ετών, αλλά ξαναφέρνει στην πρώτη γραμμή το ζευγάρι των Βέρα Φάρμιγκα και Πάτρικ Γουίλσον ως τους δαιμονολόγους που ξέρουν καλά τα χούγια της ομότιτλης… μπαμπουλίνας!

«Annabelle comes home»
«Annabelle comes home»

Εδώ όμως η Άναμπελ έχει κι άλλους σοβαρούς αντιπάλους: το «Yesterday» των Ντάνι Μπόιλ - Ρίτσαρντ Κέρτις ποντάρει σε μια πιασάρικη ιδέα για να βγάλει γέλιο μετά μουσικής (ύστερα από ένα περίεργο ατύχημα ένας άσημος μουσικός διαπιστώνει ότι ο κόσμος αγνοεί τους Μπιτλς και αρχίζει να παίζει ένα-ένα τα κομμάτια τους γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία), ενώ ο Τζόνι Ντεπ επιχειρεί να ξεφορτωθεί το κακό φεγγάρι που βρίσκεται τελευταία με το κωμικοτραγικό «Professor» που του δίνει την ευκαιρία να πλάσει έναν αφοπλιστικά ανθρώπινο χαρακτήρα. Την ίδια μέρα βγαίνουν ακόμη το δραματικό «Ένας αληθινός φίλος» του Λάσε Χάλστρομ, που απευθύνεται στους ζωόφιλους, και το αργεντίνικο δράμα «Η έπαυλη με τα μυστικά» του Πάμπλο Τραπέρο.

«Yesterday» των Ντάνι Μπόιλ - Ρίτσαρντ Κέρτις
«Yesterday» των Ντάνι Μπόιλ - Ρίτσαρντ Κέρτις

Ο βασιλιάς της ζούγκλας είναι εδώ

Ο Ιούλιος μπαίνει δυναμικά με το νέο «Σπάιντερ Μαν» που μπορεί να βρίσκεται «Μακριά από τον τόπο του», συγκεκριμένα σε σχολική εκδρομή στην Ευρώπη, αλλά δείχνει πανέτοιμος να αναλάβει τα νέα, πιο αυστηρά καθήκοντά του μετά από τα κενά που άφησε η «Τελική πράξη» των Εκδικητών. Στις 4 Ιουλίου βγαίνουν επίσης το «Gloria» του Σεμπάστιαν Λέλιο, που είναι η αμερικανική εκδοχή της ομότιτλης επιτυχίας του με την Τζούλιαν Μουρ σε ένα θαυμάσιο ρόλο γυναικείας χειραφέτησης και δύο σχεδόν ίδιες ανάλαφρες γαλλικές κωμωδίες: το «Διακοπές στη Βενετία»του Ιβάν Καλμπεράκ και το «Διακοπές στην Ίμπιζα» του Αρνό Λεμόρτ.

Spider-Man: Far From Home © Imdb
Spider-Man: Far From Home © Imdb

Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» είχε σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων πριν μερικά χρόνια, φυσικό ήταν να γυριστεί η συνέχεια των πολυπολιτισμικών παντρειών που φέρνουν έναν βέρο Γάλλο στα όρια νευρικής κρίσης, με το Νο 2 της ταινίας να υπόσχεται τουλάχιστον ισάξιο γέλιο. Στις 11/7 θα βγει το αργεντίνικο θρίλερ «Ο οικογενειάρχης» του Αρμάντο Μπο, ενώ στις 18/7 το γεγονός είναι ένα: η live action εκδοχή του «Lion King» αναμένεται να σαρώσει τα ταμεία, αρκεί ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό να επαναλάβει τις υψηλές πτήσεις του θαυμάσιου «Βιβλίου της ζούγκλας». Την ίδια μέρα ο Τζιμ Τζάρμους μάς ταξιδεύει σε έναν τόπο όπου τα ζόμπι κυριαρχούν καθώς «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν», ενώ μια βδομάδα αργότερα (25/7) το θρίλερ «Polaroid» ξετυλίγει θανάσιμα μυστικά που κρύβονται σε ένα ξεχασμένο φιλμ φωτογραφικής μηχανής και η «Ληστεία της Στοκχόλμης» είναι ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ με ανατροπές και χιούμορ που φιλοδοξεί να μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα heist movies που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Lion King
Lion King

