- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
«Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία»: Η ταινία-μαρτυρία
Σε πανελλήνια πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο
Σε πανελλήνια πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ημίωρη ταινία «Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία».
Μια ταινία-μαρτυρία του Ζακ Κωστόπουλου για την εμπειρία του με το ΑIDS θα προβάλει σε πανελλήνια «πρώτη» η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών.
Η ταινία, που γύρισαν οι Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Δημήτρης Παπαθανάσης, θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου (στις 20.00) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο «Ορφανά φάρμακα» (σκηνοθεσία: The storytelling gene, παραγωγή: PRAKSIS).
Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, είναι ιδρυτής του shortfilm.gr, της t-short, και εμπνευστής του φεστιβάλ.
Η ημίωρη ταινία τιτλοφορείται «Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία». Βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. Η συνέντευξή του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.
Ήρεμος, με λόγο συγκροτημένο και ισορροπημένο, ο Ζακ, που χάθηκε τόσο βίαια πριν μερικούς μήνες κι έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας, μιλά για όλα: ο φακός ζουμάρει στο πρόσωπό του καθώς σιγά σιγά «ανοίγεται». Χαλαρός, με μια κούπα καφέ στο χέρι, καθισμένος οκλαδόν, αφηγείται την προσωπική του ιστορία: τη νεανική του ηλικία στην επαρχία, τη μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, το πώς έμαθε στο στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά την διάρκεια της αιμοληψίας...
Μιλά και για τους γονείς του, ανθρώπους φαινομενικά παραδοσιακούς που όμως αντιμετώπισαν ανοιχτόμυαλα και με απέραντη αγάπη το πρόβλημα της υγείας του. Για τον τρόπο που αντέδρασε ο ίδιος στα νέα. Για το πώς η ασθένεια έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια-ταμπού που σε στιγματίζει.
Eξομολογητικός, μιλά για τις ερωτικές σχέσεις του ως οροθετικός πια -αλλά και για τις δικές του ευθύνες. Και τονίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης εκ μέρους της πολιτείας, την αναγκαιότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το πόσο απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις στο σεξ.
To Big Bang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt, που υποστηρίζει την μικρού μήκους ταινία κι επιδιώκει να προβάλλει τα καινούργια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα πρότυπα και σε ταινίες που επιχειρούν ιδιαίτερο και προσωπικό λόγο.
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Στον χώρο της διοργάνωσης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην για ΑΜΕΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γίνεται η πρώτη μαύρη ηθοποιός με δύο υποψηφιότητες στην κατηγορία μιούζικαλ/κωμωδίας
Ο ηγέτης των Rolling Stones σε ένα ιδιαίτερα προκλητικό φιλμ που αρχικά έμεινε εκτός διανομής
Frankenstein, Γκράντε, Ερίβο και «Adolescence» κλέβουν την παράσταση
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του Ανόρα τοποθετείται
Η 91χρονη θρυλική ηθοποιός μιλά για την επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της
Προάγγελος των Όσκαρ τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Λος Άντζελες
Το αστικό δράμα του σκηνοθέτη «νίκησε» δύο κακοκαιρίες και το κοινό γεμίζει τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας
Η πρωτότυπη ταινία διαφέρει σε κάποια στοιχεία από την Ειδική Έκδοση του 1997
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.