Αυγουστιάτικη πανσέληνος

Ο Αύγουστος μπαίνει με τη νέα ταινία του φημισμένου καναδού Ντενίς Αρκάν («Η επέλαση των βαρβάρων») με τίτλο «The Fall of the American Empire» που μας αφηγείται άλλο ένα κεφάλαιο παρακμής του δυτικού πολιτισμού. Το «Έντμοντ: Ένας απρόβλεπτος συγγραφέας» του Αλεξίς Μισαλίκ είναι μια καλλιτεχνική αναφορά στον μύθο του Σιρανό ντε Μπερζεράκ και το αργεντίνικο θρίλερ «Δεσμοί αίματος» του Μιγκέλ Κοάν ξεδιπλώνει μια σκληρή οικογενειακή τραγωδία. Στις 8/8 οι φαν του ισπανικού κινηματογράφου θα ενθουσιαστούν με το πολιτικό θρίλερ «Ο έκπτωτος» του Ροντρίγκο Σορογκογέν («Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου»), ενώ το φιλμ  «Βασίλισσες του Χελς Κίτσεν» της Άντρεα Μπέρλοφμας ταξιδεύει το 1978 στη διαβόητη συνοικία Hell’s Kitchen του Μανχάταν, όπου οι γυναίκες κάποιων κακοποιών που μπαίνουν φυλακή παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Στις 22 Αυγούστου έχουμε τριπλό τζακ-ποτ. Η νέα ταινία του Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» εκτός του σπέσιαλ καστ (Λεονάρντο ντι Κάπριο, Μάργκο Ρόμπι, Μπραντ Πιτ, Αλ Πατσίνο) και της ρετρό αισθητικής –Λος Άντζελες, καλοκαίρι του ’69– σηματοδοτεί την ωριμότερη δουλειά του αμερικανού και ταυτόχρονα δηλώνει την απόλυτη λατρεία του για το μέσο του κινηματογράφου.

«Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουεντίν Ταραντίνο
«Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουεντίν Ταραντίνο

Την ίδια μέρα, όμως, μια κραυγαλέα αδικία αποκαθίσταται. Το τελευταίο φιλμ του Γούντι Άλεν «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη», που παραλίγο να θαφτεί από την παραγωγό εταιρεία Amazon λόγω των νέων κατηγοριών σε βάρος του Άλεν από τη θετή κόρη του Ντίλαν Φάροου, τελικά βγαίνει στις ευρωπαϊκές αίθουσες. Το τρίτο σημαντικό φιλμ της ημέρας είναι το νέο θρίλερ του Άρι Άστερ, δημιουργού της «Διαδοχής», με τίτλο «Μεσοκαλόκαιρο», όπου μια γυναίκα (Φλόρενς Πιου) ακολουθεί χωρίς ενθουσιασμό τον σύντροφό της σε ένα μυστικιστικό φεστιβάλ στην καρδιά ενός δάσους και οι βαθύτεροι φόβοι της επιβεβαιώνονται. Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά με τέρμα τα γκάζια. Το «Fast and Furious Hobbs and Shaw» του Ντέιβιντ Λιτς βγαίνει στις 29/8 με τους Τζόνσον και Στέιθαμ να ενώνουν τα ταλέντα τους κατά του απειλητικού Ίντρις Έλμπα. Είπατε τίποτα;

«Fast and Furious Hobbs and Shaw» του Ντέιβιντ Λιτς
«Fast and Furious Hobbs and Shaw» του Ντέιβιντ Λιτς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